دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علل کوچک شمردن معصیت

الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی خیر خلقه محمّد و آله و الطّاهرین.
No image
علل کوچک شمردن معصیت
نویسنده: عارف کامل، ملّا حسین قلی همدانی

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی خیر خلقه محمّد و آله و الطّاهرین. و بعد، بر طالبان نجات و سعادت ابدی مخفی نماناد که اهل نجات دو طایفه می‌باشند: یک طایفه اصحاب یمین و طایفة دیگر مقرّبینند و اگر طالب سعادت، عمل به وظیفه اصحاب یمین، که ترک معصیت باشد، نمود از آنها خواهد شد. مقرّبین، علاوه بر آنها وظیفه دیگر دارند که غرض بیان آنها نیست.

اوّلاً، باید فهمید که اگر شخص انسانی فهمید حقارت و پستی خود را، و هم بعد از آن فهمید عظمت و قدرت حضرت ملک الملوک را، ‌البته خواهد فهمید که جرأت قدم برداشتن و اقدام به معصیت نمودن در حضور چنین سلطان عظیم الشأن، در نهایت قبح و شناعت و بدبختی می‌باشد؛ چرا غافل است از قدرت قادری که اگر اراده نماید فنای همة موجودات را به محض ارادة سلطان عظیم الشأن،‌ همگی بر باد فنا رفته، ملحق به معدومات خواهد شد.

این که می‌بینی معصیت در نظرت سهل شده، به جهت اموری چند است که بعضی از آنها را ذکر می‌کنیم: اوّلاً، فکر خود را تماماً متوجّه به دنیا دنیّ کرده‌ای. از این جهت بالمرّه از نفع و ضرر اخروی غافل شده‌ای. نمی‌دانی چه بسیار بسیار منافع و سعادت ابدی از تو فوت شده و چقدر ضررهای بزرگ بسیار به خود، زده‌ای. ثانیاً، عجز و حاجت و فقر خودت را ملتفت نیستی که ذره ذره بدنت به حفظ کارکنان او، که ملائکه باشند، برپاست. ثالثاً،‌ نمی‌دانی که در هر آنی از آنات، در هر جزء از اجزاء بدنت، نعَم غیرمتناهی از او مرحمت شده و می‌شود که به بیان و بنان، ممکن نیست حصر آنها با این حال، چگونه نعمت او را در معصیت او صرف می‌کنی؟

رابعاً، چگونه غافلی از عقوبات سخت او،  مگر نمی‌دانی که ما بین مرگ و قیامت هزار غصّه‌ هست و آسان‌ترین آنها تلخی جان کندن است. چرا از شداید قیامت غافلی؟ امان از روزی که از دهشت و وحشت او، مقرّبین در خوف و اضطراب می‌باشند. چرا نباشند؟‌ از روزی که زمینش و هوایش آتش و جهنم به اطراف و بدان در شکنجه و عذاب، آفتاب در بالای سر و زمین گرم‌تر از کوره آهنگر. خطر حساب از یک طرف و دهشت صراط از یک طرف و حال، کار هنوز به جهنّم نرسیده، از آتش و سلاسل و اغلال او بگویم یا از مار و عقربهایش بیان نمایم.

خلاصه، اینها مختصر نویسی است و این فقراتی که گفته شد، از هزار یک بیان نشد. تمام سفارشات این بینوا، به تو اهتمام در ترک معصیت است. اگر این خدمت را انجام دادی، آخر الامر تو را به جاهای بلند خواهد رسانید.

البته البته در اجتناب از معصیت کوتاهی مکن و اگر خدای نکرده معصیت کردی زود توبه نما و دو رکعت نماز بجا آور و بعد از نماز هفتاد مرتبه استغفار کن و سر به سجده بگذار و در سجده از حضرت پروردگار عفو بخواه و امیدوارم عفو بفرماید. معاصی کبیره در بعضی رساله عملیه،‌ثبت شده، یاد بگیر و ترک نما. و زینهار پیرامون غیبت و دروغ و اذیت مگرد.

اقلاً یک ساعت به صبح مانده بیدار شو و سجده بجا بیاور. و آنچه در منهاج النجاة مرحوم ملا محسن فیض، رضوان الله جلّ جلاله علیه، مذکور است کافی و شافی است از برای عمل شب و روز تو، به همان نحو عمل نما. و سعی کن که عمل و ذکرت به محض زبان نباشد و با حضور قلب باشد که عمل بی حضور، اصلاح قلب نمی‌کند،‌اگر چه ثواب کمی دارد.

البته البته از غذای حرام فرار کن. مخور مگر حلال. غذا را کم بخور، یعنی زیاده بر حاجت بُنیه مخور. نه چندان بخور که ضعفت بیاورد و به سبب ضعف از عبادت مانع شود. هر قدر بتوانی روزه بگیر به شرطی که شب جای روز را پر نکنی. الحاصل، غذا به قدر حاجت بدن ممدوح و زیاد، و کم هر دو دو مذموم.

و شروع کن به نماز با قلب پاک از حقد و حسد و غلّ و غش مسلمانان، و لباس و فرش و مکان نمازت باید مباح باشد. اگر چه مکان، غیر محل جبهه [پیشانی] نجس بودنش به نجاست غیر متعدّیه، نماز را باطل نمی‌کند، ولی نبودنش بهتر است.

و بایست، به نماز ایستادن بنده در حضور مولای جلیل، با گردن کج و قلب خاضع و خاشع. بعد از فریضه صبح، هفتاد مرتبه استغفار و صد مرتبه کلمه توحید و دعای صباح مشهور بخوان و تسبیح سیّده نساء را بعد از فریضه ترک مکن.

هر روز، هر قدر بتوانی، لااقل یک جزء قرآن با احترام و وضو و خضوع و خشوع بخوان و در بین خواندن حرف مزن، بگو به قدر ضرورت. و در وقت خواب، شهادت را بخوان و آیة الکرسی و یک مرتبه فاتحه و چهار مرتبه سوره توحید و پانزده مرتبه سوره قدر و آیه «شهدالله» را بخوان و استغفار هم مناسب است. و اگر بعضی از اوقات بتوانی سوره مبارکه توحید را صد مرتبه بخوانی بسیار خوب است. و از یاد مرگ غافل مشو. و دست بر گونه راست گذاشته به طرف راست، با یاد خدا بخواب. و از وصیت کردن غافل مشو. و ذکر مبارک «لا اله الّا انت سبحانک إنی کنت من الظالمین»[1] را هر قدر بخوانی و در هر وقت، بسیار خوب است.

اولاً، در شب و شب جمعه در هر یک، صد مرتبه سورة مبارک قدر را بخوان و دعای کمیل را در هر شب جمعه ترک مکن و مناجات خمسة عشر را. حال تو با هر کدام از آنها  مناسب باشد، لاسیما مناجات مساکین و تائبین و مفتقرین و مریدین و متوسلین و معتصمین را بسیار بخوان و دعای صحیفه کامله هر کدام در مقام مناسب،‌بسیار خوب است.

و در وقت عصر، هفتاد مرتبه استغفار و یک «سبحان الله العظیم سبحان الله و بحمده» بخوان و استغفارات خاصّه را هم بخوان و سجده طویل را فراموش مکن و قنوت طول دادن بسیار خوب است. و همه اینها با ترک معاصی خوب است.[2]

والسلام علی من اتبع الهدی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تقویت معنویت و روحانیت درونی

تقویت معنویت و روحانیت درونی

و اما (به جهت)تقویت روحانیت ( استاد علامه شعرانی می‌فرمودند)‌ : اولا دائما باید همّ و حزن قلبى به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
آداب خارج شدن از منزل

آداب خارج شدن از منزل

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: هر گاه اراده کنى که از منزل خود بیرون روى، باید بیرون روى مثل رفتن کسى که امید عود به خود نداشته باشد، و یقین داند که در این سفر فوت خواهد شد.
معاشرت با اهل دنیا

معاشرت با اهل دنیا

آقا محمد بید‌آبادی فرزند آقا محمد رفیع است. پدرش اصالتاً از مازندران بوده که به اصفهان کوچ کرده است و در محلّۀ بیدآباد ساکن و به بید‌آبادی مشهور گردیده است.
Powered by TayaCMS