دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تفکر نیچه

اراده به قدرت چیست؟ این اراده را با آنچه در علم‌النفس به نام یکی از استعدادهای نفسانی می‌شناسید نباید اشتباه کرد، بلکه حقیقت وجود و عین وجود مطلق است.
تفکر نیچه
تفکر نیچه

در تفکر نیچه پنج مطلب اساسی وجود دارد:

  • - اراده به قدرت
  • - نیست انگاری
  • - بازگشت جاویدان همان
  • - بشر کامل
  • - عدالت

اراده به قدرت چیست؟ این اراده را با آنچه در علم‌النفس به نام یکی از استعدادهای نفسانی می‌شناسید نباید اشتباه کرد، بلکه حقیقت وجود و عین وجود مطلق است. به عبارت دیگر، اراده اختصاص به انسان ندارد بلکه ذات تمام موجودات، اعم از مادی و نفسانی است. نکته دیگر این است که وقتی اراده به قدرت اضافه می‌شود، مقصود این نیست که قدرت امری ورای اراده است و اراده سعی و جهد می‌کند تا آن را به دست آورد، بلکه این اراده عین استیلا و قدرت است. اراده به قدرت یک چیز است نه آنکه قدرت،‌غرض و غایت سعی اراده باشد. مع‌ذالک این اراده، اراده‌ی اراده و اراده‌ی به قدرت بیشتر است و این سیر به قدرت بیشتر در ذات قدرت نهفته است؛ ولی اراده به قدرت متناهی است و افزایش آن بی‌نهایت نیست و حتی برای مستحکم کردن خود باید به تاسیس وجهه نظرها و ارزش‌ها بپردازد. به عبارت دیگر، ارزش و جعل ارزش‌ها از شؤون ذاتی اراده به قدرت است و چیزی نیست که به آن اطلاق ارزش نتوان کرد. علم و هنر و سیاست و دیانت صورت‌های مختلف اراده به قدرت است که در عین حال، ارزش و ملاک و شرط ارزش است. اراده به قدرت از آن جهت که نگهبان و نگهدار خود و واضع ارزش‌هاست نظر به آینده دارد. نیچه نه فقط تمام تاریخ فلسفه گذشته را تاریخ ارزش‌ها می‌خواند بلکه بی‌اعتبار شدن ارزش‌های گذشته را هم می‌بیند. علام ثابتات افلاطونی که وجود اصیل و عین خیر و اصل وحدت کثرات است، ارزش است. می‌دانیم که افلاطون در مقابل عالم شهادت به عالم غیب ارزش می‌دهد و تمام فلاسفه دیگر هم از این حیث از او متابعت کرده‌اند. نیچه از این جهت فرقی میان مُُثُل افلاطونی و خدای مسیحیت و قانون اخلاقی کانت و مفهوم عقل و ترقی و عدالت اجتماعی نمی‌گذارد. او حتی مسیحیت جدید را که در آن امر مقدسی از یاد رفته و صورت دنیاوی یافته است، نوعی مذهب افلاطونی عامه می‌داند.

اراده به قدرت اصل ارزش دادن به عالم و آدم و تعیین و تجدید ارزش‌هاست. به این جهت، مابعدالطبیعه نیچه که براساس اراده به قدرت بنا شده است باید ارزشهای گذشته را مورد رسیدگی قرار دهد و ارزشهای تازه‌ای به جای ارزشهای قدیم وضع کند.

    منبع: سایت حیات اندیشه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS