دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جبهه من های مشکوک در مقابل امام حسین(ع)

No image
جبهه من های مشکوک در مقابل امام حسین(ع) سه شنبه 11 مهر ماه 1396

روزنامه خراسان

دکتر سید یحیی عظیمی- از واقعهٴ کربلا که در سال 61 هجری اتفاق افتاد تاکنون، تحلیل گران از زوایای مختلف این رویداد را تبیین کرده اند. سؤال اساسی در تحلیل واقعه کربلا این است که چرا عده ای چنین حادثه ای را رقم زدند؟ و اساساً چه عواملی در شکل گیری آن رخداد نقش داشته است؟ و کسانی که تن به زعامت امام حسین (ع) ندادند و کمر به قتل حجت خدا بستند به دنبال چه چیزی بودند؟

با توجه به این حقیقت که خداوند عادل، اعمال و رفتار هر فردی را به طور جداگانه در کفهٴ ترازوی عدالت می سنجد و هر فردی دقیقاً همان چیزی را که کاشته، برداشت می کند و برداشت ها هم متناسب با آورده های فرد است؛ منطقی به نظر می‌رسد که از دریچهٴ علم روان‌شناسی به رفتار افرادی که در جبههٴ مقابل امام حسین(ع) قرار داشتند نگاه کنیم تا به یک معیار سنجش کلی در شناخت و تحلیل رفتار آن ها و امثال آنان در عصرهای مختلف برسیم. در حوزهٴ علم روان‌شناسی و از نظر روان تحلیل گری، فرد به ویژه در مرحلهٴ آغاز زندگی به شدت تحت تأثیر و سلطه "اصل لذت" قرار می گیرد. اما همان کودک برای اجتماعی شدن و زندگی در جامعه، کم کم باید به "اصل واقعیت" توجه کند تا در این سیر تکاملی، به درستی به الزامات زندگی و قواعد اجبارآور اجتماعی تن بدهد.ولی به دلایل مختلفی "من" بسیاری از افراد در این روند به شکل طبیعی رشد نمی کنند تا جایی که فاصلهٴ بین اصل لذت طلبی و اصل توجه به واقعیت‌های اجتماعی آنان بسیار زیاد می شود. به تبع هرچه آمال خواهی مبتنی بر اصل لذت طلبی افراد بیشتر شود به همان میزان، عطش آنان در سراب های دنیای مادی کشنده تر خواهد شد. ماندن در باتلاق اصل لذت طلبی همان چیزی بود که دشمنان امام حسین(ع) گرفتار آن شده بودند و آنان به دلیل دنیاطلبی نتوانستند دامنهٴ اصل لذت طلبی خود را محدود یا سرکوب کنند. از سوی دیگر وقتی تعارض میان میل به لذت طلبی و اصل واقعیت اجتماعی پیش آید و شخص نتواند این تعارض را حل کند، به دلیل "ناکامی" دچار آسیب های فراوانی از قبیل انتقام جویی، پرخاشگری، خشونت، تجاوزطلبی، جنگ و ... خواهد شد. با این نگاه، در بررسی حادثهٴ کربلا و در جبههٴ باطل با دو گروه از افراد روبه رو می شویم، گروهی که من وجودی آنان چنان کوچک شده بود که قادر نبودند چشم خودشان را بر روی واقعیت ها برای شناخت امام حسین(ع) و درک حقیقت باز کنند؛ به همین دلیل دستورات رهبران خود را بدون چون و چرا پذیرفتند و اجرا کردند. از طرفی دیگر در همان جبهه، رهبرانی بودند که من وجودی آنان با خود شیفتگی، منیت‌طلبی، سلطه جویی، زورگویی به زیردستان، تحجر فکری، اقتدارطلبی رشد غیرمتعارفی کرده بود. به گونه ای که آنان به جای دیگر دوستی، بنده نفس خویش شده بودند و به هیچ عنوان هم حاضر به پذیرش امامت امام حسین (ع) نمی شدند. در واقع در جبهه ٴ مقابل امام حسین(ع) رهبران و پیروانی قرار داشتند که هرگز موفق به شناخت خود در نظام هستی نشدند و در نهایت آن جنایت فجیع را در تاریخ رقم زدند و اگر واقع بینانه به رویداد کربلا نگاه کنیم بدون تردید این حکایت دنباله دار همچنان تا وقتی که گروهی به شدت دچار "عقده ٴ کهتری" و عده قلیلی مبتلا به خود بزرگ بینی باشند در تاریخ بشریت جریان دارد و افراد خودشیفته با پیروان کوته فکر و من های مشکوک سرکوب شده و مهار نشده برای تعقل گرایی، آزادی، آزادگی و دینداری انسان ها در تمام عصرها و نسل ها خطرآفرین خواهند بود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS