دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقلید از غرب و عقب ماندگی شرق

No image
تقلید از غرب و عقب ماندگی شرق

تقليد از غرب و عقب ماندگي شرق

یکی از عوامل مهم عقب ماندگی شرق، اقتباس نادرستی است که از تمدن کنونی غرب نموده‌اند. هر سرزمینی شرایط و مقتضیات زمانی و مکانی خاص خود را دارد، و هر گونه تقلید از ممالک بیگانه، باید با شرایط محلی و فرهنگ بومی وفق داده شده و جنبه‌های سازگار آن با اجتماع مورد استفاده قرار گیرد.‌

شرقی‌ها در اثر برخورد با پیامدهای انقلاب و رشد صنعتی غرب، نتوانسته اند ارزیابی صحیحی از فرآورده‌های تمدن غربی نمایند و از آن به طور عاقلانه و منطقی که با دانش علمی و هنجارهای جامعه خویش منطبق باشد اقتباس نمایند و این دنباله روی‌ها و تقلید غلط باعث نوعی اسارت و سردرگمی کشورهای شرقی گردیده است.‌

تولیدات و صنایع غربی، اسباب راحتی و پیشرفت برای تولیدکنندگان خود هستند نه برای مصرف کنندگان نیازمند شرقی. مردمان شرقی یا اصلاً نباید صنایع غربی را به کشور خود راه می‌دادند یا می‌باید تلاش می‌کردند خود تولیدکننده محصولات صنعتی مورد نیاز باشند. زیرا این اقتباس نادرست، ضربه بزرگی بر استقلال اقتصادی و فرهنگی این کشورها وارد کرده و آنها را به صورت یک عضو وابسته و انگل در نظام جهانی در می‌آورد.‌

استعمار اقتصادی کشورهای شرقی در این نظام جهانی از آنجا شروع شد که این کشورها به ارز خارجی نیازمند شدند. خرید مصنوعات و کالاهای غربی که جزئی از زندگی جوامع شرقی شده، آنها را مجبور به تهیه ارز این کشورها کرد، زیرا غربی‌ها برای فروش کالاها و تولیدات خود، تنها پول خود را می‌شناسند و به این ترتیب شرقی‌ها مجبور شدند برای تهیه پول خارجی از طریق فروش مواد اولیه ومنابع پر ارزش خود به نازلترین قیمت، ارز مورد نیاز را تهیه کرده و به اصطلاح از این راه «ذخیره ارزی» برای خود فراهم سازند.‌

از طرف دیگر صنایع وارده از خارج در جوامع شرق را می‌بایست کارشناسان و مهندسان غربی راهنمایی و اداره کنند. این مسئله، پای کارشناسان غربی را که با هزار گونه تسهیلات و حقوق و مزایای اقتصادی و اجتماعی (قدرت، ثروت، احترام) همراه بود، به شرق گشود. پس از آن، پیشرفت صنایع، مسائل نظامی را نیز شامل می‌شد و به دنبال آن به خرید اسلحه‌های پیشرفته و مستشاران نظامی غرب وابسته شدند.‌ کشورهای شرقی در ازای از دست دادن استقلال اقتصادی و فرهنگی (به خیال خود) جامعه ای صنعتی شده و توسعه یافته در عرصه جهانی برای خود ساخته‌اند. در حالی که کوچک ترین قطعات یدکی این صنایع با هزینه‌های سرسام آور می‌بایست از خارج وارد شود و برای اداره و پیشبرد این صنایع، ناچار شدند جوانان شرق را راهی دیار غرب کنند تا تکنیک و اصول صنایع را یاد بگیرند.

ولی این جوانان پس از چند سال اقامت در این کشورها و استفاده از امکانات جوامع غربی، زندگی در این کشورها را بر زندگی به اصطلاح عقب مانده وطن خود ترجیح می‌دادند و بدین ترتیب، مغزهای توانا و به ثمر رسیده از ارزهای شرقی، کشور خود را از نظر ذخایر فکری فقیرتر، و غرب را غنی تر می‌ساختند.‌ تا زمانی که شرقی‌ها خود تولیدکننده وسایل صنعتی مورد نیاز کشورشان نیستند، مجبورند از مصنوعات دیگران به کلی چشم بپوشند یا در استفاده از این صنایع، تقلید و اقتباس صرف را در نظر نگیرند بلکه این نوآوری و فرآورده‌های صنعتی را با شرایط بومی و محلی خود سنجیده و جنبه‌های سازگار را انتخاب نمایند. راه عملی تر این است که خود تولید کننده نیازمندی‌های صنعتی کشور خویش باشند. با ایجاد تسهیلات و امکانات آموزش عالی برای جوانان و تلاش همه جانبه برای به کارگیری استعدادها و مغزهای فعال و توانا در عرصه‌های مختلف صنعتی و فناوری و حمایت دولت از این قشر، کشورهای شرقی نیز می‌توانند خود تولید کننده نیازهای صنعتی خود و دانش لازم برای آن باشند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» مجموعه مقالاتی است که در فضای جامعه غرب در انتقاد از ابعاد نظری و عملی فمینیسم نگاشته شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS