دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حجیت ، تفکر انتقادی نیست ، استدلال است

در تفکر انتقادی ، حجیت با عقل است و نه عوامل روانی و غیرعقلی دیگر. این نکته ای است که رویکرد زبانی در تفکر انتقادی روی آن بسیار دست می گذارد.در این گستره اگر کسی بگوید چون فلان فرد حرفی را زده یا اکثریت به آن رای قائلند، پس باید پذیرفت ، وضع وی رد می شود. یکی دیگر از موانع زبانی تفکر انتقادی ابراز واژه ها و گزاره هایی است که سد راه تفکر و پرسشگری هستند. فردی را مجسم کنید که مدعایی...
No image
حجیت ، تفکر انتقادی نیست ، استدلال است
حجیت ، تفکر انتقادی نیست ، استدلال است در تفکر انتقادی ، حجیت با عقل است و نه عوامل روانی و غیرعقلی دیگر. این نکته ای است که رویکرد زبانی در تفکر انتقادی روی آن بسیار دست می گذارد. در این گستره اگر کسی بگوید چون فلان فرد حرفی را زده یا اکثریت به آن رای قائلند، پس باید پذیرفت ، وضع وی رد می شود. یکی دیگر از موانع زبانی تفکر انتقادی ابراز واژه ها و گزاره هایی است که سد راه تفکر و پرسشگری هستند. فردی را مجسم کنید که مدعایی را در مورد سرشت بشر مطرح می کند. مثلا او به ما می گوید که سرشت بشر سرشتی بد است که تنها جامعه و قدرت می تواند آن را تعدیل کنند. ما از چنین فردی می خواهیم دلایلش را برای این مدعا ابراز کند و وی تصریح می کند که بسیاری از متفکران و حتی افراد عادی به این رای قائل هستند. به تعبیر دیگر، چنین فردی حجیت یک متفکر یا تعداد زیادی افراد را که به آن رای قائل هستند دلیلی برای مدعای خود گرفته است. از فردی می پرسیم چرا سیگار می کشد و او پاسخ می دهد چون متفکران و هنرمندان مشهور زیادی سیگاری هستند من هم این عادت را از آنها اتخاذ کرده ام. از کسی می پرسیم چرا به فرد خاصی در انتخابات رای می دهد و پاسخ وی آن است که چون هنرمند یا نویسنده مطرحی به آن فرد رای می دهد من هم چنین رایی اتخاذ می کنم. در این موارد همان طور که ذکر آن رفت ادله و استدلال ها اهمیت ندارند. آنچه اهمیت دارد این است که اکثریت چه موضعی را اتخاذ می کنند یا افراد مشهور و صاحب نام به چه راهی می روند. جهان ما جهان رسانه محور و فناوری محور است. در این منظومه هنوز بیشتر افراد با توجه به درستی یا نادرستی مدعایی را اخذ یا رد نمی کنند؛ بلکه عوامل معیشتی ، روانی ، اقتصادی و تاریخی بسیاری در قضاوت های آنها دخیل اند. در این گستره شیوه پوشش ، شیوه صحبت کردن ، شیوه استدلال کردن و شیوه ابراز نظر سیاسی و اقتصادی بسیار تابع شهرت و قدرت است. سخت است که بتوان این فضا را به سرعت و به دقت تغییر داد؛ اما کاری که تفکر انتقادی می تواند در اینجا انجام دهد آن است که با تذکرهایی جلوی این سیر بی محابای ظاهربینی ها را بگیرد. افراد باید بدانند کسی که هنرمند خوبی یا متفکر بزرگی است یا موفقیت اقتصادی چشمگیری دارد و حتی هوش برجسته ای را واجد است لزوما در زمینه ای خاص چون سیاست و زندگی شخصی صاحب رایی درست نیست. اگر این گونه به قضیه نگاه کنیم آن گاه هر فرد باید با تکیه بر قوه فکری خود که به قول دکارت بیش از هر شاخصی دیگر میان انسان ها به تساوی تقسیم شده است سعی کند به مدعیات و قضاوت هایی درست در حوزه هایی که سرنوشت شخصی و جمعی به آن وابسته است ، برسد.تکرار کنیم این که فرد معروفی رایی دارد، برای ما حجت نیست. همچنین اگر همه انسان ها بر نظری پافشاری کنند، اما انسان پی برد این اکثریت ، رایی اشتباه را اخذ کرده اند فرد نباید تابع این جو حداکثری قرار بگیرد. این نکته ای است که ما می توانیم نمونه و شواهدی از آن در متون دینی هم بیابیم. هنگامی که حضرت علی تصریح می کنند این که چه کسی حرفی زده مهم نیست ، بنگرید چه گفته است ، کم و بیش این رویکرد را پررنگ می کند. ‌ منبع : مهر
روزنامه جام جم

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

آیت الله العظمی مرعشی نجفی بارها می فرمودند شبی توسلی پیدا کردم تا یکی از اولیای خدا را در خواب ببینم . آن شب در عالم خواب , دیدم که در زاویه مسجد کوفه نشسته ام و وجود مبارک مولا امیرالمومنین (علیه السلام) با جمعی حضور دارند .
No image

رابطه ایمان و عمل صالح

در آموزه های قرآنی ایمان و عمل صالح از چنان ارتباطی برخوردارند که فقدان هر یک، کارآیی و تأثیرگذاری دیگری را کم اهمیت و یا بی ارزش می کند. ایمان و عمل صالح دو بال پرواز بشر به مقام انسانیت و درک خلیفه اللهی و وصول به سرمنزل مقصود است. در آموزه های قرآنی، عمل صالح، بازتاب بیرونی ایمان واقعی است. هر کس به ایمان واقعی دست یافته باشد در منش و کنش خویش نیک کردار خواهد بود. این نوشتار تلاشی برای تبیین این همبستگی استوار میان ایمان و عمل صالح است...
No image

ماهیت حاکمیت سیاسی

No image

نگاهى به آفرینش زن با توجه به داستان آدم و حوا در قرآن

خبرگزاری فارس: مسأله آفریده شدن حوا از پهلوى آدم، چیزى است که قرآن درباره آن صراحتى ندارد؛ و عبارت<و خلق منها زوجها» را نیز نباید بر آن معنى حمل کرد، به گونه‌اى که گزارش قرآن همسان گزارش تورات گردد، توراتى که در دست مردم است و آفرینش آدم را یکسان یک داستان تاریخى نقل...
Powered by TayaCMS