دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

راههای اثبات نبوت پیامبر اسلام

No image
راههای اثبات نبوت پیامبر اسلام

كلمات كليدي : راههاي اثبات نبوت پيامبر اسلام، معجزات، اخبار و بشارت پيامبران گذشته، محتواي دعوت پيامبر اسلام، قرائن و نشانه ها

نویسنده : محسن فتاحي اردكاني

برای اثبات نبوت پیامبر اسلام راههایی ذکر شده که عبارتند از:

1- معجزات

2- اخبار و بشارت پیامبران گذشته و کتب آسمانی آنها در مورد مبعوث شدن پیامبر اسلام

3- محتوای دعوت پیامبر اسلام

4- قرائن و نشانه‌هایی که دلالت بر پیامبری اسلام می‌کند؛ قرائنی از قبیل: سوابق زندگی او، اطرافیان و اصحاب، وسائل پیشبرد هدف، میزان تأثیر او در محیط، میزان اعتقاد و فداکاری او در برابر هدف خویش، که گواه بسیار روشنی است که می‌تواند ما را از صداقت او در این ادَعا آگاه سازد.[1] بلکه جمیع اقوال و افعال و حالات و تمام سجایای اخلاقی او دلالت بر نبوت و رسالت و راستی او در ادّعای نبوتش می‌کند. هرکس در سیره عملی و افعال و اخلاق و حالاتی که از پیامبر گرامی اسلام به ما رسیده است و در روایات و اخباری که دلالت بر شیوه هدایت و رهبری او بر مردم و انس و الفت او با مردم دارد و یا جوابهایی که در مسائل گوناگون از او نقل شده و تدبیرهای بدیعی که او در مصالح و امور زندگی مردم داشته و نکته‌ها و اشاراتی که او در بیان کردن شرع مقدس اسلام داشته، دقت کند، جای هیچ شک و تردیدی باقی نمی‌ماند که این امور با نیروی بشری حاصل نشده است بلکه با استمداد الهی همراه بوده و همه این امور به فضل خداوند به او عنایت شده است، در حالی که او یک مرد امَی بیش نبوده و اینکه اصلاً علمی نیاموخته و به مکنب نرفته است. همه این امور گواهی می‌دهد که اینها از خواص نبوت و دریافت وحی بوده است که فقط به دست پیامبران حاصل می‌شود.[2]

محتوای دعوت پیامبر اسلام نیز یکی دیگر از رههای اثبات نبوت ایشان است، محتوای دعوت پیامبر اسلام مشتمل بر مفاهیم بلندی بود که در تمام شؤون زندگی بشر تأثیر گذاشت، مردم را به سوی توحید و یکتاپرستی و منزه داشتن خداوند از هر گونه نقص و عیب و دست برداشتن از بت پرستی دعوت نمود در حالی که قبل از آن مفاهیمی همچون شرک و بت پرستی در آن زمان رایج بود و مردم در گمراهی به سر می‌بردند. در محیط کینه و دشمنی جامعه آن روز بذر محبت و مواسات را پاشید و همه مردم را برادر و کمک کار و یار و غمخوار یکدیگر خواند و فرمود: «إنَما المؤمنون اخوهٌ ».[3] احسان و عدالت اجتماعی را بر پا ساخت و کجاست این تعالیم در بلندی و اوج در مقایسه با قبیح‌ترین مفاهیم و رذائل اخلاقی که مردم با آن خو گرفته به طوری که دائم در جنگ و خونریزی بودند؛ از جمله بین أوس و خزرج که دو قبیله بزرگ آن روز را تشکیل می‌دادند، جنگهایی که در طول 120 سال روی داده بود.[4]

یکی دیگر از راههای اثبات نبوت پیامبر اسلام بشارتهایی است که پیامبران گذشته راجع به مبعوث شدن پیامبر اسلام داده‌اند به طوری که در تاریخ نقل شده است که پیامبر گرامی اسلام بر یهود و نصاری احتجاج می‌کرد که در تورات و انجیل راجع به مبعوث شدن او بشارت داده شده است و اینکه حضرت موسی و حضرت عیسی به رسالت و پیامبری او بشارت داده‌اند و این که اگر اهل کتاب به کتاب‌های خودشان رجوع کنند این بشارتها را در آن کتاب‌ها خواهند یافت و می‌شناسد و به آن اعتراف می‌کنند در مقابل این احتجاج پیامبر علمای یهود و نصاری هیچ جوابی نداشتند بلکه تنها جواب آنها سکوت و کتمان حق و عدم انتشار این بشارتها و کتب در بین پیروان خودشان بود. قرآن کریم در این رابطه می‌فرماید:

«الذّین آتیناهم الکتابَ یعْرفُونَه کما یعرِفونَ أبناءَهم و انّ فریقاً منهم لَیکتُمونَ الحقّ و هم یعْلَمون» (بقره/ 146)

«گروهی که ما بر آنها کتاب فرو فرستادیم محمد و حقانیت او را به خوبی می‌شناسند همان گونه که فرزندان خود را می‌شناسند ولی گروهی از آنها به خاطر دشمنی حق را کتمان می‌کنند در صورتی که به آن علم دارند»

«الذین یتّبِعُون الرسولَ النبی الأمّی الذی یجدُونَه مکتوباً عندهم فی التوراة والانجیل» (اعراف/ 157)

«آنانکه پیروی کنند از فرستاده شده‌ای پیامبر امی است آن پیغمبری که او را در تورات و انجیلی که در دست آنها است نگاشته می‌یابند»

قرآن کریم راجع به بشارت دادن حضرت عیسی به بنی اسرائیل در رابطه با مبعوث شدن پیامبر اسلام می‌فرماید:

«و اذ قال عیسی بن مریم یا بنی اسرائیل انّی رسول الله الیکم مصدقاً لما بین یدی من التوراة و مبشراً برسول یأتی من بعدی اسمه احمد» (صف/ 6)

«و هنگامی که عیسی بن مریم به بنی اسرائیل گفت: من همانا رسول خدا به سوی شما هستم و به حقانیت کتاب تورات که مقابل من است تصدیق می‌کنم و نیز شما را بشارت می دهم که بعد از من رسولی می‌آید که نام او احمد است»[5]

اما در مورد معجزات پیامبر اسلام، یکی از راههای اثبات نبوت پیامبر اسلام این است که او ادعای نبوت کرده و معحزه‌ای که خارق عادت و مطابق ادعای او بوده است را اظهار کرده و آورده است در حالی که دیگران از آوردن مثل آن عاجز بوده‌اند. معجزات پیامبر اسلام به حدّی است که قابل شمارش نیست و کسی که به دیده انصاف بنگرد جای هیچ گونه شک و تردیدی در صدق و راستی ادعای نبوت پیامبر (ص) برای او باقی نمی‌ماند.[6] علاوه بر اینکه نخستین و برترین و پایدارترین معجره پیامبر گرامی اسلام یعنی قرآن کریم در جای جای خود مسأله تحدّی را مطرح کرده است و به این وسیله صدق و راستی پیامبر اکرم را در ادّعای نبوتش به اثبات رسانده است آنجا که می‌فرماید:

«قل لئن اجتمعتُ الأنس و الجنّ علی أن باتوا بمثل هذا القرآن لا یأتون بمثله ولو کان بعضهم لبعضٍ ظهیراً» (اسراء/ 88)

«بگو ای پیامبر اگر جن و انس جمع شوند که مانند این قرآن کتابی بیاورند هرگز نمی‌توانند هر چند همه پشتیبان یکدیگر باشند.»

در واقع قرآن کریم روی مسأله تحدی و دعوت به معارضه که یکی از ارکان اعجاز است تکیه کرده و گاه با صراحت و گاه با دلالت التزامی می‌گوید این کتاب آسمانی از سوی خدا است و اگر شک و تردیدی در آن دارید جمع شوید و تمام نیروهای خود را به کار گیرید و چیزی همانند آن و یا بخشی از آن بیاورید؛ زیرا که اگر قرآن زاییده فکر بشر باشد شما هم بشر هستید و دارای فکر و هوش، و در حقیقت با یک منطق عقلی روشن اعجاز قرآن و صدق و راستی نبوت پیامبر گرامی اسلام را اثبات کرده است و در طول تاریخ هم از زمان نزول قرآن تا کنون هیچ کس موفق به انجام این کار نشده است.[7]

مقاله

نویسنده محسن فتاحي اردكاني

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

سلسله کتب موسوعه كلمات الرسول الاعظم (ص) ⠕ جلدي)

سلسله کتب موسوعه كلمات الرسول الاعظم (ص) (15 جلدي)

پيامبر اعظم (صلي الله عليه و آله) روح همه انبياء اولياء و شهدا بوده و جان اين جهان است. شريعت او كامل ترين و جامع ترين شريعت ها و در بردارندة همة جنبه هاي فردي و اجتماعي آنان مي باشد، از اين رو چون خود، اعظم رسولان است شريعت او نيز اعظم شرايع است و سيره هاي رفتاري و سلوك هاي فردي و اجتماعي او آيينة تمام نماي انبياي الهي است و سخنان او پيام رسان عظيم ترين مفاهيم الهي و راهنماي كمال و سعادت براي انسان ها است؛ فهم سخنانش انسان ها را از ظلمت ها جهل به نور هدايت مي كشاند و فرموده هايش با فطرت انسان ها هموار بوده و به دل و جان آنها روح عبوديت و ذكر حق القا مي كند.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS