دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فرشتگان در قرآن

در آیات قرآنی علاوه بر انسان‌ها و روش زندگی آنها به دیگر موجودات از جمله فرشتگان و ملائکه و نقش آنها در جهان هستی پرداخته شده است.
فرشتگان در قرآن
فرشتگان در قرآن
نویسنده: نسرین علوی زادگان

در آیات قرآنی علاوه بر انسان‌ها و روش زندگی آنها به دیگر موجودات از جمله فرشتگان و ملائکه و نقش آنها در جهان هستی پرداخته شده است. و اینکه ملائکه چه خصوصیاتی دارند و چه وظایفی را در دستگاه آفرینش بر عهده دارند. خداوند در سوره قدر آیه 4 می‌فرماید: «تنزل الملائکه والروح فیها باذن ربّهم من کلّ امرٍ». در آن شب، فرشتگان و روح به اذن پروردگارشان برای انجام هر کاری فرود آیند.‌

فرشتگان، کارگزاران نظام هستی و مامور انجام فرامین خداوند در اداره امور هستند. در قرآن برای هر دسته از فرشتگان ماموریت و نقش خاصی تعیین شده است و یا همان ماموریت نام گذاری شده‌اند: النّازعات، الصّافات، الزّاجرات، النّاشرات، الفارقات، المدبّرات.

برخی فرشتگان برای حفاظت گماشته شده اند. «انّ علیکم لحافظین». این فرشتگان جهت حفاظت از افراد باایمان و مومن گماشته شده اند. بعضی فرشتگان با اولیای الهی گفتگو دارند. با زکریا سخن گفتند و او را به فرزندی به نام یحیی بشارت دادند. «نادته الملائکه» و همین فرشتگان با حضرت مریم گفتگو کردند. «اذ قالت الملائکه یا مریم». این دسته از فرشتگان با امر خداوند با افراد برگزیده و نبی سخن می‌گویند.‌

در مواردی، سخن از امداد فرشتگان به رزمندگان در جبهه‌های جنگ به میان آمده است. چنان که در جنگ بدر، خداوند سه هزار فرشته را به یاری مسلمانان فرستاد. «یمدّکم ربّکم بثلاثه ءالاف من الملائکه». این دسته مسلمانان را در جهاد با کفار و افراد مشرک یاری می‌کنند. برخی فرشتگان مسئول گرفتن جان مردم هستند. «یتوفّیکم ملک الموت» و دسته‌ای دیگر، مسئول امور عرش. «یحمل عرش ربّک».‌

از امتیازات فرشتگان، عبادت دائمی و خستگی ناپذیر آنهاست که قرآن می‌فرماید: «و من عنده لایستکبرون عن عبادته و لایستحسرون» در سوره انبیاء آیه 20 آمده است: «یسبحون الیل و النهار لایفترون». از وظایف دیگر فرشتگان، دعا و استغفار برای مومنین «یستغفرون لمن فی الارض» و صلوات بر پیامبر اسلام است. «انّ الله و ملائکه یصلّون علی النّبی»‌ فرشتگان درجاتی دارند و همه در یک سطح و مقام نیستند. «ما منّا الاله مقام معلوم». خداوند همان گونه که بعضی از انبیا را بر برخی دیگر برتری داده، از میان فرشتگان نیز بعضی را برگزیده است. «الله یصطغی من الملائکه».‌

قدرت تمام فرشتگان یکسان نیست و ظرفیت‌های متفاوتی دارند. «اولی اجنحه مثنی و ثلث و رباع» بعضی فرمانبرند و بعضی فرمانده، ولی همه معصوم و امین. «مطاع ثمّ امین». ایمان به همه فرشتگان لازم است، «کل آمن بالله و ملائکته» و انگار آنان در کنار انکار خداوند آمده است. «و من یکفر بالله و ملائکته».‌

فرشتگان، لشکر الهی هستند و تعدادشان را جز خداوند هیچ کس نمی داند. «و ما یعلم جنود ربّک الاّ هو» و اگر گاهی سخن از تعدا به ظاهر اندک آنان است، نظیر آیه «علیها تسعه عشر» که می‌فرماید: ماموران دوزخ نوزده نفرند، دلایل دیگری دارد، نه آنکه به خاطر نداشتن نیرو باشد.‌

فرشتگان، اطاعت مطلق از خداوند دارند و هر چه را مامور شوند انجام می‌دهند و هرگز نافرمانی ندارند. «لایعصون الله ما امرهم و یفعلون ما یومرون». آنان بر فرمان خداوند پیشی نمی گیرند و فقط فرمان او را عمل می‌کنند.

اطاعت آنان آگاهانه و بر اساس تقوای الهی است و در اطاعت، کار خاصی را گزینش نمی کنند، بلکه هر کاری که به آنان محول شود انجام می‌دهند. «یخافون ربهم من فوقهم و یفعلون ما یومرون». پیامبر اسلام (ص) فرموده‌اند: آفرینش فرشتگان همه از نور است. «انّ الله عزّ و جلّ خلق الملائکه من النور» و خداوند هیچ موجودی را به اندازه فرشتگان نیافریده است. امام صادق (ع) فرمود: فرشتگان اهل خوردن و آشامیدن نیستند.

مقاله

نویسنده نسرین علوی زادگان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS