دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

رشد جمعیت و بیماری ها Population Growth & Illness

No image
رشد جمعیت و بیماری ها Population Growth & Illness

كلمات كليدي : رشد جمعيت، بيماري هاي ناشي از رشد جمعيت، جمعيت و بيماري هاي مسري و مهلك، كنترل جمعيت و بيماري هاي نوين

نویسنده : مصطفي همداني

به‌طور کلی «بین ویژگی‌های جمعیتی، شغلی و اجتماعی از یک سو و ترکیب و ساختار بیماری‌ها از سوی دیگر ارتباط وجود دارد. نوزادان و کودکان در سنین پایین، اشخاص بالغ و میانسال، پیران و سالخوردگان، زنان در سنین باروری و در حال بارداری، شاغلان در مشاغل مختلف دستی، ماشینی، ذهنی و ... هر یک مستعد مبتلاشدن به بیماری‌های کم و بیش خاص خود هستند و بالاخره وضع محیط زیست و ساختار فرهنگی نحوه معیشت و عادات و رسوم تغذیه نیز در ترکیب بیماری‌های رایج در جمعیت مؤثر است.»[1]

بیماری‌های ناشی از رشد جمعیت

رشد جمعیت، دارای اثری خاص در بیماری‌زایی و انتقال امراض مختلف است که این اثر در گذشته‌ها به علت فقدان بهداشت و نیز وجود عامل‌های جمعیت‌زدای دیگری چون قحطی و جنگ‌ها و مرگ‌ومیرهای کودکان،‌ تا حدودی مهار می‌شده است. در دوران رشد شهرنشینی نیز که یکی از عوامل اساسی در رشد جمعیت و کلیه تبعات اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی آن است، شهر قبل از انقلاب صنعتی از منظر رفاهی و اقتصادی و بهداشتی دارای سطح بسیار نازلی بوده است. «شهر قرن نوزدهم در واقع همانند یک زاغه بزرگ بود. تفکیک محله‌ها از هم هنوز پدید نیامده بود. مهاجرین شهری اتاق‌هایی در خانه‌ها اجاره می‌کردند و به طور متوسط در هر اتاق بین 3 تا 8 نفر در سنین مختلف زندگی می‌کردند و اتاق‌ها فاقد نور و هوای کافی بودند. شهرداری هنوز به شکل امروزی وجود نداشت. زباله در خیابان‌ها انباشته می‌شد و تنها وسیله برای جمع‌آوری آن استفاده از خوک بود. تجمع کثافت بیماری‌های واگیردار مانند تیفوس،‌ سل، آبله، ‌سیاه‌سرفه و بیماری‌های ناشی از کمبود آفتاب را شیوع می‌داد. از طرف دیگر آلودگی‌ هوا به علت گازهای سمی که کارخانه‌ها تولید می‌کردند باعث بیماری سرطان و بیماری‌های کشنده دیگر می‌گردید.»[2]

از دیگر بیماری‌های مهم ناشی از رشد جمعیت، ‌انواع امراض ناشی از سوء تغذیه است. گزارش سازمان ملل تحت عنوان "وضعیت جهان در سال 1990"، معتقد است رشد بی‌رویه جمعیت به‌عنوان یک فاجعه‌ای برای نوع بشر، مسایل و دشواری‌های مختلفی در زمینه سلامت انسانی چون سوء تغذیه، اعتیاد و عدم رعایت بهداشت را در پی دارد به نحوی که هم‌اکنون دامنگیر بسیاری از ساکنان این کره خاکی شده است.[3]

رشد جمعیت در اثر کنترل بیماری‌های مسری و مهلک[4]

کنترل بیماری‌ها به طور بی‌سابقه‌ای موجب رشد جمعیت در جهان شده است.[5] به‌عنوان مثال، افزایش سریع جمعیت در کشورهای کم‌توسعه پدیده جدیدی است و از نیمه قرن بیستم به این سو، خود را نشان می‌دهد. علت اصلی این پدیده را نیز باید در کاهش مرگ‌ومیر در این کشورها جستجو کرد. و نسبت دادن افزایش جمعیت در این کشورها به افزایش زاد و ولد (در مقایسه با گذشته) اشتباه است؛ زیرا «این پدیده به طور عمده نتیجه گسترش نسبی بهداشت عمومی و افزایش امکان استفاده از برخی دستاوردهای علم پزشکی (ازجمله کاهش قابل ملاحظه بیماری‌های مسری مهلک) در این کشورهاست.» چون در این کشورها میزان زاد و ولد تا نیمه دوم قرن بیستم تقریباً ثابت باقی مانده بود و از آن به بعد اندکی افزایش یافت (این افزایش معلول بهبود بهداشت دوران بارداری و کاهش مرگ‌ومیرهای این دوران بود). از نیمه دوم قرن بیستم، مرگ‌ومیر در این کشورها به‌شدت کاهش یافته و شکاف فزاینده بین این دو روند، موجبات افزایش سریع جمعیت این کشورها را طی نیمه دوم قرن بیستم فراهم آورده است.

کنترل جمعیت و بیماری‌های نوین!

امروزه که جمعیت کشورهای توسعه‌یافته کنترل شده است، جمعیت‌شناسان با پدیده‌هایی جدید از ناسلامتی روبرو هستند. علت این مسأله این است که «چنانچه برنامه‌های هماهنگ توسعه و خدمات تنظیم خانواده آثار خود را آشکار سازد با افزایش امید به زندگی، تغییر در ترکیب سنی جمعیت و افزایش سالمندان، جلوه‌های دیگری از رابطه جمعیت و سلامت جامعه آشکار می‌شود که غالباً به شکل بیماری‌های غیر واگیر و مزمن (ناراحتی‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها و بیماری‌های تغذیه‌ای مثل دیابت) و اختلالات تغذیه‌ای، به طور عمده به شکل فربهی و پرخوری، ظاهر می‌شود.»[6]

این در حالی است که انتظار می‌‌رود مرگ‌ومیر ناشی از استعمال دخانیات در کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه، به‌ویژه با توجه به افزایش تعداد زنان جوان مصرف‌کننده دخانیات در کشورهای توسعه‌یافته، افزایش یابد. فیلیپس و دیگران اشاره کرده‌اند که 38 درصد مرگ‌ومیرها در کشورهای در حال توسعه مربوط به کودکان زیر پنج و 26 درصد مربوط به افراد 15-59 ساله است. در حالی‌که در بسیاری از کشورها جمعیت بزرگسال سریع‌تر از جمعیت عمومی رو به افزایش است، بنابراین اهمیت مرگ‌ومیر بزرگسالان افزایش خواهد یافت. در نتیجه، تلاش برای سلامتی بزرگسالان سهم عمده‌ای از منابع مربوط به مراقبت‌های بهداشتی را به خود اختصاص خواهد داد.

مسئله عمده‌ای که در حال حاضر امید به زندگی را تهدید می‌کند بیماری ایدز است که هزینه و بار سنگینی را بر دوش خدمات بهداشتی و خانواده‌ها تحمیل می‌کند. مرگ‌ومیر ناشی از ایدز در افریقا، به‌ویژه در گروه سنی 20-45 سال، در بالاترین حد است، به گونه‌ای که این بیماری، نسلی از افراد یتیم را به وجود آورده است.[7]

مقاله

نویسنده مصطفي همداني

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
No image

ذكر مصیبت امام حسین علیه السلام : امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا

ذکر مصیبت امام حسین علیه السلام با موضوع امام حسین(ع) تنها در صحرای کربلا
Powered by TayaCMS