23 فروردین 1397, 17:24
«الَّذِینَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِاللَّهِ اَلابِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ؛ کسانی که ایمان آوردهاند و دلهای آنها با یاد خداوند آرام است، آگاه باش تنها با یاد خدا، دلها آرامش پیدا میکند». (رعد، آیه 28)
«کسانی که ایمان آوردهاند و کارهای نیک انجام میدهند زندگی گوارا و حسن عاقبت از آن آنهاست». (رعد، آیه 29) «همچنین تو را به میان امتی فرستادیم که پیش از آنان امتهایی آمدهاند و رفتهاند، تا برای آنان آنچه را بر تو وحی کردهایم بخوانی. آنان به رحمان کفر میورزند. بگو: پروردگارم اوست، جز او خدایی نیست، به او توکل کردهام و بازگشت به سوی اوست». (رعد، آیه 30)
یکی از مشکلات زندگی عصرما مشکلات روانی است. امروز سراسر زندگی جوامع ماشینی را اضطراب و دلهره فرا گرفته و آرامش روحی جای خود را به تشنج روانی و سرانجام به انتحار و خودکشی داده است و این حقیقتی است که اکثر روانپزشکان را نگران ساخته است.
بشر در سایه دانش نیرومند خود بر بسیاری از مشکلات زندگی پیروز گردیده و به قسمتی از بیچارگیها و ناتوانیهای خود پایان داده است؛ مثلابا شناختن دشمن شماره یک و نامرئی خود، «میکروب» و راه مبارزه با آن، خود را از بیماریهای عفونی، به صورت قابل ملاحظهای، رها ساخته است و یا با استخراج منابع زیرزمینی و نیروهای مختلف طبیعت، بسیاری از موانع را از پیش پای خود برداشته و وسایل استراحت مادی خود را به نحو دلپذیری فراهم نموده است. او در پرتو قدرت صنعت و تکنیک، درهای فضا را به روی خود گشوده و انسانهایی را به ماه فرستاده و باز گردانیده است و از قلب و کلیه مصنوعی، استفاده نموده است و....
ولی در برابر این پیروزی چشمگیر علمی، به آرامش روانی، که زیربنایزندگی سعادتمندانه است، نه تنها دست نیافته، بلکه به موازاتپیشرفت صنعت و تکنیک و دانشهای مادی و افزایش وسایل استراحت جسمی، مشکلات روانی و تشویشهای فکری او روز افزون گردیده و لحظه به لحظه به سیر صعودی خود ادامه میدهد. تو گویی تشنجهای روحی و دلهرههای روانی بشر، با ترقیات مادی و تمدن ماشینی همراهند و به موازاتهم، در حال پیشرفتند. گواه آن آمارهایی است که مطبوعات صنعتیترین کشورهای جهان در این باره منتشر ساختهاند؛ مثلاً نیمی از آمریکاییهای بالغ، لااقل یک بار برای رفع نگرانی و تشویش تحت معالجه قرار میگیرند.( مجله دانشمند، سال چهارم، ش 4)
تنها در آمریکا یک میلیون و هشتصد هزار تخت در بیمارستانها و مراکز خصوصی، برای معالجه و درمان بیماران روحی اختصاص داده شده است و بیشتر تعجبآور خواهد بود اگر اضافه کنیم که این رقم نمودار مبتلایان به امراض روحی است که احتیاج به مراقبت پزشکی و دارویی دارند. چهبسا افرادی هستند که خارج از کادر رسمی و به اصطلاح سرپایی به مداوا مشغولند. (بلاهای اجتماعی قرن ما، ص 63)
در آمریکا پزشکان گزارش دادهاند از هر هشت نفر یک نفر قسمتی از عمرش را در بیمارستان امراض روحی خواهد گذراند. درجنگ جهانی دوم از هر شش نفر سرباز آمریکایی، که به جنگ اعزام میگردید، یک نفر به علت نقایص فکری و روحی از خدمت معاف میشد. علت جنون و دیوانگی، هر چند به درستی روشن نیست ولی در بسیاری از موارد، ترس نگرانی، عامل موثری در ایجاد جنون است.(چگونه تشویش و نگرانی را از خود دور کنیم، ص 61)
اگر سایر کشورهای صنعتی آمارهای خود را در این زمینه منتشر میکردند، معلوم میگردید عصر کنونی، عصر فزونی اضطراب و تشویش، نگرانی و دلهره، دیوانگی و جنون است و به قول آلکسیس کارل: «تو گویی صفت عقل و دیوانگی غرامتی است که ما باید در برابر تمدن صنعتی و تغییراتی که در طرز زندگی ما داده است، ادا کنیم».(انسان موجود ناشناخته، ص 150)
در آیه مورد بحث، ایمان به خدا مایه آرامش روح و روان و یاد او موجب تسکین دلها ذکر شده است و این قسمت، یکی از نقاط حساس بحثهای قرآنی است که هم اکنون دانش پرده از روی آن برداشته از این نظر بسیار شایسته است در شماره آینده درخصوص علل و موجبات اضطرابها و دلهرهها به صورت کوتاه و فشرده سخن گفته، آنگاه به تحلیل مفاد آیه - که یاد خدا را سبب امنیت قلوب و آرامش روانها دانسته است - بپردازیم.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان