دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تفاوت های بشری و حکمت و تدبیر الهی

خداوند انسان‌ها را از نظر قابلیت‌ها و استعدادها و صفات اخلاقی آنها یکسان خلق نکرده و به افراد توانایی‌ها و خلاقیت‌های متفاوت بخشیده است.
تفاوت های بشری و حکمت و تدبیر الهی
تفاوت های بشری و حکمت و تدبیر الهی
نویسنده: رحیم توانگر

خداوند انسان‌ها را از نظر قابلیت‌ها و استعدادها و صفات اخلاقی آنها یکسان خلق نکرده و به افراد توانایی‌ها و خلاقیت‌های متفاوت بخشیده است. این تفاوت‌ها باعث ایجاد رقابت در بین افراد و بهبود و پیشرفت جامعه می‌شود. البته معنای این تفاوت به معنای این است که استعدادهای گوناگون و توان‌های ذهنی و فکری متفاوت را بین افراد مختلف تقسیم نموده است.‌

اسلام این حقیقت غیر قابل انکار را می‌پذیرد که افراد بشر از حیث استعدادهای جسمی و روحی و صفات بدنی و فکری متفاوت هستند. آنان در صبر و شجاعت، همت و آرزو، ذکاوت و نوآوری، توانایی بدنی و استحکام عصبی و صدها ویژگی‌های دیگر با یکدیگر تفاوت دارند. این تفاوت‌ها از دیدگاه اسلامی نتیجه امور قهری نیست که طبقه اجتماعی شخص در اثر وضعیت اقتصادی و جبر تاریخ بر او تحمیل کرده باشد تا ادعا شود با رفع آن همه انسان‌ها را از حیث تمامی خصایص می‌توان یکسان گردانید، بلکه امری است که مجموعه عوامل ارثی طبیعی و حتی اختیاری آن را شکل می‌دهد و به منزله حقیقت غیر قابل انکار در می‌آورد. از این رو این تفاوت را نه می‌توان از بین برد و نه از بین بردن آن مفید است، زیرا این اختلافات کاروان تمدن بشری را به جلو می‌برد و امکان رشد، ترقی و تعالی را در جامعه بشری فراهم می‌آورد.‌

خداوند متعال، این تفاوت‌ها را نشانه حکمت و تدبیر خود معرفی می‌کند و «ما لکم لاترجون الله و قاراً و قد خلقکم اطوراً» شما را چه شده است که از شکوه خدا بیم ندارید و حال آنکه شما را مرحله به مرحله و متفاوت خلق کرده است.

علامه طباطبایی نیز تصریح می‌کند: حاصل معنا این است که شما را چه شده که از شکوه و عظمت خدا بیم و به آن اعتقاد ندارید، در حالی که شما را مرحله به مرحله آفرید و چون یکی از شما را از خاک خلق کرد.‌

وجود این تفاوت‌ها بر اساس و بنیاد سنت الهی ابتلاء است، آزمایشی بیش نیت «لیبلوکم فی ما اتاکم» و شما با فرآورده‌های مالی که عطیه خدا است باید مانند امانتی الهی رفتار کنید و رزق محرومان را که در دست شماست، به آنها برسانید که آنان در روزی با شما برابرند و نباید نعمت خدا را در لطفی که نسبت به شما کرده است، منکر و کافر شوید.

«افبنعمه الله یجحدون» این ایات سرگرم شدن به متاع پست دنیا و رفاه زدگی ننگین سرمایه داری را پوچ، بی ارج و زبون جلوه می‌دهد و انسان را به حال این نگون بختان کافر پیشه به ترحم می‌آورد که چگونه با دل بستن به تمتعات زودگذر، خود را از حیات جاودانه آخرت محروم ساخته اند که ویژه اهل تقوا است.‌

مسئله برتری بعضی از انسان‌ها بر بعضی دیگر و اختلاف درجات آنها را خداوند به خود نسبت می‌دهد و می‌فرماید: اوست که برخی از شما را بر برخی دیگر به درجاتی تفاوت گذاشته است. در آیه دیگری می‌فرماید: برخی را بر برخی دیگر برتری بخشیده است.

این نسبت کاشف از اختلاف قابلیت‌ها و استعدادهای خدادادی و ذاتی در انسان‌ها است و به حکم عدالت به مصداق «ویوت کل ذی فضله» هر صاحب امتیازی را به اندازه امتیازش بهره می‌رساند؛ باالطبع از نظر اقتصادی بین آنها تفاوت روی می‌دهد و تساوی در این زمینه که برخی با استعدادهای برتر و تلاشی فزونتر بیشتر کار و ابتکار نشان می‌دهند و اعمال خرد کنند و با انها فاقد برابر باشند، ظلمی فاحش است.‌

مقاله

نویسنده رحیم توانگر

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS