دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خودشناسی

و هر موجودی، تسبیح و حمد او می‌گوید؛ ولی شما تسبیح آنها را نمی‌فهمید. (نقطه های آغاز در اخلاق علمی ؛آیت الله مهدوی کنی)
خودشناسی
خودشناسی

خودشناسی[1]

قال الله تعالی:«…وَ إِنْ مِنْ شَیْ‌ءٍ إِلاَّ یُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَ لکِنْ لا تَفْقَهُونَ تَسْبیحَهُمْ… »(اسراء آیه 44)

ازآنجا که دانشمندان علم اخلاق، هدف نهایی این علم را تهذیب نفس و خوشبختی و سعادت انسان می‌دانند و رسیدن به این هدف امکان ندارد جز از راه خودشناسی، ‌از این رو توجه شما را به اهمیت این موضوع از دیدگاه اسلام جلب می‌کنیم.

نفس انسان از بُعد ملکوتی‌اش نفخه الهیه است که در سیر صعود،‌ به مقام نفس مطمئنه و راضیه و مرضیه می‌رسد و تا آنجا بالا می‌رود که به مرتبه قاب قوسین او ادنی مشرف می‌شود، چنانکه قرآن می‌فرماید:

« ثم دنی فتدلی فکان قاب قوسین او ادنی »[2]

سپس نزدیک شد و بسیار نزدیک شد تا (درمقام تمثیل) فاصله او به اندازه دو کمان یا کمتر بود[3] و از بُعد ناسوتی‌اش تا آنجا سقوط می‌کند که می‌فرماید: آنها همچون چهار پایانند بلکه گمراه تر …[4]

این مجموعه به ظاهر کوچک بحدی بزرگ و وسیع است که جمیع عوالم وجود را در خود جمع کرده آن گونه که در اشعار منسوب به علی علیه السلام آمده است :

دوای تو در وجودت خودت نهفته است و تو نمی‌فهمی

بیماریت نیز از خودت سرچشمه گرفته و تو نمی‌بینی .

و تو فکر می‌کنی که موجود ضعیفی هستی

در صورتی که جهانی بزرگ در وجود تو پیچیده شده است .

و تو آن کتاب درخشانی هستی

که با حروف آن پنهانها آشکار می گردد.

بنابراین تو نیازی نداری که از بیرون دایره‌ی وجودت، از سرنوشت چیزی بگویند.

همه دردها ازتو و خود نبینی همه نسخه ها در تو و خود ندانی

تو یک لفظی اماطلسم عجایب دریغاکه معنای خود را ندانی

دراین ذره بنهفته کیهان اعظم چودر سیم تار مغنی، اغانی

تویی آن کتاب مقدس که در وی نبشته همه رازها‌ی نهانی

به گنجینه‌ی آفرینش بیندیش کدام است گنجی بدین شایگانی

زمین و زمانی برون از تو ،‌حاشا تو جان جهانستی و جاودان

توانسانی و خود خدا در تو مخفی ملک در تو محو و فلک در تو فانی[5]

با توجه به این عرض عریض و آگاهی از آن همه استعدادهای عیان و نهان می‌توان آئینه‌ی دل را با تزکیه و تصفیه،‌ مظهرجلوات غیب الغیوب نمود و مصداق این آیه کریمه واقع شد که می فرماید:

« ما کذب الفواد ما رای »

دل او: (پیامبر) آنچه را که دید دروغ نپنداشت و در آن تردید نکرد.

رسد آدمی به جایی که بجز خدا نبیند بنگر که تا چه حد است مقام آدمیت

انسانها در وجدان ناخودآگاه خویش از این معرفت (خودشناسی ) کم و بیش بی‌بهره نیستند که فرمود فطرة الله التی فطرالناس علیها [6]ولی اکثریت مردم در وجدان خود آگاه از آن غافل‌اند که ولکن اکثر الناس لایعلمون [7]یعنی بیشتر مردم آگاهی به وجدان و احساس فطری خویش ندارند،‌ و به اصطاح علم به علم ندارند. بدیهی است آنچه موضوع تکلیف و منشأ ثواب و عقاب است معرفت تفصیلی و آگاهانه است، ‌و به عبارت دیگر، ‌آنچه مهم است آگاهانه در این راه گام نهادن و خویشتن خویش را باز یافتن است تا از این راه خدا را بشناسی و به مسؤلیتهای انسانی و الهی راه یابی‌. آری، این گونه معرفت است که در آیات و راوایات در تحصیل آن تأکید اکید و غفلت از آن مو جب خسران ابدی شمرده شده است و تنها عبادت مقبول و مفید، عبادتی است که توأم با عرفان و آگاهی باشد و این عبادت است که به انسان و موجودات عاقل اختصاص دارد، اما عبادت تکوینی در همه چیز موجود است که فرمود‌:« و لله یسجد ما فی السموات و ما فی الارض »

    پی نوشت:
  • [1] . مهدوی کنی، محمدرضا، نقطه های آغاز در اخلاق عملی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1374، پنجم، ص49
  • [2] .سوره نجم آیات 8-9
  • [3] . این تعبیر از باب تشبیه معقول به محسوس به منظور مجسم کردن نهایت درجه‌ی نزدیکی است، و گرنه خداوند لامکان است و بُعد مکانی برای او وجود ندارد.
  • [4] .سوره تین آیه 5
  • [5] .کلیات دیوان مرحوم شهریار ، کج 5 ص 246
  • [6] .سوره روم آیه 30
  • [7] .سوره اعراف آیه 187

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمودند: «ثواب صله رحم را از ثواب همه اطاعات زودتر میدهند» الکافی، ج 4 ص 68، ح 2(
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
Powered by TayaCMS