آثار علمى
آیت الله چرندابى فردى پُرمطالعه ، پُرکار و شخصیتى کم نظیر و مورد قبول در مجامع علمى بود . تعلیقات ، پاورقیها و مقدمه هایى که بر کتابهاى مختلف نوشته نقادانه و محققانه است.
فرزندش حاج محمّد صادق پور وجدى در مورد فعالیتهاى علمى پدرش مى گوید :
«آن مرحوم در دوران زندگى پرافتخار خود هیچ وقت دست از تحقیق برنداشت ، حتى در واپسین حیاتش با وجود ضعف بصر و امراض طاقت فرسا مشغول فعالیتهاى علمى و دینى خود بود و بعض مقالات و یادداشت هاى دوران جوانى خود را به پایمردى و دستیارى این ناچیز تهیه و تنظیم مى کرد ... همچنین مقدارى از متون مهم اسلامى را به دستخط شریفشان استنساخ کرده و بعض آن کتب را با نسخ و کتاب هاى دیگر مقابله و تصحیح نموده اند که فعلا در کتابخانه شخصى آن مرحوم موجود و محفوظ است .[15]
برخى از آثار علمى وى بدین صورت است :
1 ـ مقدمه و تعلیقه بر عظمت حسین بن علىعلیه السّلام تألیف ابوعبدالله زنجانى (فارسى ، تبریز ، قم ، 1314 ش ، 1382 ش) .
2 ـ زندگانى محمّد (صلى الله علیه وآله) ، تألیف مورخ و فیلسوف انگلیسى توماس کارلایل (1795 ـ 1881 م) . این کتاب براى بار اوّل توسط یکى از فضلاى مصرى به عربى برگردانده شد و سپس توسط امام ابوعبدالله زنجانى به فارسى ترجمه گردید و آنگاه به دلیل اهمیت کتاب مورد توجه آیت الله چرندابى قرار گرفت و معظم له با نگارش مقدمه و تعلیقه بر غناى آن افزود . این کتاب بارها در ایران چاپ شده است .
3 ـ ده مقاله در موضوعات متنوعه علمى ، تاریخى و دینى . ضمیمه زندگانى محمّد(صلى الله علیه وآله).
4 ـ تعلیقه بر رساله ذوالقرنین سدّ یأجوج و مأجوج ، نگارش آیت الله سیّد هبة الدین شهرستانى .
5 ـ حاشیه و مقدمه اوائل المقالات فی المذاهب المختارات ، تألیف شیخ مفید (عربى ، تبریز ، 1363 ق ، 1371 ق) .
6 ـ مقدمه و تعلیقه بر اسلام و هیئت ، تألیف آیت الله سیّد هبة الدین شهرستانى (تبریز ، 1342 ش) .
7 ـ ترجمه تاریخ قرآن کریم ، تألیف امام ابوعبدالله زنجانى (تبریز ، 1341 ش) .
مترجم در مقدمه این کتاب مى نویسد :
«به علت ناتوانى جسم و نارسایى چشم نتوانستم مطالبى در موارد لازمه به عنوان تعلیق بر کتاب بیفزایم ... حالا نزدیک به دو سال است که به مرض روانفرساى دیابت دچار هستم و قریب به دو سال قبل نیز به عللى چند مرض دیگر دامنگیرم شد (اوره خون ، فشار خون ، آلبومین) امراض چهارگانه روز به روز شدت مى یافت و حیاتم را کاملا تهدید مى کرد و چیزى نمانده بود جان به جان آفرین بسپارم و دیده از دیدن جهان فرو بندم .. .»
8 ـ شرح نهج البلاغه: تألیف علامه ملاّ صالح(4 جلد)، با ترجمه مؤلف و تصحیح میرزا علیخان ادیب خلوت .
9 ـ مقدمه بر نیچریه یا ناتورالیسم ،تالیف سیّد جمال الدین اسدآبادى (فارسى ، تبریز ، 1327 ش) .[16]
وى در مورد برخى دیگر از فعالیتهاى خویش مى نویسد :
آیت الله سیّد عبد الحسین شرف الدین عاملىدر جواب پاره اى از سؤالاتى را که از آن مرحوم کرده بودم در رساله اى به نام فلسفة المیثاق و الولایه دو بار در لبنان چاپ و انتشار داده اند . مقالات عربى ناچیز در مجله جلیله و کهنسال العرفان چاپ صیدا ـ لبنان ، و مقالات فارسى غالباً در مجله وزین «دعوت اسلامى» چاپ کرمانشاهان انتشار یافته است . و اخیراً مقاله مهم السیّد جمال الدین و رینان[17] را در اثر کوشش فراوان تحصیل و با مقدمه و تعالیق خود در شماره هاى 3 و 4 و 6 مجلد 46 مجله العرفانطبع و انتشار دادم .[18
منبع:فرهیختگان تمدن شیعه