دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مبانی عقلانیت سیاسی در مردمسالاری دینی

اشاره: در بخش پایانی این نوشتار ضمن بررسی دهمین ویژگی از «ویژگی‌های دهگانه عاقل» در حدیث شریف امام رضا(علیه السلام) به جمع‌بندی و نتیجه گیری از مباحث مطروحه به ذکر برخی از مولفه‌های مستفاد از این حدیث در تعریف عقلانیت سیاسی در مردم‌سالاری دینی خواهیم پرداخت.‌
No image
مبانی عقلانیت سیاسی در مردمسالاری دینی
نویسنده: صالح اسکندری

اشاره: در بخش پایانی این نوشتار ضمن بررسی دهمین ویژگی از «ویژگی‌های دهگانه عاقل» در حدیث شریف امام رضا(علیه السلام) به جمع‌بندی و نتیجه گیری از مباحث مطروحه به ذکر برخی از مولفه‌های مستفاد از این حدیث در تعریف عقلانیت سیاسی در مردم‌سالاری دینی خواهیم پرداخت.‌

‌10ـ‌احدی را ننگرد جز این که بگوید او از من بهتر و پرهیزکارتر است‌ قاعدتا شخصی که 9 مرتبه عقلانیت را در این حدیث شریف امام رضا(ع) طی کرده است دارای درجه‌ای از تقوا و پارسایی است. در این وضعیت این شخص یا جریان اگر خود را با تقواتر و صالح تر از رقبا بخواند فاقد یکی از ویژگی‌های عقلانیت است. عقلانیت سیاسی حکم می‌کند وی در تعامل با رقبا اعتراف کند که آنها از وی صالح تر و با تقوا تر در احراز یک مسئولیت یا بر عهده گرفتن وظیفه‌ای خاص هستند.
امروزه انحصار طلبی در دایره جریانات سیاسی مهم در کشور به خصوص در بین اصولگرایان ناشی از این مهم است که برخی افراد خود را عالم تر، هوشیار‌تر، پارساتر و اصولگراتر می‌دانند. این در حالی است که اصولگرایی در انحصار هیچ گروهی نیست و رجال و جریانات سیاسی که به ملاک‌های مصرح توسط مقام معظم رهبری در منشور اصولگرایی وفادار هستند در این دایره می‌گنجند. در سیاست توسعه دایره خودی‌ها همیشه بهتر از تصفیه غیر خودی‌ها است. تصفیه نا خالصی‌ها هر چند ناگزیر هم باشد هزینه بر است. مضاف براینکه درجه خلوص خودیها یکسان و مساوی نیست. از حواریون نظام تا آنهایی که کمی متوسط‌تر هستند و حتی آنهایی که در برخی مقاطع مورد شماتت نظام قرار گفته‌اند جملگی خودی هستند. گسترش دایره خلصین، غیر خودی‌ها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و موجب افزایش کیفیت و کمیت خلوص در جامعه می‌شود.‌ 

نتیجه گیری

از آنجا که عقل بشری به تنهایی نمی‌تواند تمام نیازهای و ملزومات خود را درک کند، عقلانیت سیاسی دینی مطیع امر قدسی و در اتصال به وحی است. در تعریف اسلامی از عقلانیت سیاسی ماهیت زندگی سیاسی انسان، ماهیت استرشادی است و به تعبیر امام حسین(ع) لایکمُلُ العَقلُ اِلابِاتُّباعِ الحَقِّ عقل کامل نمی‌شود مگر با تبعیت از حق. اینجا خط تمایز عقلانی شدن سیاست در مردمسالاری دینی با نظام‌های سیاسی سکولار است.

در این گفتمان التزام نظری و عملی به ولایت فقیه همان عقلانیت سیاسی دینی است. چرا که عقلانیت سیاسی بی‌نیاز از ارشاد شریعت کژراهه‌ای است که سیاست ورزان را به نقطه مقصود در سپهر مادی و معنوی سیاست نمی‌رساند. ابتنا و اکتفا به عقل مادی در سیاست ورزی باعث حرکت یک گام عقب یا جلو امام می‌گردد. همان اشتباهی که بسیاری از رجال سیاسی از صدر اسلام تا کنون انجام داده اند. حضرت علی(ع) در نامه خویش به عثمان بن حنیف می‌فرمایند: «الاو ان لکل ماموم اماما یقتدی به و یستضیء بنور علمه»؛ یعنی برای هر مامومی امامی وجود دارد که بدو اقتدا نموده و از نور علم وی کسب نور می‌کند.

ردپای این نوع شناخت شناسی را می‌توان در آراء و اندیشه‌های حکیم ابونصر فارابی پیرامون مهندسی مدینه فاضله نیز یافت. در نظر فارابی، رئیس مدینه فاضله، انسان کاملی است که دارای روح بزرگ و سرشت فوق العاده باشد. این شخص، به طور مستقیم، معرفت را از طریق وحی از «عقل فعال» می‌گیرد.‌
بر اساس حدیث شریف ثامن‌الحجج(ع) می‌توان مولفه‌های عقلانیت سیاسی در مردمسالاری دینی را اینگونه بازسازی و صورتبندی نمود.

الف): التزام نظری و عملی به ولایت فقیه ‌

ب): درد مندی برای حل مشکلات کشور

ج): همسویی و هم پوشانی فعالیت‌های سیاسی با منافع واقعی مردم ‌

د): رعایت اخلاق در سیاست ورزی و پرهیز از خشم، لجاجت، دروغ و سایر خصایل نکوهیده

ه): به رسمیت شناختن ظرفیت‌های رقبای سیاسی

و): فروتنی سیاسی مثبت و پرهیز از تبختر و خودخواهی‌های سیاسی

ز): جذب حداکثری و دفع حداقلی

ح): علم آموزی و توسعه دایره دانایی ها‌

ت): زهد مناعت در زندگی شخصی و ساده زیستی

ی): دشمن شناسی، هوشمندی، بصیرت و برخورد بهنگام با آن

ک): حب شهرت و جاه نداشتن

ل): پل زدن بین منافع مختلف وجمع باوری در حل مشکلات کشور‌

م): توسعه دایره خلصین و خودی ها‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS