دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

زمینه ها و نشانه های نفاق از منظر قرآن و سنت

شما را از مردم دورو و منافق بر حذر می‌دارم زیرا آنها گمراه و گمراه کننده‌اند. لغزیده‌اند و لغزاننده‌اند.
زمینه ها و نشانه های نفاق از منظر قرآن و سنت
زمینه ها و نشانه های نفاق از منظر قرآن و سنت
نویسنده: میثم بشیری

شما را از مردم دورو و منافق بر حذر می‌دارم زیرا آنها گمراه و گمراه کننده‌اند. لغزیده‌اند و لغزاننده‌اند. خود را به رنگ‌های گوناگون و حالات مختلف در می‌آورند. شما را به هر وسیله‌ای در نظر گرفته و در هر کمینگاهی به کمین نشسته‌اند.
دلهایشان بیمار است و ظاهرشان آراسته و پاک. در پنهان راه می‌روند و زیان می‌رسانند. عمل آنها معیوب و گفته‌های آنان جالب است. گفتارشان شفا دهنده می‌نماید ولی کردارشان دردی است درمان ناپذیر . به خوشی «مردم» رشک می‌برند و در به سختی انداختن و گرفتار نمودن آنها تلاش می‌کنند و امیدشان را نا امید می‌سازند . در هر راهی برای ایشان به خاک افتاده‌ای است و نزد هر دحی وسیله‌ای دارند و در هر غم و اندوهی اشک‌ها می‌ریزند‌. ستودن یکدیگر را به هم وام داده و پاداش آن را انتظار می‌برند چون سئوال و درخواستی دارند در آن اصرار کنند . به هنگام انتقاد پرده دری می‌کنند و اگر آنها را حکم قرار دهی اسراف کنند. در برابر هر حقی باطلی در مقابل هر راستی کجی، برای هر زنده‌ای کشنده‌ای و برای هر دری کلیدی و برای هر شبی چراغی آماده ساخته‌اند. ناامیدانه بی‌نیازی را برای طمع و آز خود وسیله قرار می‌دهند تا بازارهایشان را گرم نگه داشته و کالاهای نامرغوبشان را که نفیس و پاکیزه می‌پندارند رواج دهند. چون سخن گویند شبهه می‌پراکنند و چون وصف می‌کنند آن را می‌آرایند. راه باطل را آسان نشان می‌دهند و راه تنگ و کج می‌کنند پس ایشان پیرو شیطان و زبانه‌های آتش‌اند. آگاه باشید که خوب شیطان زیانکارانند. «نهج البلاغه فیض الاسلام، خطبه 185» پدیده ناپسند نفاق از جمله پدیده‌هایی است که در طول تاریخ زندگی اجتماعی بشر و بویژه در جوامع دینی همواره مانع سیر تکاملی جوامع بشری بویژه در جوامع دینی بوده است و انسانها به صورت فطری نفاق و دورویی را نامطلوب می‌دانند و از منافقین روی می‌گردانند اما نکته قابل تامل آن است که بحث شناخت نفاق در هر عصر و دوره‌ای از درجه بالایی از اهمیت برخوردار است. منافق گندم نمای جو فروش است. چهره دشمنانه خود را در پس نقاب دوستی پنهان می‌سازد و بسیار پیچیده عمل می‌کند بنابراین شناخت اوامری مشکل(اما نه غیر ممکن است) به همین دلیل است که پیامبر اکرم(ص) برای امت خویش بیشتر از کفار از منافقین اضطراب و نگرانی داشت. امام علی(ع) می‌فرماید: «رسول خدا به من فرمود که من بر امتم و مومن و مشرک نمی‌ترسم زیرا مومن را خدا به سبب ایمانش از گمراه کردن باز می‌دارد و مشرک را به سبب شرکش که مسلمانان به سخنانش گوش نداده و پیروی اش نمی کنند خدا ذلیل و خوار می‌گرداند. اما من بر شما از منافقین می‌ترسم که دورویی را در دل پنهان ساخته و دانای به زمان است آنچه را شما می‌پسندید می‌گوید و آنچه را ناشایسته می‌دانید انجام می‌دهد.»پدیده نفاق مهمترین جریان مخالف و شکل ساز دوران حکومت پیامبر اسلام(ص)، امام علی (ع ) وامام حسن(ع) بوده است. به همین خاطر بیش از 300 آیه از آیات شریف قرآن درباره این جریان نازل شده است.

نشانه‌های نفاق از نظر قرآن

خداوند متعال در سوره منافقون به بعضی از نشانه‌های اهل نفاق پرداخته و به مردم معیار کلی معرفی می‌کند که اگر کسی این صفات نازیبا را داشته باشد از او حذر کنید و در معاشرت با وی کمال احتیاط را داشته باشید.

‌‌1)دروغگویی: شاخص‌ترین علامت منافقین دروغ گفتن در ارتباط با دیگران است. آنان نه تنها اخبار دروغ و گزاره‌های کذب را در گفتگوهایشان به کار می‌گیرند بلکه با قسم‌هایی که بر آن می‌افزایند در سقوط به دره هولناک معصیت شتاب می‌ورزند. منافقون (‌1و2) «وای پیامبر هر گاه اهل نفاق به سوی تو می‌آیند اظهار می‌کنند که ما گواهی می‌دهیم تو رسول خدایی اما پروردگارت می‌داند که تو رسول الله هستی. خداوند گواه است که منافقین دروغگو هستند. آنان سوگندهای خود را سپر قرار داده اند( تا خود را حفظ کرده و مردم را فریب دهند و به این وسیله) راه خدا را کنند اما آنان کار بسیار جدی انجام می‌دهند بنابراین دروغگویی و یاد کردن قسم‌های کذب یکی از گناهان کبیره و از نشانه‌های بارز منافقین است.» اساسا دوگانگی در رفتار و گفتار انسان را در ردیف اهل نفاق قرار داده و او را از رسیدن به کمال باز می‌دارد. یک انسان مسلمان همواره باید تلاش کند که ظاهر و باطنش یکی بوده و در برخورد با دیگران روراست باشد.

2) استفاده ابزاری از مقدسات: منافقین و دنیاپرستان معمولابرای رسیدن به اهداف مادی خود از هر وسیله‌ای استفاده می‌کنند. آنان بر این باورند که هدف وسیله را توجیه می‌کند و‌ هر وسیله‌ای را چه حق وچه باطل که در رسیدن به مقصود آنان را یاری می‌کند مورد توجه قرار می‌دهند. قرآن مجید این شیوه آنان را فاش کرده و در آیه فوق به پیامبر فرمودند: آنان سوگندهای خود را سپر قرار داده‌اند تا مردم را از راه خدا باز دارند. علی(ع) در توضیح این ویژگی اهل نفاق می‌فرمایند: در مورد منافقان به شما هشدار داده و از تنفیذهایشان می‌ترسانم. آنان گمراه و گمراه کننده و خطاکارند و دیگران را به سوی خطا و گناه می‌کشانند. به هر رنگی درمی آیند و در رسیدن به مقصود شیوه‌های متفاوت به کار می‌برند. برای انحراف و شکار شما از هر پناهگاهی استفاده می‌کنند و در هر کمینی برای صید دلهای شما مخفی می‌شوند. آری آنان چهره واقعی خود را در چتر مقدسات پنهان کرده و به فریب مردم می‌پردازند.

مقاله

نویسنده میثم بشیری

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS