دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پیوند آسمانی :ازدواج علی(ع) و زهرا (س)

No image
پیوند آسمانی :ازدواج علی(ع) و زهرا (س)

كلمات كليدي : حضرت زهرا (علیها السلام)، حضرت علي(عليه‌السّلام)، حضرت رسول (صلي‌الله‌عليه‌وآله)

نویسنده :طیبه عطائی

بسم الله الرحمن الرحیم


کائنات در انتظار قدوم چهارده معصوم (صلوات‌الله‌علیهم‌اجمعین) بود؛ تا به عنوان حجت‌های خداوند، برروی زمین حضور یابند، با ازدواج دخت رسول اکرم و پسر عموی ایشان، این امر محقق شد، ابتدا وجود مبارک حسنین (علیهماالسّلام) در زمین آمدند و سپس از نسل امام حسین (علیه‌السّلام)، یازده امام پاک دیگر پای به عصر وجود نهادند. و همین است معنای حدیث قدسی:

«لولاک لما خلقتُ الافلاک و لولا علیٌّ لما خَلَقْتُکَ و لولا فاطمه لَما خلقتُکما»



فاطمه زهرا (علیها السلام) به سن9 سالگی رسیده بود، بانویی که با وجود سن کم خویش، از بهره هوشی و عقل کاملی برخوردار بود و از جنبه ظاهر هم به نحوی بود که، او را «انسیه حوراء»؛ «انسانی که شبیه حوریان بهشتی است» می‌خوانند. همین فضائل بود که ایشان را از سایر زنان و دختران عرب، متمایز می‌ساخت. زمان آن رسیده بود که ایشان، پس از سپری کردن نیمی از عمر شریفش در خانه وحی، به خانه شوهر خویش یعنی بیت ولایت برود و نیمه دوم عمر خویش را در حمایت از امام زمان خویش سپری کنند.

خواستگاری از فاطمه زهرا (علیها السلام):

فاطمه زهرا (علیها السلام) که در این دوران، دارای درک،‌ شعور و مقامات معنوی والایی بودند، توجه بزرگان و ثروتمندان قریش را به خویش معطوف ساخته بودند ولی هر یک که به خواستگاری ایشان می‌رفتند، باجواب منفی رسول گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) مواجه می‌شد، حضرت می‌فرمودند: تزویج فاطمه (علیها السلام) جز به حکم وحی صورت نمی‌پذیرد.شیخین هم در جواب خواستگاری خویش، همین امر را شنیدند.
سرانجام روزی ابوبکر و عُمر به دیدن حضرت امیر (علیه‌السّلام) رفتند و عرض کردند: یا علی! زیبائی‌های اخلاقی و فضایل والای تو را هیچ کسی در عالم ندارد، و قرابت و نزدیکی تو با رسول خدا از همه ما بیشتر است، ای کاش محضر رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) می‌رفتی و از فاطمه خواستگاری می‌نمودی که پیامبر به تو پاسخ مثبت خواهد داد. آن حضرت به محضر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) رفتند. وقتی رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) ایشان را دیدند، تبسمی نموده و فرمودند: یا علی!، مقصودت از آمدن نزد من چیست؟ حضرت امیر (علیه‌السّلام) عرض کردند؛ یا رسول‌الله (صلی‌الله‌علیه‌وآله)! من، پسر عموی شما هستم و در اسلام دارای سابقه هستم. شما را یاری نموده و در راه خدا جهاد کرده‌ام.
پس از تصدیق رسول خدا، ایشان درخواست نمودند که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله)، دخترش فاطمه را به عقد او دربیاورد. رسول خدا فرمودند: منتظر باش تا باز گردم.ایشان نزد فاطمه (علیها السلام) رفت و درخواست علی(علیه‌السّلام)را برای فاطمه بازگو کرد. فاطمه (علیه‌السّلام) به خاطر حُجب و حیا سکوت کردند، ایشان هم سکوت دخترشان را نشانه رضایت دیدند. در این هنگام ملکی نزد رسول‌الله(صلی الله علیه و آله) آمد و عرض کرد: من سبطائیل یکی از فرشتگان و قوائم عرش هستم و حامل این خبر هستم که مژده تزویج فاطمه و علی در آسمان را به عرض شما برسانم. هنوز سخن سبطائیل تمام نشده بود که جبرئیل بر ایشان نازل شد و پس از رساندن سلام خدا، پارچه‌ای سفید از حریر بهشت به ایشان داد که دو سطر از نور بر آن نوشته شده بود پیامبر به جبرئیل فرمودند: این حریر و این خطوط نور چیست؟ جبرئیل گفت ای محمد خداوند بر پست و بلند زمین اشراف دارد و تو را آفرید و به رسالت برگزید و برای تو، برادر، صاحب، داماد و وزیری برگزید و او پسر عموی توست و به من امر فرمود تا فاطمه (علیها السلام) را به عقد علی درآورم، من هم، فرشتگان را شاهد گرفتم و عقد آن‌ها را بستم و این خطوط نور، شهادت فرشتگان بر این عقد است. و خداوند امر فرموده تا شما آن دو را در زمین به عقد هم دربیاورید. رسول خدا پس از شنیدن سخنان آن دو ملک،‌ پیش علی (علیه‌السّلام) آمدند. این مژده را به علی دادند آنگاه عقد را میان آن دو جاری کرده و برای هر دو دعا کردند.

مهریه فاطمه (علیها السلام):

جبرئیل امین به محضر رسول خدا رسید، گل لاله و میخک را به ایشان هدیه داده و عرض کردند، خداوند مهر فاطمه را پانصد درهم نقره، یک پنجم دنیا، دو ثلث بهشت، چهار نهر روی زمین، دجله، فرات، نیل، بلخ، قرار داده است،‌ هم‌چنین یازده امام معصوم را از نسل او قرار داده است، و فرشتگان را فرمان داده تا بهشت را زینت دهند، به حورالعین‌ها هم دستور داده تا سوره یاسین، شوری و طه را قرائت کنند.

ولیمه ازدواج:
در حدیثی از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل شده است که حضرت فرمودند:

«وقتی رسول خدا، فاطمه (علیها السلام) را به عقد علی (علیه‌السّلام) درآورد، فرمودند، هر کس در خطبه ازدواج حاضر است، برای شام عروسی هم حضور داشته باشد. ایشان سه شبانه روز به مردم اطعام نمودند،‌ هم اهل مدینه از آن شام خوردند، سه هزار مسلمان و سیصد نفر منافق».


بانوی کرامت:

ابن جوزی از بزرگان اهل سنت نقل می‌کند؛ رسول خدا پیراهنی را برای شب اول ازدواج فاطمه (علیها السلام) تهیه کردند و به او دادند،‌ همان شب، سائلی برهنه از ایشان تقاضای لباسی را نمودند. ایشان هم پیراهن عروسی خود را به سائل دادند و خودشان همان لباس کهنه را پوشیدند. وقتی رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) از او سؤال کردند، که چرا پیراهن جدید را بر تن نکرده است، عرض کرد که: خواستم همانند شما باشیم و به این آیه شریفه عمل کرده باشیم:

«لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّى تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ» (آل‌عمران/93)
«به نیکی و برّ نمی‌رسید مادامی که از آنچه خودتان آن را دوست دارید، انفاق نکنید»


پس از آن که فاطمه (سلام الله علیه) وارد خانه علی (علیه‌السّلام) شدند، رسول خدا دست علی (علیه‌السّلام) را در دستان فاطمه(علیها السلام) گذاشته و فرمودند: سخنی نگوئید تا من باز گردم. پس از لحظه‌ای، ایشان با چراغی بازگشتند، آن با به علی (علیه‌السّلام) داده و کاسه آبی را طلب نمودند، مقداری از آن آب را نوشیدند. سپس باقیمانده آب را به علی (علیه‌السّلام) و فاطمه(علیها السلام )دادند تا از آن بنوشند و باقیمانده آن را هم بر سینه آن دو پاشیده و فرمودند:

<«إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا» احزاب/23)
«همانا خداوند اراده کرده که پلیدی و ناپاکی را از شما دور سازد و شما را پاک و تطهیر نماید»

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS