دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

توصيه های اخلاقی رهبر معظم انقلاب برای بهره مندی از ماه رجب

No image
توصيه های اخلاقی رهبر معظم انقلاب برای بهره مندی از ماه رجب

برگرفته از: دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت الله العظمی سيدعلی خامنه ای

اولاً لازم مي دانم برادران و خواهران عزيز را، مخصوصاً جوانها را توجه بدهم به اهميت ماه رجب. از اين مناسبتها و از اين خصوصياتِ مربوط به ايام و شهور نمي شود به آساني صرف نظر کرد. بزرگان و اهل معنا و اهل سلوک، ماه رجب را مقدمه ماه رمضان دانسته اند. ماه رجب، ماه شعبان، يک آمادگاهي است براي اينکه انسان در ماه مبارک رمضان - که ماه ضيافت الهي است - بتواند با آمادگي وارد شود. آمادگي به چيست؟ در درجه اول، آمادگي به توجه و حضور قلب است؛ خود را در محضر علم الهي دانستن، در محضر خدا دانستن - «سبحان من احصي کلّ شيء علمه» (مصباح المتهجد، ج ۱، ص ۳۰۵).همه حالات خود را، حرکات خود را، نيّات خود را، خطورات قلبي خود را در معرض و محضر علم الهي دانستن؛ در درجه اول، اين مهم است؛ و اگر اين حاصل شد، آن وقت توجه ما به کارهايمان، به حرفهايمان، به رفت وآمدهايمان، به سکوتمان، به گفتنمان، بيشتر خواهد شد؛ توجه می‌کنيم که چه مي گوئيم، کجا مي رويم، چه اقدامي مي کنيم، عليه چه کسي حرف مي زنيم، به نفع چه کسي حرف مي زنيم.

وقتي انسان خود را در محضر الهي دانست، بيشتر متوجه کارها و حرکات و رفتار خود مي شود. عمده اشکالات ما به خاطر غفلتي است که از رفتار و اعمالِ خودمان مي کنيم. وقتي انسان از حال غفلت خارج شود، توجه کند که دارد ديده می‌شود، محاسبه مي شود - «انّا کنّا نستنسخ ما کنتم تعملون» - (جاثيه: ۲۹) همه حرکات او، کارهاي او در محضر پروردگار است، طبعاً مراعات مي کند. با اين حالت، با يک طهارتي، با يک نزاهت و پاکيزگي اي، انسان وارد ماه رمضان شود -«شستشويي کن و آنگه به خرابات خرام»؛ شستشوکرده وارد ماه رمضان شود - آن وقت در محضر ضيافت الهي حداکثر بهره را خواهد برد. ماه رجب را با اين چشم نگاه کنيد.

    در دعاهاي ماه رجب که از ائمه (عليهم السّلام) ماثور است، انسان وقتي نگاه مي کند، مي بيند بيشتر اين دعاها ناظر به جهات توحيدي است؛ پرداختن به عظمت الهي، به صفات الهي، خود را در مقابل اين عظمت مشاهده کردن، راه روشن را به سوي پروردگار شناختن، دانستن و به آن ميل و رغبت پيدا کردن. يکي از خصوصيات دعاهاي ماه رجب اين است: توجه دادن به توحيد، توجه دادن به خدا، به اسماء و صفات الهي. اين ماه را بايد قدر دانست. اول اين ماه، متبرک است به ولادت امام باقر (عليه السّلام)؛ آخر اين ماه، متبرک است به بزرگ ترين حادثه تاريخ؛ يعني بعثت پيغمبر. در نيمه اين ماه، جوانان ما سالهائي است که اين سنت حسنه را در کشور رائج کرده اند؛ سنت اعتکاف را، رفتن در مساجد را، روزه گرفتن را. واقعاً چقدر منظره زيبا و معطّري است که جمع کثيري از جوانهاي ما برخلاف سيره متعارف جوانهاي دنيا که غرق در شهوات و تمايلات نفساني هستند، روزها و شبهائي را روزه بگيرند؛ بروند در يک مسجدي بنشينند، اعتکاف کنند؛ شب و روزشان را ذکر و فکر و شنيدن معارف الهي و شنيدن احکام و مذاکره علم حقيقي - که علم توحيد است - قرار دهند؛ اين خيلي چيز مهمي است. اينها از برکت انقلاب است. قبل از انقلاب، ما در اين ايام نيمه ماه رجب نديده بوديم يا خيلي بندرت مي ديديم که کساني بروند اعتکاف کنند. غالباً همه ماها، همه مردم غافل بوديم از اين روزنه رحمت الهي. بنده در مشهد که اصلاً نديده بودم؛ در قم هم يک تعداد معدودي، يک چند نفر طلبه در مسجد امام مي رفتند و ايام نيمه ماه رجب اعتکاف مي کردند. امروز شما نگاه کنيد؛ نه فقط مساجد جامع، نه فقط مساجد بزرگ، نه فقط در يک شهر و دو شهر، بلکه در همه کشور، در همه شهرها، در همه مساجد، جوانهاي ما، مردان ما، زنان ما، دختران ما، پسران ما مي روند صف مي کشند، اسم مي نويسند، براي اينکه به آنها فرصت داده شود که در اين مسجد، در آن مسجد، سه روز روزه بگيرند و اعتکاف کنند؛ اين خيلي براي يک ملت حائز ارزش است، اين خيلي مهم است. اينها هست. اين ماه رجب است؛ از اين فرصتها استفاده کنيد. جوانها! شما بيشتر استفاده کنيد. دلهاي پاک شما، جانهاي باصفا و نوراني شما آماده تلالوات و تشعشعات رحمت الهي و توجهات الهي است؛ اين را قدر بدانيد. (25/2/92)

           روزنامه كيهان، شماره 21043 به تاريخ 6/2/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

بنا به نقل مفسرین و مورخین عامه و خاصه آیات زیادى (بیش از سیصد آیه )درباره ولایت على(علیه السلام) و فضائل و مناقب آن حضرت در قرآن کریم آمده است که نقل همه آنها از عهده این پاسخ خارج است لذا ما در اینجا فقط به نقل چند مورد از کتب معتبره اهل سنّت اشاره مى نمائیم:
آشنایی با اهل بیت (ع)

آشنایی با اهل بیت (ع)

پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص) و اهل بیت او، زیباترین واژه و برترین مخلوقات، نزد مسلمانان جهانند.
چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

واقعیت آن گونه نیست که سؤال کننده تصور کرده است، بلکه اهل سنت اهل بیت پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم را قبول دارند؛ یعنى علم، تقوا و کرامات ایشان را قبول دارند
حسن و قبح ذاتی و عقلی

حسن و قبح ذاتی و عقلی

این مساله ازمسائل مهم و زیر بنایی علم کلام است که‌در عین حال می‌توان از آن در پاره‌ای از علوم بهره گرفت و به عنوان اصل موضوعی ‌و قاعده ثابت‌ شده در علم کلام، از آن‌استفاده برد مانند علم اخلاق و علم اصول.
پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

عنصر "ایمان" در روان‌شناسی شخصیت انسان بر اساس آموزهای دینی از جایگاه عالی برخوردار است.
Powered by TayaCMS