دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

معیت

No image
معیت

كلمات كليدي : معیت، تقدم، تأخر

نویسنده : هیئت تحریریه سایت پژوهه

معیت عبارت است از اشتراک دو چیز در یک معنا بی‌آنکه از حیث کمال و نقص و تقدم و تأخر با یکدیگر اختلاف داشته باشند.این بدان معنی نیست که اگر بین دو چیز نوعی از تقدم و تأخر نباشند، با هم در همان نوع دارای معیت ‌هستند، چنان‌که جواهر مفارق تقدم و تأخر زمانی ندارند و دارای معیت زمانی هم نیستند.

تقابل معیت با تقدم و تأخر از قسم تقابل تضایف نیست تا لازم آید که هر جا تقدم و تأخر هست، معیت نیز باشد؛ بلکه تقابل میان آنها از نوع عدم و ملکه است، تقدم و تأخر، ملکه و معیت، عدم آن ملکه است.

اقسام معیت:

1)معیت زمانی، وقتی است که دو چیز زمانی باشند و قابلیت تقدم و تأخر زمانی را داشته باشند. آن‌گاه اگر در یک معنای زمانی با یکدیگر اشتراک یافتند و بین آنها تقدم و تأخری وجود نداشت، معیت (هم‌زمانی) خواهند داشت.

2)معیت رتبی، با هم بودن دو شیء است که فاصلۀ آنها از مبدأ معین، فاصلۀ واحدی باشد. این قسم معیت یا مکانی است، هم‌چون معیت دو مأموم که پشت سر امام ایستاده‌اند، نسبت به مبدأ مفروض مثل محراب از حیث رتبۀ حسی، یا غیرمکانی است؛ مانند معیت دو نوع یا دو جنس واقع در تحت یک جنس در سلسلۀ انواع و اجناس نسبت بدان جنس، مانند معیت انسان و اسب نسبت به حیوان یا جسم. معیت مکانی اجسام از تمام وجوه ممکن نیست مگر با تقدم زمانی یکی از آنها بر دیگری. اما بعضی اجسام از یک وجه با هم معیت دارند، مانند تساوی نسبت دو شخص به کسی که از پس یا پیش می‌آید و ضرورتاً نسبت آن دو به کسی که از چپ یا راست می‌آید، مختلف است.

3)معیت به شرف، مانند این است که دو انسان شجاع در صفت شجاعت با یکدیگر برابر باشند.

4)معیت به طبع، برابر بودن دو شیء در لزوم وجود است، بدون آنکه یکی سبب وجود دیگری باشد، مانند دو جزء که نسبت به کل مساوی‌اند، زیرا آن دو علت ناقصۀ کل‌ می‌باشند و از این جهت هیچ تفاوتی با هم ندارند.

5)معیت به علیت، مثل معیت دو معلول در یک علت تامه است. معیت دو علت تامه ممکن نیست.

6)معیت در دهر، عبارت است از معیت دو جزء از اجزای یک مرتبه از مراتب وجود عینی اگر در آن کثرت فرض شود

7)معیت در حقیقت و مجاز و معیت در حق مانند معیت در علیت است.

مقاله

نویسنده هیئت تحریریه سایت پژوهه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS