دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قرآن کتابی برای هدایت بشر

هدف خداوند از نزول قرآن، در واقع نشان دادن یک برنامه سنجیده و شایسته زندگی برای مسلمانان بوده است تا با توسل به این کتاب آسمانی در تمامی اعصار بتوانند مسیر درستی و صحیح زندگی را یافته و یک جامعه و اجتماع اسلامی را بنیان کنند.
قرآن کتابی برای هدایت بشر
قرآن کتابی برای هدایت بشر
نویسنده: شیرین تقی زادگان

هدف خداوند از نزول قرآن، در واقع نشان دادن یک برنامه سنجیده و شایسته زندگی برای مسلمانان بوده است تا با توسل به این کتاب آسمانی در تمامی اعصار بتوانند مسیر درستی و صحیح زندگی را یافته و یک جامعه و اجتماع اسلامی را بنیان کنند. اما در این راستا نمونه‌هایی از علوم گوناگون و داستان‌های آموزنده از تاریخ را بیان کرده تا افراد این اصول و احکام را به خوبی دریافته و از حوادث و داستان‌های تاریخی عبرت آموزند.

قرآن کتاب آسمانی مسلمانان است و مسیر نیکوکاری و خیر را از راه زشتی و بدی‌ها تمییز کرده و به انسان‌ها نشان داده که با رعایت چه اصولی و معیارهایی بتوانند مسیر سعادت و خوشبختی دنیوی و اخروی را بیابند. در قرآن یک سری احکام الهی و قوانین دینی مورد نیاز برای زندگی اجتماعی انسان‌ها بیان گردیده و افراد با رعایت این اصول جامعه را به آرمان‌های واقعی آن می‌رسانند. هدف قرآن، تربیت معنوی انسان است.

قرآن کتاب هدایت اخلاقی، تربیتی و دینی است و نازل شده تا انسان‌ها را به سوی فضیلت‌ها و خداشناسی هدایت کند، تا از خرافه پرستی دور شوند و حقوق را به صورت کلی بیان کرده تا مردم با رعایت احکام الهی، زندگی سالمی داشته باشند و بر جهان شناسی و معرفت طبیعت، تکیه می‌کند تا رابطه انسان و جهان با خدا روشن شود و مردم معرفت بهتری به خدا پیدا کنند. که قرآن معجزه ای است جاویدان، که بایستی اهل هر عصر و زمانی به آن ایمان آورده و به احکام و اصولی که در آن بیان گردیده عمل نماید. چرا که این کتاب برنامه سعادت و هدایت انسان در تمامی اعصار و قرون و در کل جهان است.

انسان با عمل به آیات و اصول قرآنی می‌تواند زندگی و جامعه ای آرمانی و ایده آل را سامان دهد. آنچه که در قرآن آمده با ذات و سرشت انسان و ظاهر و باطن حیات و جهان هستی، هماهنگی کامل دارد و آموزه‌های قرآنی می‌تواند انسان را نه تنها به سعادت اخروی بلکه به زندگی مطلوب دنیوی نیز رهنمون سازد.‌

موضوعاتی که قرآن به آن پرداخته است متنوع و شامل تمام عرصه‌های زندگی دنیوی و اخروی انسان است. به طور کلی این موضوعات در موارد زیر خلاصه می‌شود. خداوند و یگانگی او، صفات و خصوصیات و قدرت خداوند تا با ایجاد شناختی از رب جهانیان، انسان‌ها از خالق خود و صفات او آگاه گردند. معاد و جهان آخرت و اینکه زندگی انسان‌ها به حیات دنیوی خلاصه نمی شود بلکه این دنیا مقدمه ای برای زندگی اخروی افراد است. ملائکه و فرشتگان و دیگر مخلوقات خداوند که اوامر و دستورات او را اجرا می‌نمایند. پیامبران و انسان‌های برگزیده که وحی الهی بر آنها نازل می‌شد و چگونگی دعوت آنها و واکنش قوم و افراد که یا ایمان آورده و یا به طغیان بر می‌خاستند.

تشویق یا تحریض برای ایمان به خدا، معاد، نبوت و دیگر اصول دین تا انسان‌ها با آشنایی با این اصول جهت و مسیر زندگی خود را بیابند. خلقت جهان هستی و دستگاه آفرینش یعنی آسمان ها، زمین، کوه ها، دریاها، گیاهان و حیوانات، ابر و باد و باران.

حضرت آیت الله مصباح یزدی می‌نویسد: «لازم نیست قرآن در یک مسئله علمی حتماً نظریه داده باشد، زیرا قرآن درصدد و جایگاه حل مسائل علمی نیست، البته آنچه فرموده باشد حق است و اگر اشاره ای به نکته ای داشته باشد و لفظ قرآن، بر آن دلالت داشته باشد، حق است و جای هیچ حرفی نیست.»

در تطبیق آیات قرآن بر اکتشافات عصر حاضر دو راه افراط و تفریط وجود دارد که باید از هر دو پرهیز کرد: گروهی در تطبیق آیات قرآن و علوم و دانش‌های روز، آنچنان افراط می‌ورزند که گویی قرآن برای تشریح اسرار آفرینش و بیان روابط موجودات مادی هدف دیگری ندارد در صورتی که قرآن زندگی دنیوی را زندگی ناچیز و حیات و زندگی حقیقی را از آن سرای دیگر می‌داند. گروهی هم از تشریح آیات مربوط به آفرینش انسان و جهان سخت امتناع ورزیده و از هر نوع اظهار نظر و تفسیر مفاد آیات، خودداری می‌نمایند.

از این رو تنها آن گروه می‌توانند از قرآن بهره کامل برند که در تمام اهداف قرآن، حزم و تحتیاط، اعتدال و میانه روی را از دست ندهند. پس قرآن کتاب هدایت برای انسان هاست و حاوی تمامی چیزهایی است که بشر در حوزه ایمان و عمل به آنها نیاز دارد.

مقاله

نویسنده شیرین تقی زادگان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS