دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تجسّس و کنجکاوی در زندگی مردم

ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از بسیاری از گمانها بپرهیزید، چرا که بعضی از گمانها گناه است و هرگز (در کار دیگران) تجسّس نکنی.
تجسّس و کنجکاوی در زندگی مردم
تجسّس و کنجکاوی در زندگی مردم

تجسّس و کنجکاوی در زندگی مردم

قال اللهُ تعالی:« یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثیراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا » (حجرات\12)

یک از چیزهایی که در قرآن و روایات مورد نکوهش قرار گرفته، تجسّس و کنجکاوی در زندگی دیگران است. خداوند در قرآن کریم مؤمنان را از این صفت بسیار زشت برحذر داشته و می‌فرماید:

«ولا تَجَسَّسُوا»

و هرگز (در کار دیگران) تجسّس نکنید!

کسی که به‌دنبال عیوب دیگران است و با کنجکاوی بی‌جا و بی‌مورد در صدد دست یافتن به عیوب و لغزش دیگران است باید به این نکته توجّه داشته باشد که خداوند نیز عیوب او را دنبال می‌کند و او را سرانجام رسوا خواهد کرد. امام صادق(ع) روایتی را از پیامبر اکرم(ص) نقل کرده که می‌فرمایند:

«َلا تَطْلُبُوا عَثَرَاتِ الْمُؤْمِنِینَ فَإِنَّ مَنْ تَتَبَّعَ عَثَرَاتِ أَخِیهِ تَتَبَّعَ اللَّهُ عَثَرَاتِهِ وَ مَنْ تَتَبَّعَ اللَّهُ عَثَرَاتِهِ یفْضَحْهُ وَ لَوْ فِی جَوْفِ بَیتِه»‌

به‌دنبال لغزشها و عیوب مؤمنین نباشید؛ به‌درستی که کسی‌که در جستجو و تعقیب لغزش‌های برادر مؤمنش باشد، خداوند لغزش‌ها و عیوب او را دنبال می‌کند و کسی که خدا به‌دنبال عیوب و لغزشش باشد، او را رسوا می‌سازد، اگر چه در داخل خانه‌اش باشد.

کنجکاوی و تجسّس بی‌جا و بی‌مورد در زندگی مردم دارای ضررها و پیامدهایی است که ما به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

13.از بین رفتن آبروی دیگران؛ یکی از ضررهای بزرگ کنجکاوی در زندگی دیگران، به‌خطر افتادن آبروی دیگران است؛ که لطمه جبران‌ناپذیری به حیثیّت و موقعیّت اجتماعی افراد وارد می‌سازد. به‌خصوص وقتی که انسان پس از دقّت و کنجکاوی، اسرار و رازهای درونی افراد را در اختیار دیگران قرار دهد. چراکه شخص کنجکاو، مراقب رفتارها و اوضاع خصوصی دیگران است و کمتر می‌تواند از فاش ساختن اسرار آنها خودداری کند. این‌گونه افراد، هرگز از غیبت کردن و بدگویی پشت سر دیگران مصون نیستند. به‌طور قطع وقتی حیثیت و آبروی شخصی به‌خطر بیفتد و از بین برود، به‌راحتی قابل برگشت و جبران نیست. امام صادق(ع) می‌فرمایند:

«إذا رَقَّ العِرضُ استُصعِبَ جَمعُهُ»

هرگاه آبرو بریزد، جمع‌آوری آن دشوار است.

30.انزوا از دیگران؛ تفحّص و کنجکاوی در امور شخصی دیگران، نوعی پیروی از سوء ظن است؛ که این کار درواقع عکس‌العمل بدبینی است. فرد کنجکاو با تجسّس‌های بی‌مورد خود، به عیوب و نقاط ضعف بسیاری از افراد، واقف می‌شود و بر اثر آن یک نوع حالت انزوا و زدگی در او به‌وجود می‌آید و در حقیقت کمتر کسی را شایسته معاشرت و زندگی تشخیص می‌دهد. این حالت، کم‌کم او را به گوشه‌گیری و انزوا از دیگران می‌کشاند. انسان باید به این نکته توجه داشته باشد که یافتن انسان‌های کامل و صددرصد بی‌عیب و نقص بسیار نادر و انگشت‌شمار است. به هر حال  چه‌بسا انسان با کنجکاوی و تجسّس بی‌مورد، به عیوب پوشیده و پنهان دیگران پی خواهد برد و در اثر آن، در خود نوعی زدگی و لزوم پرهیز و اجتناب از دیگران احساس می‌کند و قطعاً انسان با بدبینی، گوشه‌گیری و منزوی بودن از جامعه، نمی‌تواند مثمر ثمر باشد.

31.سلب آزادی؛ یکی از بزرگترین نعمت‌هایی که برای بشر شمرده شده برخورداری از آزادی در نحوه فعالیّت‌ها است؛ اسلام با تأسیس اصل نظارت عمومی و با قرار دادن مأموران نظارتی، آزادی بشر را در انظار عمومی به‌طور صحیحی، به قوانین عقل و شرع محدود نموده و آزادی در اجتماع را در این چهارچوب، محدود و معیّن نموده است. انسان تا آنجا آزاد است که (علنا) به سعادت خود و دیگران لطمه‌ای نزند و حرامی را مرتکب نشود و واجبی را ترک نکند. اسلام، آزادی درونی افراد را با برقرار ساختن حکومت ایمان، محدود و مهار نموده است؛ ولی در این میان اسلام به اجازه نمی‌دهد که کسی با کنجکاوی و تجسّس بی‌مورد  در زندگی خصوصی دیگران، از دیگران سلب آزادی شود.

بنابراین انسان نباید با تجسّس و کنجکاوی بی‌مورد در زندگی خصوصی دیگران دخالت کند. چنین کاری علاوه‌بر اینکه گناه محسوب می‌شود و مورد رضایت خداوند نیست، دارای آثار و پیامدهای منفی دنیوی نیز هست.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب فرهنگنامه تاريخ زندگی پيامبر اعظم(ص)

کتاب فرهنگنامه تاريخ زندگی پيامبر اعظم(ص)

کتاب فرهنگ‎ نامه جامع تاریخی زندگی و سیره ی آخرین فرستاده‎ی الهی در قالبی جدید راستای آشنایی عموم افراد جامعه با مباحث تاریخی توسط بخش تاریخ فرهنگ نامه علوم انسانی و اسلامی پژوهه تهیه شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
خدا همه جا حاضر و ناظر است

خدا همه جا حاضر و ناظر است

خداوند متعال می فرماید: «.... به هر سو رو کنید، خدا آن جاست...» (برگرفته از مبادی اخلاق در قرآن، آیت الله جوادی آملی)
Powered by TayaCMS