دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وظیفه گروی عمل نگر

وظیفه گروی عمل نگر دو ویژگی دارد؛ نخست آنکه در تعیین خوب، بد، باید و نباید تنها به نتیجه کار نمی نگرد،
وظیفه گروی عمل نگر
وظیفه گروی عمل نگر
نویسنده: حسین راضی

وظیفه گروی عمل نگر دو ویژگی دارد؛ نخست آنکه در تعیین خوب، بد، باید و نباید تنها به نتیجه کار نمی نگرد، بلکه ویژگی‌ها و امور دیگر را نیز مورد توجه قرار می‌دهد و به همین سبب در شمار نظریه‌های وظیفه گرا جای دارد و دوم آنکه درنظام اخلاقی قواعد کلی را معتبر نمی‌داند، بیشتر به احکام جزئی نظر دارد و آنها را اساسی می‌شمارد. در نگاه این گروه، اگر هم بخواهیم قاعده‌ای کلی در اخلاق بیان کنیم ، باید سراغ احکام جزئی برویم و قواعد کلی را از آنها به دست آوریم . چون هر موقعیتی منحصر به فرد است و حکم ویژه دارد.

وظیفه‌گرای عمل‌نگر برای تشخیص اینکه کاری خاص باید انجام شود یا نه، نخست موقعیت ویژه‌ای که کار در آن واقع می‌شود، در نظر می‌گیرد؛ سپس در سایه نوعی شهود ـ از نوعی که شهودگرایان باور دارند ـ یا تصمیم ـ از آن نوع که اگزیستانسیالیست‌ها می‌گویند ـ حکم می‌کند که آن کار شایسته، خوب و صواب است یا ناشایست، بد و ناصواب. این گروه درنهایت، جزء دسته‌ای قواعد عملی استعجالی، چیزی فراروی انسان قرار نمی‌دهد. وظیفه گرایان عمل نگر دو دسته‌اند:

1. گروهی انسان را دارای توانایی ویژه‌ای می‌دانند که به یاری آن می‌تواند در هر موقعیتی شهود کند و مسیر درست را بیابد. اینان در واقع انسان را دارای نیروی هدایت گر درونی می‌دانند.

2. دسته‌ای دیگر که بیشتر به مکتب اگزیستانسیالیسم گرایش دارند، تنها بر نیروی اراده تکیه می‌کنند و می‌گویند: خود را درموقعیت مورد نظر قرار ده و از همه شرایط آن کاملاً آگاه شو،آن گاه تصمیم بگیر که چه باید انجام داد. هرچه تصمیم بگیری، همان صحیح است. حتی اگر دو نفر در موقعیت یکسان دوتصمیم متفاوت بگیرند، هر دو صحیح است.

نقد و ارزیابی

1. وظیفه گروی عمل نگر از آن جهت که جز آثار، اموری دیگر را در خوبی و بدی کردار موثر می‌شمارد، سخنی درست می‌گوید. فطرت آدمی به پاره ای کارها، با قطع نظر از آثار آن ، تمایل دارد وآنها را خوب و فضیلت می‌شمارد.

2. نقطه ضعف وظیفه گروی عمل نگر در نفی قواعد کلی اخلاق است. هر چند هر موقعیتی ویژگی هایی دارد که ممکن است منحصر به فرد باشد، اما در موقعیت‌ها اوصاف مشترکی نیز به چشم می‌خورد؛ اوصافی که چه بسا منشا صدور حکم اخلاقی کلی است . وقتی حسن به ناصر قول داد که با او به مسافرت رود، در صورتی که مشکل خاصی برایش پیش نیاید، باید به قول خود عمل کند. این حکم درباره هرکس دیگر، که وعده می‌دهد و درعمل به آن با مانعی رو به رو نمی شود، صادق است.

پس در اخلاق قواعد کلی گریزناپذیر است.‌

مقاله

نویسنده حسین راضی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS