دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

درخواست خیر

No image
درخواست خیر

در چند روايت آمده بود كه پيامبر (ص) و امامان (ع) همچنان‌ كه به آموختن قرآن اهتمام می‌ورزيدند «درخواست خير» در كارها را نيز به ياران می‌آموختند. اين روايات نشان می‌دهند كه آثار اين عمل، همانند آثار قرآن كريم است كه عبارت است از:

ايجاد و افزايش ايمان

اگر قلبی دارای ايمان نباشد، تلاوت قرآن كريم موجب ايجاد ايمان در قلب می‌شود و اگر ايمان دارد، موجب افزايش و رشد آن می‌شود. اميرمؤمنان علی (ع) می‌فرمايد: «قرآن موجب توليد ايمان است». «دعای قبل از هر كار» نيز دارای چنين آثار بلند و ارزشمندی است كه اگر انسان قبل از آغاز كار لحظه‌ای توقف كند و قلب را به جانب خداوند روان سازد و از او خير و بركت بخواهد اين رفتار موجب ايجاد و افزايش ايمان می‌گردد.

زنده ماندن دل

قرآن موجب حيات روح و زنده ماندن دل است. اگر دل زنده شد به آن سوی عالم گرايش پيدا می‌كند، عشق به خدا و آخرت در آن قرار می‌گيرد و اين دنيای فانی را ديگر به حساب نمی‌آورد.

سامان يافتن زندگی

همراهی با قرآن باعث می‌شود كه امور زندگی از پراكندگی نجات پيدا كند و كارهای فرد جمع و جور شود و غم و غصه از صحنه زندگی رخت بربندد. در نتيجه چنين فردی اراده و توان خود را مصروف جهان پر از نور و ابدی می‌كند. اين آثار همچنان‌ كه از تلاوت و همراهی با قرآن كريم برمی‌خيزد، با «ياد خداوند قبل از اعمال» نيز حاصل می‌گردد. آثار فوق از سنجش «ياد خداوند قبل از انجام كار» با قرآن كريم استفاده گرديد اما برای اين عمل آثار بسيار و نتايج با اهميت ديگری نيز هست كه اهم آنها را بدين شرح می‌توان يادآور شد:

نجات از شرك

در امور زندگی عادت افراد بر اين است كه اسباب ظاهری را اصل قرار می‌دهند و تمام اميد و چشم خود را به آن می‌دوزند و خير و شر و نفع و ضرر خويش را در آنها می‌بينند با اينكه خداوند بر همه آنان غلبه دارد و قدرت او فوق تمام قدرت‌هاست و هيچ كس در برابر خواست او يارای ايستادن ندارد و همگان مقهور و مغلوب آن ذات مقدس هستند، ما انسانهايی را می‌بينيم كه چون از تربيت انبيا دور هستند اين حقيقت را ناديده می‌گيرند و سعادت و خوشبختی خود را در اسباب ظاهری می‌جويند. اينكه انسان از خداوند غفلت كند به اشخاص و افراد به طور مستقل رو آورد، خود نوعی شرك محسوب می‌شود. راه بيرون آمدن از چنين شركی، آن است كه انسان قبل از توجه به ديگران و وارد شدن در كارها از خداوند درخواست خير كند تا او اسباب خير را فراهم و موانع را مرتفع سازد.

هدايت به خير

تشخيص خوب از بد و خير از شر كار آسانی نيست. برای هر كس ميسر نيست كه آنچه در واقع، سعادت اوست دريابد و از آنچه مايه هلاكت است دوری كند، زيرا بسياری از اوقات، بر اثر اعمال خود استحقاق بلاهای ناگهانی را پيدا می‌كند. خداوند او را در كارها به خود وا می‌گذارد و لحظه‌ای كه انسان از رحمت خداوند دور باشد از بليات و افتادن در راه هلاكت و شر در امان نخواهد بود. تنها راه علاج رهيدن از بلاها و راه يافتن به سعادت و خير، در توجه به خداوند و درخواست خير از او نهفته است. بنابراين جلب مصلحت و رسيدن به سعادت واقعی در گرو دل سپردن به حق و درخواست خير قبل از انجام هر كاری است. امام صادق (ع) می‌فرمايند: كسی كه بدون توجه به خداوند و درخواست خير در كاری وارد گشت اگر موفق نگرديد و يا بلايی به سراغ او آمد، جز خود را ملامت نكند. و نيز امام صادق (ع) می‌فرمايند: خداوند فرموده «از علامت شقاوت و بدبختی بنده من آن است كه كارها را انجام دهد و از من خير و مصلحت نخواهد».

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا
Powered by TayaCMS