دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حجیت ، تفکر انتقادی نیست ، استدلال است

در تفکر انتقادی ، حجیت با عقل است و نه عوامل روانی و غیرعقلی دیگر. این نکته ای است که رویکرد زبانی در تفکر انتقادی روی آن بسیار دست می گذارد.در این گستره اگر کسی بگوید چون فلان فرد حرفی را زده یا اکثریت به آن رای قائلند، پس باید پذیرفت ، وضع وی رد می شود. یکی دیگر از موانع زبانی تفکر انتقادی ابراز واژه ها و گزاره هایی است که سد راه تفکر و پرسشگری هستند. فردی را مجسم کنید که مدعایی...
No image
حجیت ، تفکر انتقادی نیست ، استدلال است
حجیت ، تفکر انتقادی نیست ، استدلال است در تفکر انتقادی ، حجیت با عقل است و نه عوامل روانی و غیرعقلی دیگر. این نکته ای است که رویکرد زبانی در تفکر انتقادی روی آن بسیار دست می گذارد. در این گستره اگر کسی بگوید چون فلان فرد حرفی را زده یا اکثریت به آن رای قائلند، پس باید پذیرفت ، وضع وی رد می شود. یکی دیگر از موانع زبانی تفکر انتقادی ابراز واژه ها و گزاره هایی است که سد راه تفکر و پرسشگری هستند. فردی را مجسم کنید که مدعایی را در مورد سرشت بشر مطرح می کند. مثلا او به ما می گوید که سرشت بشر سرشتی بد است که تنها جامعه و قدرت می تواند آن را تعدیل کنند. ما از چنین فردی می خواهیم دلایلش را برای این مدعا ابراز کند و وی تصریح می کند که بسیاری از متفکران و حتی افراد عادی به این رای قائل هستند. به تعبیر دیگر، چنین فردی حجیت یک متفکر یا تعداد زیادی افراد را که به آن رای قائل هستند دلیلی برای مدعای خود گرفته است. از فردی می پرسیم چرا سیگار می کشد و او پاسخ می دهد چون متفکران و هنرمندان مشهور زیادی سیگاری هستند من هم این عادت را از آنها اتخاذ کرده ام. از کسی می پرسیم چرا به فرد خاصی در انتخابات رای می دهد و پاسخ وی آن است که چون هنرمند یا نویسنده مطرحی به آن فرد رای می دهد من هم چنین رایی اتخاذ می کنم. در این موارد همان طور که ذکر آن رفت ادله و استدلال ها اهمیت ندارند. آنچه اهمیت دارد این است که اکثریت چه موضعی را اتخاذ می کنند یا افراد مشهور و صاحب نام به چه راهی می روند. جهان ما جهان رسانه محور و فناوری محور است. در این منظومه هنوز بیشتر افراد با توجه به درستی یا نادرستی مدعایی را اخذ یا رد نمی کنند؛ بلکه عوامل معیشتی ، روانی ، اقتصادی و تاریخی بسیاری در قضاوت های آنها دخیل اند. در این گستره شیوه پوشش ، شیوه صحبت کردن ، شیوه استدلال کردن و شیوه ابراز نظر سیاسی و اقتصادی بسیار تابع شهرت و قدرت است. سخت است که بتوان این فضا را به سرعت و به دقت تغییر داد؛ اما کاری که تفکر انتقادی می تواند در اینجا انجام دهد آن است که با تذکرهایی جلوی این سیر بی محابای ظاهربینی ها را بگیرد. افراد باید بدانند کسی که هنرمند خوبی یا متفکر بزرگی است یا موفقیت اقتصادی چشمگیری دارد و حتی هوش برجسته ای را واجد است لزوما در زمینه ای خاص چون سیاست و زندگی شخصی صاحب رایی درست نیست. اگر این گونه به قضیه نگاه کنیم آن گاه هر فرد باید با تکیه بر قوه فکری خود که به قول دکارت بیش از هر شاخصی دیگر میان انسان ها به تساوی تقسیم شده است سعی کند به مدعیات و قضاوت هایی درست در حوزه هایی که سرنوشت شخصی و جمعی به آن وابسته است ، برسد.تکرار کنیم این که فرد معروفی رایی دارد، برای ما حجت نیست. همچنین اگر همه انسان ها بر نظری پافشاری کنند، اما انسان پی برد این اکثریت ، رایی اشتباه را اخذ کرده اند فرد نباید تابع این جو حداکثری قرار بگیرد. این نکته ای است که ما می توانیم نمونه و شواهدی از آن در متون دینی هم بیابیم. هنگامی که حضرت علی تصریح می کنند این که چه کسی حرفی زده مهم نیست ، بنگرید چه گفته است ، کم و بیش این رویکرد را پررنگ می کند. ‌ منبع : مهر
روزنامه جام جم

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

No image

اولین امام جمعه تهران

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی بی تردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیره کننده اش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تاثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.
No image

ماهیت حاکمیت سیاسی

صد شکر که این آمد و صد حیف که آن رفت

صد شکر که این آمد و صد حیف که آن رفت

با استفاده از بیانات عارف کامل و عالم عامل میرزا جواد ملکی تبریزی در کتاب ارزشمند"المراقبات" پیرامون عید فطر سخن می گوئیم.
Powered by TayaCMS