دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خرده اوستا khordeh avesta

No image
خرده اوستا khordeh avesta

كلمات كليدي : خرده اوستا، نيايش، گاه، آفرينگان، سيروزه

نویسنده : اميرعمادالدين صدري

نام و محتوای مطالب خرده اوستا

در پهلوی xwardag abestāg به معنای اوستای کوچک آمده است. خرده اوستا مجموعه‌ای دربردارنده نیایشهایی که دین‌ور زرتشتی باید هر روز بخواند و آیینهای مربوط به آن را انجام دهد.

این متن را آنگونه که در متنهای فارسی میانه آمده است، آذرباد مهرسپندان موبدان موبد همروزگار شاپور دوم(309-379 میلادی) فراهم کرد و برای اثبات درستی مطالب آن و انطباقش با دیگر بخشهای اوستا "ور گرم" انجام داد یعنی روی گداخته بر سینه‌اش ریخته شد و چون او را نسوزانید و بدو آسیبی نرسانید، راستی گفتار او با این آزمایش ایزدی به اثبات رسید و مجموعه به عنوان خلاصه اوستا پذیرفته شد.

نخستین گزارندگان اوستا چون "انکتیل دوپرون" و "اشپیگل"، تمام اوستا را بجز وندیداد ساده (یعنی یسنا، ویسپرد و وندیداد)، خرده اوستا می دانستند. ولی یشتها انشا مفصل دارند و بویژه یشتهای بزرگ ، بسیار کهن هستند و خلاصه چند یشت در نیایشها آمده است و باید از خرده اوستا جدا نمود. خرده اوستا بنابر نظر گلدنر شامل دعاها و نمازها (پرامون یشت، نیرنگ کستی بستن، سروش باژ و هوشبام)، نیایشها (خورشید نیایش، مهر نیایش، ماه نیایش، اردویسور بانو نیایش و آتش بهرام نیایش) ، پنج گاه (هاونگاه، رپیتوینگاه، ازیرینگاه، اویسروثریمگاه و اشهینگاه)، دو سیروزه (سیروزه کوچک، سیروزه بزرگ) و چهار آفرینگان (آفرینگان دهمان، آفرینگان گاثا، آفرینگان گاهنبار و آفرینگان رپیتوین) است. "دارمستتر"، سیروزه را جدا از خرده اوستا می‌داند.[1]

نمازها و دعاها

خرده اوستا با دو دعای مشهور اشم وهو و اهونور (یثا اهو) آغاز می‌شود. این دو نماز را باهم پرامون یا فرامون یشت نامند. شاید چون این دو دعا گرداگرد دعاها و نمازها و نیایشهای دیگر را فرا گرفته است، آنها را پرامون یشت نامند.

پس از پرامون یشت، نیرنگ[2] کستی‌بستن می‌آید. این نیرنگ با دعایی به پازند آغاز می‌شود و دو بند به زبان اوستایی دارد. نیرنگ در اینجا به معنای دعاهای کوتاه است. این متن عبارت از دعایی است مخصوص آیین کستی‌بستن زرتشتیان که موبد آن را بر می‌خواند. متن بعدی "سروش باژ" است. سروش باژ را در بامداد پس از برخاستن از خواب می خوانند و به همین مناسبت آن را «نیرنگ دست شو» هم می‌نامند. این دعا با پازند آغاز می‌شود و پنج بند به زبان اوستایی دارد. پس از سروش باژ، هوشبام می‌آید. هوشبام نمازی است که در سحرگاه می خوانند و در ستایش سپیده‌دم است. تقریبا تمام جملات هوشبام از یسنها برداشته شده است.[3]

نیایش ها

نیایش در پهلوی niyāyišn همچون فارسی به معنی دعا و درود و آفرین است. پنج نیایش موجود است که به خورشید، مهر، ماه، اردویسورآناهیتا و آذر خطاب می‌شود. در آغاز یا میانه یا فرجام هر نیایش متون پازند وجود دارد و این پازندها متاخر است چون واژه‌های عربی در آن به کار رفته است. خورشید نیایش 19 بند دارد و همه خورشید یشت در بندهای 11-17 آن آمده است. خورشید نیایش هر روز سه بار در هاونگاه و رپیتوینگاه و ازیرینگاه (صبح، ظهر و عصر) خوانده می‌شود. مهر نیایش 17 بند دارد و بندهای 4-6 و 144-145 مهریشت در بندهای 13-15 و 11-12 آن آمده است.

"مهر نیایش" هر روز سه بار در هاون‌گاه و رپیتوین‌گاه و ازیرین‌گاه پس از "خورشید‌نیایش" خوانده می‌شود. "ماه‌نیایش" 12 بند دارد و همه "ماه‌یشت" در بندهای 3-9 آن آمده است. ماه‌نیایش سه بار در ماه (آغاز، میانه و پایان ماه) خوانده می‌شود. "اردویسوربانو[4] نیایش" یا "آبان‌نیایش" 11 بند دارد و بندهایی 1-7 آن از بندهای آبان یشت یا یسنا 65 برداشته شده است.

آتش‌نیایش 20 بند دارد و بندهای 1-10 یسنا 62 در بندهای 7-16 آن آمده است. آبان نیایش و آتش نیایش را به ترتیب زرتشتیان هنگامی که به نزدیکی آب و آتش می‌رسند و در روز آبان (دهم) و روز آذر (نهم) هر ماه می‌خوانند. آتش‌نیایش را موبدان در پنج گاه روز در آتشکده‌ها می‌خوانند.[5]

گاه‌ها

در دین مزدیسنا شبانه روز به پنج گاه تقسیم می‌شود که در هر گاه، یک نماز خوانده می‌شود. این پنجگاه عبارتند از:

1- هاونگاه (اوستایی hāwani) بامداد

2- رپیتو نیگاه (اوستایی rapiθwina) نیمروز

3- ازیرینگاه (اوستایی uzayeirina) عصر

4- اویسروثریمگاه (اوستایی aiwisrūθrima) شب از غروب تا نیمه شب

5- اشهینگاه (اوستایی ušahina) از نیمه شب تا بامداد.

در زمستان رپیتوین‌گاه وجود ندارد. هر ایزد گاه را یک ایزد همکار ویژه و یک ایزد طبقه اجتماعی و مجموعه‌ای از ایزدان همراهی می‌کنند که عبارتند از: ایزد هاون (ساونگهی، ویسیه، مهر و رام)، ایزد رپیتوین (فرادت فشو، زنتومه، اردیبهشت و آذر)، ایزد ازیرین (فرادت ویره، دهیومه، اپام نپات و آب)، ایزد اویسروثریم (فرادات ویسپام هوجیاتی، زرتوشترمه، فروهرها و امه و بهرام و اوپرتات) و ایزد اشهین (برجیه، نمانیه، سروش و رشن و اشتاد).

هاون‌گاه، 10 بند دارد و جملاتی به پازند هم در میان آن آمده است. رپیتوینگاه و ازیرینگاه و اویسروثریمگاه و اشهینگاه به ترتیب 12، 11، 13و 10 بند دارند.[6]

سی روزه

در گاه‌شمار مزدیسنا هر ماه، سی روز دارد و هر روز به نام یکی از امشاسپندان یا ایزدان است.

دو متن سیروزه کوچک و بزرگ در ستایش این امشاسپندان و ایزدان است (در سیروزه کوچک فقط به نام آنها بسنده شده است).

این ایزدان عبارتند از: 1- هرمزد 2- بهمن 3- اردیبهشت 4- شهریور 5- اسپندارمذ 6- خرداد 7- امرداد 8- دی به آذر 9- آذر 10- آبان 11- خور 12- ماه 13- تیر 14- گوش 15- دی به مهر 16- مهر 17- سروش 18- رشن 19- فروردین 20- بهرام 21- رام 22- باد 23- دی به دین 24- دین 25- ارد 26- اشتاد 27- آسمان 28- زامیاد 29- ماراسپند 30- انیران.[7]

آفرینگان ها

چهار تا از نمازهای زرتشتیان آفرینگان نام دارد که در مدت سال در جشنها و هنگام‌های مختلف به جای آورده می‌شود عبارتند از: آفرینگان دهمان، آفرینگان گاثا، آفرینگان گاهنبار و آفرینگان رپیتوین.

آفرینگان دهمان 13 بند دارد و دعایی است که پس از فوت برای روان درگذشتگان خوانده می‌شود. آفرینگان گاثا 6 بند دارد و در پنج روز پایانی سال خوانده می‌شود. آفرینگان گاهنبار 19 بند دارد و نمازی است که در گاهنبارها (شش جشن فصلی زرتشتیان) خوانده می‌شود. آفرینگان رپیتوین 10 بند دارد و در آغاز و انجام تابستان (روز هرمزد فروردین ماه و روز انیران مهرماه) خوانده می‌شود.[8]

مقاله

نویسنده اميرعمادالدين صدري
جایگاه در درختواره ادیان غیرابراهیمی - زردشتی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سوآپ Swap

سوآپ Swap

سوآپ در لغت به‌معنای معامله پایاپاى (ارز)، معاوضه، عوض کردن، مبادله کردن، بیرون کردن، جانشین کردن و اخراج کردن آمده و در اصطلاح، توافقی بین دو شرکت برای معاوضه جریان نقدی در آینده (با دو نوع پرداخت متفاوت از بدهی یا دارایی) است. قرارداد فوق تاریخ پرداخت و چگونگی محاسبه جریانات نقدی را که باید پرداخت شود مشخص می‌کند. معمولا محاسبه جریانات نقدی شامل ارزش‌های آتی یک یا چند متغیر بازار است. اولین قراردادهای سوآپ در اوایل دهه 1980 منعقد شدند. از آن زمان تاکنون بازار سوآپ رشد چشم‌گیری داشته است. در حال حاضر اکثر قراردادهای مشتقّات خارج از بورس به‌صورت سوآپ انجام می‌شود.
ابزار مشتقه Derivative Tool

ابزار مشتقه Derivative Tool

در برخی از قرارداها دارنده قرارداد، مجبور است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. به‌جهت اینکه قیمت این‌گونه قرارداها از قیمت آن دارایی مالی مشتق می‌شود. از این‌رو این قرارداها را اوراق مشتقه می‌نامند.
بیمه Insurance

بیمه Insurance

یمه در زبان فرانسه Assurance، در انگلیسی Insurance و در زبان هندی و اردو "بیما" نامیده می‌شود. بنا به‌اعتقاد برخی، واژه بیمه از کلمه هندی بیما گرفته شده و به‌اعتقاد برخی دیگر، ریشه در زبان فارسی دارد و اصل آن همان "بیم" است؛ زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است و به‌سبب همین ترس و به‌منظور حصول تامین، عقد بیمه وقوع می‌یابد
ریسک Risk

ریسک Risk

ریسک، نوعی عدم اطمینان به آینده است که قابلیت محاسبه را داشته باشد. اگر نتوان میزان عدم اطمینان به آینده را محاسبه کرد، ریسک نیست؛ بلکه فقط عدم اطمینان است؛ به‌همین جهت به‌دلیل محاسبه مقداری عدم اطمینان در قالب ریسک می‌توان آن‌را مدیریت و کنترل کرد. ریسک در زبان چینیان نیز با دو علامت تعریف می‌شود که اولی به‌معنی خطر و دومی به مفهوم فرصت است
مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی شامل طراحی، توسعه، استقرار ابزارها و فرایند مالی و همچنین طراحی مجدد راه‌حل‌های خلاقانه برای مسائل موجود در مالی است. به‌عبارت دیگر مهندسی مالی عبارت از به‌کارگیری ابزارهای مالی برای‌ ساختاربندی مجدد پرتفوی (سبد سهام) مالی و تبدیل‌ آن به پرتفویی با خصوصیات مطلوب‌تر است. عجین شدن زندگی انسان با مسائل و پیچیدگی بازار و نهادهای پولی و مالی، نیاز جدی و مبرمی به دانشی خاص برای رفع‌ این نیازها به‌وجود آورده است.

پر بازدیدترین ها

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

در نظریه ذفتار مصرف کننده ما به دنبال کشف قوانین حاکم بر رفتار خانوارها هنگام مصرف کالا و خدکمات و یاعرضه عوامل تولید هستیم که از دو روش می توان این مطلب را توضیح داد: روش مطلوبیت و روش منحنی بی تفاوتی.
بانک Bank

بانک Bank

یکی از مهمترین نهادهایی که در جامعه امروز وجود دارد بانک است. بانکها امروز به صورتی در زندگی روزمره افراد جامعه قرار گرفته‌اند که تصور زندگی بدون بانک محال به نظر می‌رسد.
هزینه  Cost

هزینه Cost

واژه Cost در لغت به‌معنای هزینه و در اصطلاح اقتصاد نظری عبارتست از مجموع پرداخت‌هایی که یک واحد تولیدی برای سرمایه، زمین، کار و نیز مدیریت به‌عمل می‌آورد.
کشش قیمتی تقاضا Elasticity of Demand

کشش قیمتی تقاضا Elasticity of Demand

کشش تقاضا، معیار سنجش واکنش تقاضا، برای کالایی مشخص، در برابر تغییرات قیمت است؛ به عبارت دیگر در مقابل چند درصد تغییر در قیمت فلان کالا، چه مقدار تغییر در مقدار فروش آن کالا ایجاد می‌گردد.
Powered by TayaCMS