دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بسیط الحقیقة

No image
بسیط الحقیقة

كلمات كليدي : بسیط الحقیقة، صدرالمتألهین، اجزاء خارجی، اجزاء عقلی، اجزاء وهمی، توحید، وحدت شخصی، علم خداوند

نویسنده : محمد درگاه‌زاده

این قاعدۀ فلسفی یکی از اصول زیر بنایی فلسفه ملاصدرا می‌باشد. صدرالمتألهین برای اولین بار با تبیین برهانی این قاعده توانست به بسیاری از معضلات معرفتی و فلسفی پاسخ بگوید، او در این باره می‌گوید:

« این قاعده از پیچیده‌ترین مباحث فلسفی و معرفتی است که ادراک آن در نهایت صعوبت و سختی می‌باشد و تنها کسانی به درک آن نایل می‌شوند که به سرچشمه علم و حکمت پروردگار متصل شده باشند ».

بسیط

در لغت به معنی «ضد مرکب» است و مقصود از آن در این قاعده عبارت از موجودی است که هیچ‌گونه ترکیب در آن راه ندارد، نه ترکیب از اجزاء خارجی (ماده و صورت) مانند جسم، نه ترکیب از اجزاء عقلی (جنس و فصل) مانند ماهیات مرکب و نه ترکیب از اجزاء وهمی (اجزاء کمی) مانند 1 متر که مرکب از 100 سانتی‌متر است و نه ترکیب از وجود و عدم (اجزاء اعتباری) مانند تمامی موجودات ممکن .

تبیین قاعده

مفاد قاعده این است که هر موجود بسیطِ محض در عین یکی بودن (وحدت)، تمامی اشیاء نیز است یعنی کمال مطلقی است که کمالات موجودات دیگر در آن ذوب شده‌اند، بنابراین مقصود از قاعده این نیست که موجود بسیط مجموعه‌ای از کمالات اشیاء را در خود دارد تا توهّم ترکیب چنین موجودی به ذهن بیاید، بلکه مقصود این است که بسیط الحقیقة یک موجود فراگیری است که در عین وحدت، تمامی اشیاء است. البته روشن است که اشیاء و موجودات دیگر دارای یک سری حدود و تعین‌ها هستند. و مراد از این‌که می‌گوئیم تمامی اشیاء است نه اشیاء با این نقص‌ها و کمبودها، بلکه مقصود این است که فقط کمالات اشیاء دیگر را دارد (لیس بشیء منها)

استدلال بر قاعده

اگر حقیقت بسیط، تمام اشیاء نباشد و کمال برخی اشیاء را نداشته باشد در حقیقت مرکب از دو حیث خواهد بود، حیث وجدان کمالاتی که دارد و حیث فقدان آن کمالاتی را که ندارد و این خلاف بساطت محض آن حقیقت است. پس بنابراین حقیقت بسیط واجد تمامی کمالات اشیاء دیگر است.

کاربرد قاعده بسیط الحقیقة

الف) اثبات توحید: چنانچه صدرالمتألهین در برهانی که آن را برهان عرشی نامیده است از قاعده بسیط‌ الحقیقة استفاده نموده و معتقد است جایگاه این برهان بسیار رفیع بوده و اشکالی به آن وارد نیست. خلاصه برهان این است که واجب الوجود بسیط محض است و بسیط الحقیقة، تمامی اشیاء می‌باشد و هیچ کمالی را فاقد نیست. بنابراین چنین موجودی جایی برای موجودات دیگر باقی نمی‌گذارد تا شریک او باشند.

ب) اثبات علم خداوند به تمامی موجودات: بر خلاف مشاء، صدرالمتألهین علم خدا به موجودات را لازمه ذات نمی‌داند بلکه عین علم به ذات می‌داند و معتقد است علم خداوند به ذات خود، همان علم به موجودات دیگر نیز هست. بنابراین علم به موجودات نیز از صفات ذاتی واجب است. امّا پرسش اساسی که در این‌جا مطرح می‌شود این است که علم به ذات چگونه می‌تواند عین علم به مخلوقات و معلولات باشد و این تنها در صورتی ممکن است که خداوند (واجب) عین اشیاء باشد تا علم به او نیز عین علم به اشیاء گردد. صدرالمتألهین با تمسک به قاعده بسیط الحقیقة می‌گوید ذات واجب، تمامی اشیاء است چون کمالات تمام اشیاء را دارد، بنابراین علم به او نیز عین علم به اشیاء و موجودات می‌باشد.

ج) وحدت شخصی وجود: مقتضای قاعدۀ بسیط الحقیقة این است که ذات واجب، تنها موجود بسیط محض است بنابراین تمامی اشیاء می‌باشد. البته معنی این سخن این نیست که ذات واجب مجموعه‌ای از موجودات دیگر است تا توهّم ترکیب به وجود آید بلکه مقصود این است که خداوند کمال مطلق و موجود فراگیری است که در عین وحدتش شامل تمامی اشیاء می‌شود و تنها موجود در عالم هستی اوست و بقیۀ موجودات تعلّقات و شئون و تجلیات آن موجود حقیقی هستند.

مقاله

نویسنده محمد درگاه‌زاده

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS