دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شیوه های تقسیم

No image
شیوه های تقسیم

كلمات كليدي : تقسيم، تقسيم ثنايي، تقسيم تفصيلي، تقسيم عقلي، تقسيم استقرائي

نویسنده : مهدي افضلي

نقش تقسیم در زندگی روز مره بسیار پر اهمیت است،[1]تقسیم اگر با شرایط و قواعد مورد نظر صورت گیرد بسیاری از گره‌ها را می‌گشاید و از بروز مشکلات جلوگیری می‌کند. یکی از مهم‌ترین شرایط آن این است که تمام اقسام در مقسم گنجانده شود، اصطلاحا تقسیم مورد نظر جامع افراد و مانع اغیار باشد.[2]منطق‌دانان برای احراز این شرط عمده، ‌شیوه‌های گوناگونی را برای تقسیم بیان کرده‌اند:

الف) تقسیم ثنایی

در این شیوه، شیء مورد نظر به صورت دوران بین نفی و اثبات تا جایی تقسیم می‌شود که دیگر قابل قسمت نباشد. تقسیم هم ‌میتواند در ناحیه اثبات ادامه پیدا کند و هم در ناحیه‌ نفی و به جایی برسد که دیگر تقسیم قطع شود. روشن است که میان نفی و اثبات چیزی واسطه نیست، یک چیز یا هست یا نیست، نمی‌توان گفت هم هست و هم نیست، و چون میان دو چیز دوران دارد آنرا تقسیم ثنایی یعنی دو تایی می‌نامند. به همین دلیل تقسیم مورد نظر ناگزیر جامع افراد و مانع اغیار است. از باب نمونه وقتی جوهر را به عنوان جنس الاجناس بخواهیم تقسیم ثنائی کنیم، چیزی پدید می‌آید که در نمودارفوق نشان داده شده است.

روشن است که این تقسیم می‌تواند ادامه پیدا کند، لیکن هرکس به هر میزان که نیاز داشته باشد آنرا ادامه خواهد داد.

ب) تقسیم تفصیلی

در این روش برخلاف روش گذشته که تمام اقسام را در طی تقسیم‌های مختلفی‌ که میان نفی و اثبات جریان دارد، به دست می‌آوردند، سعی می‌شود از همان آغاز تمام اقسام مورد نظر بیان شود. چنان‌که وقتی انسان را به مرد و زن تقسیم ‌می‌کنند، روشن است که تمام افراد انسان در زن و مرد داخل‌اند و چیزی بیرون از آن قرار ندارد. در درون تقسیم تفصیلی نیز شیوه‌های عقلی و استقرایی قابل تحقق است.

1. تقسیم تفصیلی عقلی

در این شیوه تقسیم به گونه‌ای است که عقلا قسم دیگری برای آن فرض نمی‌شود. تقسیم در صورتی عقلی است که بر پایه تقسیم ثنایی یا همان نفی و اثبات استوار شده باشد. روند تقسیم تا جایی جریان خواهد یافت که تمام اقسام استیفا شود و چیزی از دایره بیرون نماند. مانند تقسیم مواد ثلاث، زیرا محمول برای موضوع یا واجب است یا غیر واجب، و محمول غیر واجب، یا برای موضوع ممتنع است یا ممتنع نیست، اولی واجب، دومی ممتنع و سومی ممکن است.

2. تقسیم استقرائی

در تقسیم استقرائی تقسیم به گونه‌ای است که به لحاظ عقلی وجود اقسام دیگر منتفی نیست، لیکن تنها اقسامی ذکر می‌شوند که در پی‌ جستجو به دست آمده‌اند. از باب نمونه ادیان آسمانی را به سه دین یهودیت، مسیحیت و اسلام تقسیم می‌کنند، عقلا قسم دیگر منتفی نیست، ولی با استقراء تا کنون این سه دین، الاهی بودن‌شان ثابت شده است.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS