دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بیست‌ و پنجم ذی‌قعده، روز «دحوالارض»:

امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) می‌فرمایند: «اولین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در بیست‌ و پنجم ذی‌القعده بود»
No image
بیست‌ و پنجم ذی‌قعده، روز «دحوالارض»: اعمال روز بیست و پنجم

اعمال روز بیست و پنجم، روز «دحوالارض»

مهم ترین عمل در این ماه آگاهی از نعمت‌هایی است که خداوند در روز «دحوالارض؛ گسترش زمین» به بشر ارزانی داشته است. زیرا آگاهی از نعمت و کم و کیف آن اولین مرتبۀ شکر است. دربارۀ نعمتهایی که از آن آگاهی داشته و با آفرینش زمین و آنچه در آن است از آن بهره‌مند گردیده، بیندیش. مثلاً از نعمتهای خداوند متعال در بدن خود شروع نماید که با فراوانی و لطافت آن قطعاً‌ نمی‌تواند تمام آن نعمتها را درک کند.
از بزرگترین نعمتهای این روز این است که کعبه را خانۀ خود قرار داده و اجازه داده است که مردم آن را زیارت نموده و با پاداش و رضایت فراوان این عمل را از آنان می‌پذیرد.
درباره آن در روایت آمده است: «زمین و آسمانم گنجایش من را ندارد بلکه قلب بندۀ مؤمنم گنجایش مرا دارد».
در روایات زیادی آمده است که در بیست و پنجم ذی‌القعده کعبه نصب گردیده، زمین گسترده شده، آدم (ع) پایین آمده، خلیل و عیسی علیها‌السلام متولد شدند و رحمت پخش شده است.
از امیرالمؤمنین (ع) روایت شده است که می‌فرمایند:
اولین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شده، در بیست‌ و پنجم ذی‌القعده بود. کسی که آن روز را روزه داشته و شبش را به عبادت بایستد، عبادت صد سال را که روزش را روزه و شبش را در عبادت باشد، خواهد داشت. هر گروهی که در این روز برای ذکر پروردگار بزرگشان گرد هم آیند، پراکنده نمی‌گردد مگر این که خواسته آنان داده می‌شود. در این روز یک میلیون رحمت نازل می‌شود که نود هزارتای آن برای روزه‌داران این روز و عبادت‌کنندگان این شب خواهد بود.


اعمال مخصوصه این روز
1. داشتن روزه.
2. غسل.
3.نماز گزاردن. دو رکعت نماز که در هر رکعت، یک بار سوره حمد و پنج بار سوره شمس خوانده مى‌شود. پس از سلام بگوید:


«لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظیمِ »

آن گاه دعاى زیر را بخواند:


«یا مُقیلَ العَثَراتِ اَقِلْنى‌ عَثْرَتى‌ یا مُجیبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتى‌ یا سامِعَ الْأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتى‌ وَارْحَمْنى‌ وَتَجاوَزْ عَنْ سَیِّئاتى‌ وَما عِنْدى‌ یا ذَاالْجَلالِ وَالْأکْرامِ! »


اى گذرنده از لغزش‌ها، درگذر از لغزشم، اى اجابت کننده دعوت‌ها! اجابت کن دعایم را، اى شنواى اى آوازها! بشنو آوازم را و بر من رحم کن، و بگذر از بد کردارى‌ام و آنچه نزد من است، اى صاحب جلال و اکرام!
4- بعضى از علما، خواندن زیارت امام رضا (ع) را در این روز، مستحب دانسته ‌اند.
5- دو رکعت نماز
روایت شده است: پیش از ظهر، دو رکعت نماز با یک بار حمد و پنج‌بار سوره شمس و سوره ضحی خوانده و بعد از سلام بگوید: لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم و دعا کرده و بگوید:


«یا مُقِیلَ الْعَثَراتِ! أَقِلنی عَثْرَتی. یا مُجِیبَ الدَّعَواتِ! أَجِبْ دَعْوَتی. یا سامِعَ الأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتِی واْرَحْمِنی و تَجاوَزْ عَنْ سَیِّئاتِی و ما عِنْدِی، یا ذَالجَلالِ و الاِکْرام».





 

Powered by TayaCMS

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
خدا همه جا حاضر و ناظر است

خدا همه جا حاضر و ناظر است

خداوند متعال می فرماید: «.... به هر سو رو کنید، خدا آن جاست...» (برگرفته از مبادی اخلاق در قرآن، آیت الله جوادی آملی)
Powered by TayaCMS