دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تجوید

«تجوید» مصدری عربی به معنای نیک خواندن و نیک گردانیدن است که برگرفته از جَوْدَت (نیکویی) و جُید (نیکو) می‌باشد.
تجوید
تجوید

تَجوید

«تجوید» مصدری عربی به معنای نیک خواندن و نیک گردانیدن است که برگرفته از جَوْدَت (نیکویی) و جُید (نیکو) می‌باشد.

دانش تجوید از آغاز با مطالعات آواشناسی زبان عربی همراه بوده مسائل آن همواره با علم وقف و ابتدا، علم الاداء و علم قرائات هم‌پوشانی داشته است. واژۀ «تجوید قرآن» اصطلاحی است متأخر که سابقۀ چندانی ندارد اما اصل مباحث تجوید از کهن‌ترین موضوعات مطرح شده در حیطۀ علوم قرآنی بوده است.

تجوید قرآن در اصطلاح قاریان عبارت از ادا کردن حروف عربی از مخارج آن‌ها با رعایت صفات و احکام هر یک از حروف به تنهایی و در ترکیب با حروف دیگر و از دیدگاه زبان‌شناسان مسلمان «تجوید» صوت‌شناسی زبان عربی فصیح قرآنی است.

این دانش به قواعد مربوط به مخارج حروف و چگونگی صفات لازم و صفات عارضی حروف در تلاوت قرآن مجید می‌پردازد. موضوع آن حروف و کلمات قرآن است. بنابراین مباحث و مسائل تجوید به مخارج حروف، ترقیق، تفخیم، اِخفاء، اظهار، ادغام، اِقلاب، رَوْم، اِشمام، اِماله و دیگر شیوه‌های ادای حروف و کلمات محدود می‌گردد. مباحث مربوط به وقف و ابتدا به رغم آن‌که در متون تجویدی جایی برای خود باز کرده‌اند، امّا از موضوع علم تجوید خارج‌اند.

برخی از پژوهش‌گران معاصر ظاهراً به استناد قراینی ناظر بر تقدم تدوین علم قرائات بر تألیفات سیبویه و دیگران، علم تجوید را نشأت گرفته از علم قرائات و زاییدۀ آن دانسته‌اند و حال آن‌که طرح و شرح مباحث آواشناختی در حوزۀ علوم و فنون اسلامی در نیمۀ دوم سدۀ 3ق با کتاب سیبویه آغاز شده است و پیشینۀ ورود مباحث تجویدی به کتب قرائات به اواخر سدۀ 3 ق باز می‌گردد. از این گذشته ماهیت علم قرائات، روایی و ماهیت علم تجوید، دِرایی است و مباحث آن دو با یکدیگر متغایر و متفاوت‌اند.

مباحث بنیادین علم تجوید در آغاز با نکته سنجی‌های لغویان و نحویان شکل گرفت و سپس به حوزه‌های قرائت راه یافت و به موازات علم قرائات رواج پیدا کرد. علمای نحو و لغت با دست‌ یاری قاریان نخستین بی‌آنکه بنای تأسیس دانشی نوین را داشته باشند، با کوشش و کاوش در جهت حفاظت و صیانت از تلفظ صحیح و اصیل حروف و کلمات قرآن کریم، همان گونه که در عهد رسول خدا (ص)‌ تلفظ می‌شده‌اند، هم‌چنین مصونیت بخشیدن به دستگاه صوتی قاریان از اشتباه و ارتکاب خطا در قرائت کتاب خدا عملاً دستگاه آوایی زبان فصیح عربی را آن چنان تعریف و تثبیت کردند که در طول بیش از 14 سده به رغم پدیداری دگرگونی‌های فراوان اجتناب‌ناپذیر در نحوۀ تلفظ حروف و اصوات دیگر زبان‌ها و حتی لهجه‌های عامیانۀ زبان عربی دستگاه آوایی زبان فصیح عربی ثابت و استوار بر جای مانده است.

در جهان اسلام، نخستین طلایه داران مطالعات آواشناختی به طور عمده خلیل بن احمد فراهیدی، سیبویه و ابن جنّی بوده‌اند. ابن سینا دیگر دانشمند بزرگ مسلمان است که در راستای رشد و تحول علم آواشناسی، فراتر از حوزۀ تجوید قرآن و زبان عربی، سهم به سزایی داشته است.

نخستین اثر مستقل در علم تجوید، قصیدۀ رائیۀ «ابومزاحم‌خاقانی» که به گواهی شروح متعدد آن، قر‌ن‌ها کتاب درسی تجوید بوده است و طالبان تجوید متن آن را حفظ می‌کرده‌اند.

مشهورترین متون تجویدی

مشهورترین متون تجویدی دو اثر کم‌نظیر از "شمس‌الدین ابن جزری" است:

الف) التمهید فی علم التجوید

ب) منظومۀ المقدمة فیما یجب علی قارئة ان یعلمه

علم تجوید در پرتو پیوند با قرآن مجید همواره در جوامع اسلامی از نوعی ویژگی و قداست برخوردار بوده است. اهل تجوید با اعتقاد به این‌که خداوند قرآن را با تجوید نازل فرموده و از سوی پیامبر اکرم (ص) ‌با تجوید به ما رسیده است، فراگیری و رعایت قواعد تجوید را بر عموم مسلمانان لازم و قرائت قرآن را بدون رعایت تجوید، گناه و ناروا و «غش در تلاوت» تلقی کرده‌اند. تا جایی که مسألۀ وجوب کفایی تعلیم و تعلم تجوید و وجوب عینی رعایت قواعد آن به هنگام قرائت قرآن در سراسر جهان اسلام شهرت یافته است. اما فقهای مذاهب اسلامی در مقام فتوا عملاً قواعد تجویدی را به لازم و غیر لازم تقسیم کرده‌اند و تنها رعایت قدر لازم از تجوید را در مواردی واجب و در مواردی مستحب دانسته‌اند.

    منبع:
  • دائرةالمعارف بزرگ اسلامی،زیرنظر: کاظم موسوی بجنوردی؛ تهر ان سازمان انتشارات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی،چاپ اول، 1384.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
خدا همه جا حاضر و ناظر است

خدا همه جا حاضر و ناظر است

خداوند متعال می فرماید: «.... به هر سو رو کنید، خدا آن جاست...» (برگرفته از مبادی اخلاق در قرآن، آیت الله جوادی آملی)
Powered by TayaCMS