دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پذيرايی و تكريم مهمان از نگاه قرآن

No image
پذيرايی و تكريم مهمان از نگاه قرآن

در آيات قرآن آدابی برای ميزبانی و مهمانی بيان شده است. مهمان عزيز است و بايد او را تکريم کرد، اکرام نهايت ايثارگری و از خودگذشتگی است که فراتر از عدل و احسان قرار می گيرد.

بر اساس آيات 24 تا 28 سوره ذاريات تکريم و پذيرائی مهمان از سوی ميزبان به اشکال گوناگون و با رعايت آدابی انجام می شود.

خداوند در آيات26 و 27سوره ذاريات می فرمايد: فَرَاغَ إِلَي اَهْلِهِ فَجَاءَ بِعِجْلٍ سَمِينٍ؛ فَقَرَّبَهُ إِلَيْهِمْ قَالَ اَلَا تَاْكُلُونَ؛ پس ابراهيم بی صدا و سريع به سوی زنش رفت و گوساله ای فربه و بريان آورد. آن را به نزدشان برد و گفت: آيا غذا نمی خوريد!

در اين آيات چند نکته بسيار زيبا درباره مهمانی بيان شده که از جمله آنها می توان به موارد زير اشاره کرد:

  1. آماده سازی سريع اسباب پذيرايی از مهمان؛ زيرا واژه «راغ» از «روغ و روغان» به معنای حرکت بی سر و صدا و نهانی و مکارانه ولی سريع روباه برای شکار گفته می شود. پس ميزبان بايد اين گونه برای مهمانی کردن اقدام کند؛
  2. پذيرايی از گوشت نرم و تازه: گوساله را عجل می گويند چون عجله دارد و پرشتاب است. اين گوشت تازه و لذيذ وقتی پرواربندی شده باشد بسيار گوارا خواهد بود. بايد از بهترين ها برای مهمان آورد و پذيرايی کرد؛
  3. پيش کشيدن اسباب پذيرايی: بايد اسباب پذيرايی را به نزد مهمان برد و از ايشان پذيرايی کرد نه آنکه مهمان را برای پذيرايی جابجا کرد و به نزد سفره آورد. سفره و غذا و اسباب پذيرايی را بايد پيش مهمان برد نه مهمان را پيش آن؛
  4. تعارف: بايد تعارف کرد و از مهمان خواست تا از وسايل پذيرايی تناول کند، چون ممکن است خودش دست به سفره دراز نکند بنابراين بايد غذا را به او عرضه کنند و در ظرفش يا دستش قرار دهند تا بخورد.
  5. به همسرش در پخت و پز و فراهم آوری طعام کمک کند.

همچنين رعايت نکات ديگر از موارد اکرام است:

  1. با سلام و صلوات به استقبال مهمان بشتابند.
  2. او را در جای خوب قرار دهند؛
  3. به ميزان نياز مهمان نزدش غذا نمی برند که بخورد و سير شود چنانکه درباره اطعام فقير به عنوان کفاره گفته شده؛ بلکه بايد به اندازه ای غذا و ميوه برد که بيشتر از حد نياز باشد و اين از مصاديق اسراف و تبذير نيست؛ بلکه تکريم است.
  4. غريب نوازی کنند و نسبت به مهمانانی که ناشناس هستند مانند شناس چيزی کم نگذارند؛
  5. ترس از مهمان غريب را به رويش آشکار نکنند، بلکه ميزبان در مهمان نوازی محبت خود را تمام کند و تکريم و اکرام نمايد. البته مهمان غريب نيز کاری نکند که موجب خوف و ترسی شود، بلکه برای ايجاد آشنايی سخنان بشارت آميز و محبت آميز داشته باشد.

روزنامه كيهان، شماره 21587 به تاريخ 26/12/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
زندگینامه افلاطون

زندگینامه افلاطون

افلاطون احتمالا 427 سال پیش از میلاد مسیح در آتن بدنیا آمد. تولد او مصادف با دورانی بود که یونان باستان به اوج عظمت خود رسیده و شاید اندکی هم از قله عظمت گذشته در نشیب انحطاط افتاده بود.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS