دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ریاضت

خداوند عزوجل اگر بنده ای را دوست بدارد با عبادت اندک از او خشنود می شود. (برگرفته از کتاب نقطه های آغاز در اخلاق عملی، آیت الله مهدوی کنی)
ریاضت
ریاضت

ریاضت[1]

قال الصادق (ع):ان الله عزوجل إذا احبّ عبدًا رضی عنه بالیَسیر (اصول کافی، ج 2ص 86)

چنانکه در تربیت و سلامت بدن ریاضت و ورزش لازم است ، در خودسازی و تهذیب نیز ریاضت و جهاد با نفس ضرورت دارد .

در تربیت جسم از اندک شروع کرده و به تدریج بالا می‌روند، در تربیت روح نیز باید از اندک شروع کرد و به تدریج به مراحل بالا و بالاتر رسید.

پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرموده است :

« به راستی این دین استوار و پا برجاست، با مدارا در آن وارد شوید و بندگان خدا را به زور وادار به عبادت نکنید، پس مانند سوار وامانده‌ای خواهید شد که نه راه را طی کرده و نه مرکب را سالم نگه داشته است.» [2]

امام صادق علیه السلام فرمود :

« اجتهدت فی العبادة و أنا شاب فقال لی أبی یا بنی دون ما أراک تصنع فإن الله عزوجل اذا احب عبدا رضی عنه بالیسیر.»[3]

من در نوجوانی بیش از اندازه عبادت می‌کردم . پدرم به من فرمود: پسرم ! بیش از توان خود عبادت می‌کنی، خداوند عزوجل اگر بنده ا‌ی را دوست بداردبا عبادت اندک از او خشنود می‌شود.

چنانکه در ورزش بدنی ، تداوم و استمرار لازم است در ریاضت نفسانی نیز تداوم شرط است، که خداوند تعالی فرموده است ، آنان که می‌گویند پروردگار ما خدای یکتا است و سپس براین گفتار استوار و پابرجا باقی بمانند فرشتگان برآنها فرود آیند و به آنها گویند مترسید و اندوهناک مباشید…[4]

و نیز فرموده است انسانها حریص و ناشکیبایند مگر نماز گزاران ؛ آنان که پیوسته نماز خویش را به جا می‌آورند.[5]

و به قول شاعر :

رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود

رهرو آنست که آهسته و پیوسته رود

ازبعضی احادیث برمی‌آید که کمترین مدت برای مداومت، یک سال است.

    پی نوشت:
  • [1] . مهدوی کنی، محمدرضا، نقطه های آغاز در اخلاق عملی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1374، پنجم، ص 40
  • [2].اصول کافی ج 2 ص 86
  • [3].اصول کافی 2 ص 86
  • [4].سوره فصلت آیه 30
  • [5].سوره معارج آیه 22

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هویت زنانه در تندباد تاریخ

هویت زنانه در تندباد تاریخ

✍️ سعید احمدی
سگ کی؟

سگ کی؟

✍️ سعید احمدی 
کارهای کثیف

کارهای کثیف

✍️ سعید احمدی 
الهیات جنگ...

الهیات جنگ...

یادداشت

پر بازدیدترین ها

از حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) روایت شده است:

از حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) روایت شده است:

«زمین از سه چیز به درگاه خدا ناله و فریاد می‌کند: از خون حرامی که بر آن ریخته شود؛ غسلی که از زنا بر روی آن انجام شود و خوابیدن پیش از طلوع آفتاب» (حلیة المتقین، ص 126)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال رسول الله (ص): «الصَّبْرُ ثَلاثَةٌ، صَبْرٌ عِنْدَ الْمُصیبَة، وَ صَبْرٌ عَلَی الطّاعَةِ وَ صَبْرٌ عَنِ المَعْصِیَة...»

قال رسول الله (ص): «الصَّبْرُ ثَلاثَةٌ، صَبْرٌ عِنْدَ الْمُصیبَة، وَ صَبْرٌ عَلَی الطّاعَةِ وَ صَبْرٌ عَنِ المَعْصِیَة...»

رسول گرامی (ص) فرمود: صبر سه گونه است، پس کسی که در مصیبت صبر کند تا به زیبائی، عزایش‌ را بگذراند، خدا برایش سیصد درجه مقرر دارد که مابین درجه‌ای تا دیگری چون فاصلة زمین تا آسمان باشد. و کسی که بر اطاعت خدا صبر کند خدایش ششصد درجه دهد که فاصلة درجه‌ای تا دیگری مثل فاصلة درون زمین تا عرش باشد و کسیکه در مقابل معصیت صبر و مقاومت ورزد، خدایش نهصد درجه دهد که فاصلة درجه‌ای تا دیگری مثل فاصلة قعر زمین تا پایان عرش باشد. (اصول کافی باب الصبر حدیث 15 ( مترجم ج 3 ص 145))
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
شگفت انگیزترین مردم در ایمان در آخرالزمان در کلام پیامبر (ص)

شگفت انگیزترین مردم در ایمان در آخرالزمان در کلام پیامبر (ص)

رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمود: «ای علی بدان که شگفت ترین مردم در ایمان و شریفترین آنها در یقین، گروهی از مردم آخرالزمان هستند که با آنکه پیامبر را ندیده اند و معجزات او را به چشم ندیده اند، پس به واسطه نوشته ها (به وی) ایمان آورده اند»
Powered by TayaCMS