دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ماهیت نهضت انبیا

پیامبران برگزیدگان خاص الهی برای انجام ماموریت مهم تبیین حق و حاکمیت بخشیدن به آن هستند.
ماهیت نهضت انبیا
ماهیت نهضت انبیا

پیامبران برگزیدگان خاص الهی برای انجام ماموریت مهم تبیین حق و حاکمیت بخشیدن به آن هستند. حال برای بررسی ماموریت مهم و نهضت مستمر پیامبران ابتدا باید به تبیین حق و باطل و مشخص کردن مظاهر آن بپردازیم.

حق و باطل

محوری ترین موضوع در راه سعادت و شقاوت انسان که شناخت آن هدف عمده حرکت انبیا بوده است، مسئله حق و باطل است. تبیین حق و باطل معیار افتراق حرکت‌های الهی از شیطانی را مشخص می‌نماید. حق یعنی چیزی که واقعیت خارجی دارد و ثابت و زوال ناپذیر است. بنابراین حق فقط خداوند است و آنچه که از حضرت حق نشات بگیرد. (بقره آیه 147) پیامبران حق‌اند چون رسول خدایند. اعتقادات صحیح و اخلاق متعالی و اعمال صالح حق اند چون رساننده به خدایند. در مقابل خدایان مشرکان باطل‌اند، زیرا واقعیت ندارند و فقط موجوداتی توهمی و ساخته ذهن مشرکانند.

اختلاف حق و باطل

حق در عالم ملکوت، صریح و خالص است ولی وقتی به عالم ماده تنزل می‌کند خلطی از باطل با آن همراه می‌گردد و گاه این خلط باطل که درلباس حق جلوه گر شده حق را می‌پوشاند و این خصوصیت عالم ماده و امتحان است تا انسان‌ها بر فتنه گرفتار آیند و جوهر ذاتی شان آشکار شود. پیامبران روشنگر حقایق و پاک کننده نفوس هستند. با توجه به این اختلاف حق و باطل در دنیاست که بشر محتاج هدایت می‌گردد و با توجه به ناتوانی عقل از تبیین همه حقایق چشم به راه هدایتگر آسمانی می‌ماند. هدف بعثت پیامبران، تبیین حقایق و راهبری انسان ها و پاک کردن آنان است. به بیان قرآن، درخت پاکی ها و درخت پلیدی‌ها دو واقعیت‌اند و پیامبران شناساننده به این دو درخت ‌ند. کلمه توحید درخت تناور و پرثمره طیبات است و شرک و کفر درخت ناپاکی و ام الخبائث.

پیامبران منادیان و مدافعان حاکمیت حق هستند که در قبال آن حاکمیت طاغوت است. طاغوت و استکبار، بزرگترین مظهر کفر و شرک است. استکبار به معنی خودبینی، خود را از بندگی برتر دانستن و اطاعت همه یا بعضی فرمان‌های خدا را دون شان خود دیدن و سرپیچی کردن است. اصل طاغوت و اولین مستکبر عالم شیطان است که در برابر حق تعالی استکبار ورزید و خود را از سجده بر آدم برتر دید و امر خدا را در این مورد اجابت نکرد.

پیروان شیطان در سه چهره ظهور می‌کنند:

-1 جباران، طاغوتیان و ستمگرانی که با قهر و غلبه انسانها را به بردگی گرفته و از عبودیت خداوند بازداشته اند.

-2 زورمداران، ثروتمندان و خدایان زر و سیم که با اتکا به گنجینه های خود استکبار ورزیده و بندگان خدا را به خدمتکاری خویش می‌گیرند.

-3 کارگزاران و اشراف که صاحب مقام و منصب اند و به این جاه و مقام دل بسته‌اند.

طاغوت ستیزی: پیامبران برای پروراندن درخت طیب توحید در زمینه وجود انسان‌ها و ریشه کن کردن یوغ پلید شرک از آن مبعوث شده‌اند و در این راستا، طاغوت ستیزی بارزترین وجه سیره آنان است. کفر به طاغوت و ایمان به خدا در جنب یکدیگرند. پیامبران اولین پرچمدار مبارزه با طاغوت ها بوده اند. رسالت پیامبران واداشتن انسان به قیام برای محو و نابود ساختن مظاهر کفر و ظلم و ستیز و ایجاد قسط و عدالت است تا در زمینه آن اعتقادات پاک و فضایل اخلاقی و عملی رشد کند.از طرفی طاغوتیان نیز برای سرکوب قیام به قهر متوسل می‌شوند و تنور مبارزه گرم می‌شود .(نساء آیه 76)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS