دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

انواع شکر

شکر به معنای اظهار نعمت در برابر منعم است که نعمتی را به ما بخشیده است، بی‌آنکه مستحق آن باشیم.
انواع شکر
انواع شکر

شکر به معنای اظهار نعمت در برابر منعم است که نعمتی را به ما بخشیده است، بی‌آنکه مستحق آن باشیم.

از نظر آموزه‌های قرآنی، شکر، واجب عقلی و نقلی است. پس دو حجت الهی یعنی عقل و نقل، کاشف از این حکم الهی وجوب شکرگزاری و سپاس است. به این معنا که وقتی به عقل و نقل مراجعه می‌کنیم، آن دو، این حکم الهی را درک و بیان می‌کنند. بر اساس آیات قرآن، شکر از نعمت و نعمتدهنده می‌تواند در سه شکل تحقق یابد:

1. شکر زبانی: اینکهبهره‌مند از نعمت از آن سخن بگوید و از منعم با زبان، تشکر کند. خدا می‌فرماید: وَأَمَّا بِنِعْمَةً رَبِّکَ فَحَدِّثْ؛ و نعمت‌های پروردگارت را بازگو کن.(ضحی، آیه 11)

2. شکر قلبی: اینکه قلب در برابر نعمتدهنده خاضع و خاشع باشد؛

3. شکر عملی: اینکه انسان نعمت را در جای درست به کار گیرد که اهداف نعمتدهنده نیز برآورده شود؛ زیرا نعمتدهنده، کاری را بی‌حکمت و هدف انجام نمی‌دهد، به ویژه وقتی که منعم، خدا باشد. پس وقتی خدا نعمتی چون چشم داده است انتظار دارد آن را برای خلافت الهی و شناخت دقیق خدا و حق و باطل و مانند آن به کار گیریم. خدا می‌فرماید: یَعْمَلُونَ لَهُ مَا یَشَاءُ مِن مَّحَارِیبَ وَتَمَاثِیلَ وَجِفَانٍ کَالْجَوَابِ وَقُدُورٍ رَّاسِیَاتٍ اعْمَلُوا آلَ دَاوُودَ شُکْرًا وَقَلِیلٌ مِّنْ عِبَادِیَ الشَّکُورُ؛ آنها هر چه سلیمان می‌خواست برایش درست می‌کردند: معبدها، تمثالها، ظروف بزرگ غذا همانند حوضها و دیگهای ثابت (که از بزرگی قابل حمل‌ونقل نبود و به آنان گفتیم:)‌ای آل داوود! شکر (این همه نعمت را) بجا آورید؛ ولی عده کمی از بندگان من شکرگزارند!.(سبأ، آیه 13)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

Powered by TayaCMS