دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جلب رزق حلال در زندگی

No image
جلب رزق حلال در زندگی

عبادت هفتاد جزء است و بالاترین و بزرگ‌ترین جزء آن کسب حلال است. (۱) و حق فرزند بر پدرش این است كه... جز از راه حلال، روزى او را تأمین نكند.(۲) امام صادق (ع) می‌فرماید: هر كس بخواهد دعایش مستجاب شود، باید كسب خود را حلال كند و حق مردم را بپردازد. دعاى هیچ بنده ‌اى كه مال حرام در شكمش باشد یا حق كسى بر گردنش باشد، به درگاه خدا بالا نمى ‌رود. در دین ما برای رزق حلال فرمولی وجود دارد. عناصر این فرمول به قرار زیرند:

به رازقیت خدا اعتقاد داشته باش: بى اعتنائى و امید نداشتن بدانچه در دست مردم است بزرگ‌ترین توانگرى است. پیامبر (ص) می‌فرماید: هر كس از غیر خدا بِبُرد، خداوند، هزینه زندگى او را تأمین مى‌كند و از جایى كه انتظار ندارد، روزى‌اش مى‌دهد؛ امّا هر كس چشم امیدش به دنیا باشد، خداوند، او را به دنیا وا مى‌گذارد.(۳)

تلاش حداکثری مدبرانه، متوکلانه و صبورانه داشته باش: كسب درآمد حلال، بر هر مسلمانى واجب است. (۴) تلاش در جهت کسب روزی حلال چنان حائز اهمیت است که حضرت محمد (ص) فرمود: اگر كسی با دستش كار كند و روزی بخورد، در روز قیامت در زمره و گروه انبیا است و خدا ثواب انبیا را به او می‌دهد. (۵) اما وای به آن روزی که آدمی ‌در جهت کسب روزی، بی صبری کند در این صورت طبق فرموده حضرت علی (ع)، خودش را از روزى حلال محروم مى‌كند و بیشتر از روزى مقدّر هم نصیبش نمى شود. (۶) اصلی ترین عامل رزق و روزی سعی و تلاش و فکر کردن است.

قانع باش و خانواده ات را به قناعت تشویق کن:هر كس به مقدار كفایت، قناعت كند، آسایش مى‌ یابد و براى خویش زمینه گشایش فراهم مى‌‌كند. (۷) امام رضا (ع) می‌فرماید: هر کـس به رزق و روزى کم از خدا راضى باشد، خداوند از عمل کم او راضى خواهد بود. (۸)

از هر حرامی ‌پرهیز کن: برای دوری از کسب درآمد حرام در زندگی برای هر امری از امور زندگی ات نظیر بهره گیری از وام، شرایط مستأجری و مالکیت و... با حاکم شرع و آگاهان به احکام اقتصادی مشورت کن تا خدای نکرده قراردادی به حرام امضا نکنی و پولی را که می‌توانی از راه حلال بدست آوری، حرامش نگردانی.

خمس مالت را بده و احسان و نیکوکاری کن: ظاهر خمس کم کردن مال است. اما باطن خمس هم برکت پیدا کردن، هم شراکت و هم سرمایه‌گذاری آخرت است. همانگونه که وقتی می‌خواهی از بانکی وام بگیری؛ ابتدا باید یک دفترچه در آنجا باز کنی؛ اگر می‌خواهی از خدا و پیامبرش(ص) وام برکت بگیری، برای خود دفترچه (سال خمسی) باز کن، حتی اگر پولی نداری.(۹) كار خیر و صدقه، فقر را مى‌‌بَرند، بر عمر مى‌‌افزایند و هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور مى‌‌كنند. (۱۰) چنانچه امام علی (ع) می‌فرماید: با صدقه دادن، روزی خود را فرود آورید. (۱۱) امام علی (ع) می‌فرماید: خداوند سبحان خوراک تهیدستان را در اموال توانگران قرار داده، هیچ فقیری گرسنه نمی‌ماند مگر به واسطه اینکه ثروتمندی از حق او بهره مند شده و خدای تعالی در این باره از آنان بازخواست می‌کند. (۱۲)

سحر خیز باش: پیامبر (ص) می‌فرماید: در پى روزى و نیازها، سحرخیز باشید؛ چرا كه حركت در آغاز روز، [مایه] بركت و پیروزى است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پناهنده Refugee

پناهنده Refugee

اصطلاح «پناهنده»، «پناهندگان» و «پناهندگی» از جمله اصطلاحاتی است که در نظام حقوق بشر بسیار متداول بوده و به کرات مورد استفاده قرار گرفته است.
الزام آور Binding

الزام آور Binding

اصطلاح «الزام‌آور» از جمله اصطلاحاتی است که در نظام حقوق بشر در ترکیب‌‌‌‌های مختلفی از جمله «معاهده الزام‌آور»
اعلامیه استقلال Declaration of Independence

اعلامیه استقلال Declaration of Independence

از جمله مهمترین تحولات مربوط به دوران اواخر عصر روشنگری، وقوع حوادث سیاسی و انقلاب‌های حقوق بشری و جنبش‌های آزادی خواهانه‌ای است که دست آوردهای حقوق و آزادی‌های فردی مهمی از آنها ناشی شده است.
No image

پروتکل Protocol

واژه «پروتکل» از جمله واژگانی است که در نام‌گذاری برخی از مهمترین اسناد حقوق بشری متعلق به نظام‌های بین المللی و منطقه‌ای حقوق بشری نیز به  کار گرفته شده است.
پروتکل اختیاری مربوط به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

پروتکل اختیاری مربوط به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

بی‌تردید میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966)
Powered by TayaCMS