دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

يك قفل سه‌ماهه مخصوص زبان

No image
يك قفل سه‌ماهه مخصوص زبان

ماه‌هاي رجب، شعبان و رمضان فرصتي است براي دستيابي به ملكه‌ تقوا و كسي كه توجّه داشته باشد، مي‌تواند در اين سه ماه، ملكه عدالت و تقوا پيدا كند.

 مي‌تواند براي چشم و گوش و زبان خود و مهم‌تر از آن براي دل خود، در و دربان درست كند. مي‌تواند اعضا و جوارح خويش را به كنترل درآورد. حتّي مي‌تواند از ورود وسوسه‌ها و تخيل‌ها و توهم‌ها به دل خويش جلوگيري كند. چنين كسي مي‌تواند نفي خاطر داشته باشد.  رسيدن به اين مقام، به راحتي امكان‌پذير نيست، ولي نزول باران رحمت الهي، راه را هموار مي‌كند و موانع را برطرف مي‌سازد. لذا اينكه توصيه مي‌شود همه به ويژه جوانان عزيز بايد خود را در معرض نسيم رحماني قرار دهند و از اين فرصت‌هاي گرانقدر بهره‌مند شوند، به خاطر اين است كه رسيدن به مقامات والاي معنوي و عرفاني كه در حالت عادي بسيار مشكل است، در اينگونه فرصت‌ها ميسّر مي‌شود. در ماه‌هاي مبارك رجب، شعبان و رمضان، انسان مي‌تواند راه صدساله را در يك شب بپيمايد، به شرط آنكه خود را در معرض باران بي‌كران رحمت و مغفرت پروردگار قرار دهد. بسيار شايسته است هر انساني در همه ايام سال به‌ويژه در اين روزها و ماه‌هاي گرامي، قدري به اين موضوع مهم بينديشد كه چرا دنيا و مشتهيات نفس و قدرت و ثروت و تجمّلات فريبنده، جاي خدا را در دل گرفته است؟بالاترين گناه نزد اهل معرفت اين است كه آدمي غير خدا را به دل خويش راه دهد و گناه آن از منظر علماي علم اخلاق و سالكان الي‌الله بسيار بزرگ است.

سه ماه رجب، شعبان و رمضان، فرصت مناسبي براي تمرين تقواست. فرصت مناسبي است براي زدودن دل از اغيار و غاصباني كه جاي خدا را در قلب و دل آدمي گرفته‌اند و او را در زمره غافلان قرار داده‌اند. شگفت‌آور است كه همه انسان‌ها براي خانه‌هاي خود درب مي‌سازند و قفل محكمي بر آن مي‌نهند و كليد آن را در اختيار بيگانگان قرار نمي‌دهند تا مبادا غريبه‌اي بدون اجازه به خانه آنان راه يابد، ولي راه ورود به قلب و دل خويش را باز گذاشته‌اند و هر بيگانه و غاصبي به راحتي مي‌تواند وارد خانه دل آنان شود و سرمايه ديني و معرفتي آنان را نابود سازد. در حالي‌كه مراقبت و مواظبت از دل، بسيار مهم‌تر از مراقبت از خانه و لوازم زندگي است. بياييد تعهد كنيد، از خانواده خود تقاضا كنيد، التماس كنيد كه حدّاقل در سه ماه رجب، شعبان و رمضان، حرف‌هاي بيهوده در خانه نباشد. اين حرف‌ها اگر غيبت نباشد، اگر تهمت نباشد، اگر شايعه‌پراكني نباشد، حدّاقل لغو است و بيهوده و همين هم دل را مي‌ميراند. از چيزهايي كه دل را مي‌ميراند، كارها و حرف‌هاي بيهوده است. خداوند متعال در ابتداي سوره مومنون، يكي از صفات مومنين را اعراض از «لغو» بر‌مي‌شمارد.

بنابراين همه بايد حدّاقل در اين سه ماه، مراقب زبان خويش باشند و از گفتار لغو و بيهوده پرهيز نمايند. مرحوم آيت‌ا... العظمي اراكي مي‌گفتند برای انجام كاري به مغازه يك نجار رفتم. در آخر كار گفت: هركس به مغازه من مي‌آيد، من از او تقاضاي نصيحت مي‌كنم. شما هم نصيحتي بكنيد. آقاي اراكي مي‌گفتند: به او گفتم: تقاضا دارم مواظب زبانت باش. مراقبت از زبان خيلي مهم است. شخصي خدمت پيامبر اكرم(ص) آمد و گفت: يا رسول‌الله! مرا موعظه كنيد. فرمودند: مراقب زبانت باش. باز گفت: مرا موعظه كنيد. پيامبر(ص) باز فرمودند: مراقب زبانت باش. براي بار سوم، باز تقاضاي موعظه كرد. پيامبر اكرم(ص) فرمودند: واي بر تو! آيا مردم را جز درو شده‌هاى زبانشان در آتش مي‌اندازد؟!

 حرف‌هاي بيهوده فشار قبر را به دنبال خود دارد. حساب دروغ و غيبت و تهمت و نظاير آن كه جداست. دروغ‌هايي كه در بازار گفته مي‌شود، حق‌الناس، كم‌كاري و بي‌كاري در ادارات، گناهان بزرگي هستند كه ارزش عبادات را از بين مي‌برند. گناه تحقير ارباب رجوع و توهين و بداخلاقي نسبت به او و فريب دادن ديگران كه جاي خود دارد. كسي كه حين انجام وظيفه در جهت حلّ مشكلات مردم تلاش نمي‌كند و گره در كار ديگران مي‌اندازد، نمي‌تواند زمان افطار بگويد: «الهمّ لك صُمتُ و علي رِزقِك أفطرتُ و عليك توكلتُ»خداوند ميزبان چنين شخصي نيست و لذا پاداشي نظير تقوا براي آنان درنظر گرفته نمي‌شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS