دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عمر بن عبدالعزیز

No image
عمر بن عبدالعزیز

عمر بن عبدالعزيز كلمات كليدي : عمربن عبدالعزيز، حسن بن حسن بن علي (ع) ، امويان، فدك، فتوحات، كتابت حديث، عبيدالله

عمر بن عبدالعزیز

هفتمین خلیفه از خلفای اموی است، که سال 61 هجری در مدینه متولد شد، و در دوره خلافت ولیدبن عبدالملک والی مدینه گشت. او بود که به دستور ولید مسجد النبی را توسعه داد و خانه‌های اطراف مسجد از جمله خانه فاطمه زهرا (س) که در اختیار فاطمه بنت‌ الحسین (ع) بود، تصرّف و ضمیمه مسجد کرد.

وی بعد از مرگ سلیمان بن عبدالملک در سال 99 ه‍. به خلافت رسید و اولین فرد از بنی‌امیه است که دشنام دادن به علی (ع) را، که توسط معاویة پایه‌گذاری شده بود، ممنوع کرد و اقداماتی نیز انجام داد که بر خلاف رویۀ خلفای اموی پیش از خود بود. مدت 29 ماه حکومت کرد. او سعی داشت حق کشیهایی که اجداد وی در حق اهل بیت علیهم‌السلام انجام داده بودند انجام ندهد و بر این منظور باغ فدک را که از آنِ حضرت زهرا (س) بوده و توسط خلیفه اول تصرّف شده بود به اولاد آن حضرت باز گرداند. یعقوبی می‌گوید:

چون عمر بن عبدالعزیز به خلافت رسید، نخستین مظلمه‌ای که برگرداند همین فدک بود، حسن بن حسن بن علی (ع) و به قولی علی بن الحسین (ع)‌را فرا خواند و فدک را به او پس داد و در مدت خلافت عمر بن عبدالعزیز در اختیار فرزندان فاطمه (س) بود.

عمر بن عبدالعزیز در مقام دلجویی از مردم مناطق مرزی و تازه فتح شده خطاب به والیان و حکام خود ضمن انتقاد از عمل‌کرد زمامداران سابق، چنین نوشت:

اینک باید گذشته‌ها جبران گردد و اعمال ناپسند گذشته متوقف گردد و اموال و هدایای گزافی که از بیت‌المال به افراد خاص و نزدیکان دربار بخشیده شده بود به بیت‌المال برگرداند.

از جمله اقدامات دیگر عمر لغو ممنوعیت نوشتن احادیث پیامبر (ص) بود که در زمان خلفای نخستین (عمربن خطاب) ممنوع شده بود.

همچنین دستور داد ادامه فتوحات در مرزهای خلافت اسلامی متوقف گردد چرا که وی دریافته بود انگیزه اصلی این فتوحات بیشتر مادی است و فرماندهان نظامی برای کسب اموال به این اقدام ادامه می‌دهند. از آنجائی که دوران خلافت وی کوتاه بود اکثر اقداماتش پس از مرگ او به حالت قبلی برگشت. علت این اقدامات عمربن عبدالعزیز را تأثیر استاد وی دانتسته اند که فردی به نام عبیدالله از افراد با ایمان و خداشناس بود و در شکل‌گیری افکار عمر تأثیری بسزا داشت.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS