دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قبح فکر گناه

پرسش: در منطق اسلام آیا فکر گناه بدون آنکه منجربه فعل و رفتار گناه شود، خود نیز نوعی گناه محسوب می شود؟ پاسخ: به طور کلی از دیدگاه فلاسفه، افعال انسان قبل از آنکه به منصه ظهور و فعلیت برسد چهار مرحله را طی می کند: 1- تصور فعل در مرحله اول کاری را که انسان می خواهد انجام دهد چه خوب و چه بد آن را تصور می کند. 2- تشخیص سود و زیان...
No image
قبح فکر گناه
قبح فکر گناه پرسش: در منطق اسلام آیا فکر گناه بدون آنکه منجربه فعل و رفتار گناه شود، خود نیز نوعی گناه محسوب می شود؟ پاسخ: به طور کلی از دیدگاه فلاسفه، افعال انسان قبل از آنکه به منصه ظهور و فعلیت برسد چهار مرحله را طی می کند: 1- تصور فعل در مرحله اول کاری را که انسان می خواهد انجام دهد چه خوب و چه بد آن را تصور می کند. 2- تشخیص سود و زیان در مرحله دوم فعل تصور شده مورد ارزیابی قرار می گیرد و منافع و مضار آن سنجیده می شود. 3- تحریک اراده در این مرحله در ارزیابی و بررسیهای انجام گرفته در صورتی که فواید و منافع آن فعل غلبه داشته باشد اراده انسان برای انجام آن تحریک شده و در مقام تحقق آن بر می آید. اما در نقطه مقابل اگر چنانچه زیان و مضار آن فعل غلبه داشت به طور طبیعی تحریکی در اراده انسان نسبت به انجام آن صورت نمی گیرد و در همین مرحله متوقف شده و انسان تصورات دیگری را مورد بررسی و ارزیابی خود قرار می دهد. 4- تمسک به علل و اسباب در آخرین مرحله به طور طبیعی اراده انسان برای انجام فعل موردنظر برانگیخته شده و چنین فردی در راستای تحقق فعل به دنبال علل و اسباب متناسب با عمل مربوطه می گردد تا تصورات خود را اجرایی و عملیاتی نماید. حال با ذکر این مقدمه سراغ کسی می رویم که فکر و اندیشه گناه را در سر پرورانده و به دنبال تحقق آن در عالم خارج بر می آید که چنین فردی به طور طبیعی باید این چهار مرحله را برای بروز و ظهور فعل گناه خود طی نماید. اما بعضاً ممکن است که فکر گناه به دلایلی به منصه ظهور نرسد که خدای متعال در اینجا گناهی را به پای انسان نمی نویسد. اما بالعکس اگر انسان نیت و فکر نیکو را برای انجام کارهای خیر در سر بپروراند لکن در عمل موفق به انجام و تحقق آن نشود خدای متعال به فکر صحیح و نیکوی او نیز همانند عمل خیر جزای نیک عطای فرماید. و به حساب اعمال نیک او گذاشته می شود. این به جهت غلبه رحمانیت خدای متعال در رابطه با مخلوقات است که بر غضب او سبقت و تقدم دارد. «یا من سبقت رحمته غضبه» در این راستا شهید مطهری (ره) تفصیل بیشتری ارائه داده اند که با نقل آن از کتاب تعلیم و تربیت در اسلام صفحه 404 این بحث را به پایان می بریم «گناه منحصر به گناهی که به مرحله عمل برسد نیست. گناه خیالی هم گناه است. یعنی فکر گناه هم نوعی گناه است. البته فکر گناه تا به مرحله عمل نرسیده خود آن گناه نیست، برخلاف فکر کار نیک که اگر به وسیله مانعی به مرحله عمل هم نرسد، در نزد خدا به منزله همان عمل خوب شمرده می شود. فرقی که میان کار خیر و کار شر هست، این جهت است که اگر انسان تصمیم به کارخیر بگیرد، ولی بعد موفق به انجام آن نشود، برایش ثواب می نویسد. ولی درکار بد، اگر شما در مرحله تصمیم باشید و خودکار (وعمل) صورت نگیرد، به پای شما گناه نوشته نمی شود، و این تقریبا عفوی است در این جا. پس دو مساله است؛ (یک) مسأله اینکه آیا فکر گناه، خودش یک چیز بدی است یا نه؟ و مسأله (دوم) اینکه آیا فکر گناه، ولو آنکه آن گناه، قهراً انجام نشده باشد، عیناً مثل خود گناه است؟ که گفتیم این جور نیست. اما در این که نیت بد، خودش بد است، بحثی نیست. شک ندارد که نیت بد، خودش بد است، گذشته از این که نیت بد است که انسان را می کشاند به خود بد، چون هر کاری، اول فکرش در انسان پیدا می شود و بعد انسان وارد عمل می شود. هر خاطره ای که انسان را از خدا غافل کند بد است، تا چه رسد که آن خاطره فکر گناه باشد.»
روزنامه کیهان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS