دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

زهیر بن قیس بلوی

No image
زهیر بن قیس بلوی

كلمات كليدي : زهير بن قيس، بلوي، فتح مصر، قيروان، برقه

زهیر بن قیس از افراد حاضر در فتح مصر بود و در فتح مناطق شمال آفریقا شرکت داشته است و در مقطعی به حکومت و فرماندهی سپاه هم انتخاب شد و در نهایت در یکی از جنگها کشته شد.

خاستگاه زهیر

ابو شدّاد زهیر بن قیس بلوی از اهالی مصر به "بلّی" قبیله‌ای از قضاعه که به بلّی بن عمرو بن حاف بن قضاعه می‌رسد، منسوب است[1]. از زاد روز و دوران کودکی و نوجوانی او گزارشی نشده است. به همین دلیل از این دوره اطلاعی در دست نداریم.

زهیر و فتوح اسلامی

زهیر از جمله نیروهای جهادی اعراب در فتح مصر و شمال آفریقا بشمار می‌رفت، که در دوره فرماندهی عمرو بن عاص جزو سپاه وی و از فرماندهان بوده است. همچنین از وی در فتح طرابلس نامی به میان آمده است.[2] او را در دوره حکمرانی عقبه بن نافع به عنوان جانشین دوم عقبه معرفی نموده‌اند که در برخی نبردهای وی به عنوان جانشین او در قیروان ادای وظیفه می‌نمود[3]. در یکی از نبردهای عقبه بربرها فرصت را غنیمت شمرده قیروان را از دست مسلمین درآوردند.[4] تا سال 69ه.ق قیروان در دست بربرها بود تا اینکه زهیر بعد از بدست آوردن حکومت آن دیار موفق به باز پس گیری آن شد.[5] او که مصاحب و یار عقبه و آشناترین فرد به سیره و تدبیر امور او و اولی‌ترین شخص برای گرفتن انتقام عقبه از رومیان و بربرها بود. بعد از کشته شدن او به حکومت قیروان منصوب شد.[6]

حکومت در قیروان

بیشتر شهرت زهیر مربوط به دوره‌ای است که از جانب امویان به حکومت قیروان گمارده شد. وقتی که عبدالملک بن مروان به خلافت رسید و برادر خود عبدالعزیز را والی مصر کرد، از دست رفتن قیروان را ضربه بزرگی می‌دید و با توجه به مشورت‌های که با بزرگان درباری در دمشق داشت به این نتیجه رسید که زهیر بن قیس از آنجا که مدتی مصاحب عقبه بن نافع بوده و به رخدادهای منطقه آشنائی کامل داشت برای فرمانروائی آن دیار فرد مناسبی است. لذا او را به حکومت افریقیه منصوب نمود و نیروی کمکی و تجهیزات نظامی فراوان فرستاد[7] و دستور نبرد با بربرها به زهیر بن قیس داده شد. وی هم در سال 67 هجری قمری سپاه خویش را به حرکت‌ در آورد و به افریقیه داخل گردید. تونس و برخی نواحی دیگر را هم فتح کرد[8]. در این دوره هست فرماندهی چندین نبرد را علیه بربرها و رومیان بر عهده داشته و به پیروزی‌هایی هم دست یافت[9]. البته از جانب عبدالملک بن مروان کسیله فرمانده بربرها در ممس با او روبرو گردید. پس از نبردى سخت زهیر او را شکست داد و بکشت. در این نبرد بسیارى از اشراف و رجال بربر کشته شدند. سپس زهیر به سمت مشرق راند[10]، همچنین او را مردى عابد و زاهد معرفی کرده‌اند که به فرمانروایى چندان دلبستگى نداشت، از او نقل کرده‌اند که مى‌گفت: من براى جهاد به افریقیه آمده‌ام و بیم آن دارم که به دنیا بگروم[11]. به همین جهت قیروان را به قصد مصر ترک کرد و بیشتر سپاهش در قلعه‌های برقه و قیروان باقی ماندند.[12]

پایان کار زهیر بن قیس

وقتی بربرها و رومیان از خروج وی از قیروان با خبر شدند مسیر را بر او بستند و این در حالی بود که از یاران و سپاه وی بیش از هفتاد نفر با او نبودند، لذا در یک نبردی که غافلگیر شده بودند همگی درنه نزدیک انطابلس در سال 76 ه.ق. به قتل رسیدند[13]. قبر وى و همراهانش در درنه است و معروف به قبور شهداء می‌باشد[14].

منابع :

[1]- سمعانی، عبد الکریم بن محمد، الانساب، بیروت، دار الکتب العلمیه،1408هق، ج1،ص396.

[2]. ابن عبد الحکم (متوفای257)، فتوح مصر و مغرب، تحقیق، دکتر علی محمد عمر، مصر، مکتبه الثقافه الدینیه، 1415هق، ص 222 و ابن خلدون، عبد الرحمن بن محمد، تاریخ ابن خلدون، تحقیق خلیل شحادة، بیروت، دار الفکر، طبع دوم، 1408هق، ج3 ص 171.

[3] - الحریری، محمد عیسی، الدوله الرستمیه بالمغرب الاسلامی، کویت، دارالقلم 1408هق. ص30.

[4]. ابن عذاری، البیان المغرب فی اخبار الاندلس و المغرب، تحقیق کولان و پرونسال، بیروت، دارالثقافه (بی تا) ج1، ص30.

[5]همان، ج1، ص31.

- [6]قروانی رفیق، تاریخ افریقیه و المغرب، تحقیق الکعبی، تونس، رفیق السقطی (بی تا)، ص49.

[7]- حسین، مونس، معالم تاریخ المغرب و الاندلس، قاهره، دار المستقبل 1980م، ص41. و ابن خلدون، پیشین، ج4، ص 238 و ابن عذاری، پیشین، ج1، ص31.

[8].بلاذری، احمد بن یحیی، فتوح البلدان، بیروت، دار و مکتبه الهلال، 1988م، ص 227.

[9]. ابن خلدون، پیشین، ج4، ص237.

[10]. ابن خلدون، عبد الرحمان،همان، ج4، ص238.

[11]. ابن اثیر، عز الدین على بن ابى الکرم، الکامل فی التاریخ، بیروت، دار صادر، 1385هق، ج4، ص109.

- [12]ابن عذاری، پیشین، ج1، ص32.

[13]- ابن عبد الحکم، پیشین، ص67 و حموی، یاقوت، معجم البلدان، بیروت، دار صادر 11995م، ج2، ص452.

[14]. فتوح البلدان، پیشین، ص227.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS