دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مراتب انگیزه های مخاطبان پیام دین

وقتی اعضای یک خانواده در برابر تلویزیون قرار می‌گیرند، واکنشی متفاوت و متضاد در برابر پخش مستقیم یک بازی حساس فوتبال از خود نشان می‌دهند.
مراتب انگیزه های مخاطبان پیام دین
مراتب انگیزه های مخاطبان پیام دین
نویسنده: اسماعیل نجفی

وقتی اعضای یک خانواده در برابر تلویزیون قرار می‌گیرند، واکنشی متفاوت و متضاد در برابر پخش مستقیم یک بازی حساس فوتبال از خود نشان می‌دهند. دست کم می‌توان چهارنوع واکنش را شناسایی کرد. یکی از اعضا ممکن است به شدت نسبت به آن واکنش نشان دهد و بخواهد برنامه‌ای دیگر غیر از فوتبال را تماشا کند.

نفر دوم، به تماشای فوتبال می‌نشیند و از آن لذت می‌برد، ولی به تکنیک‌ها و روش‌هایی که در فوتبال به کار گرفته می‌شود، اصلا توجه ندارد و تنها می‌خواهد وقتش را پرکند و سرگرم شود و تفریحی داشته باشد.

نفر سوم، از تماشای فوتبال لذت می‌برد و به تکنیک‌های آن هم توجه دارد، ولی بر این باور است که کلاس تکنیک‌های آنان بسیار فراتر از آن است که بتوان آموزش دید و انجام داد.

نفر چهارم، نه تنها از تماشای فوتبال لذت می‌برد و به تکنیک‌های آن توجه دارد، بلکه چنان به آن تکنیک‌های اعمال شده دربازی می‌نگرد که از آن درس بگیرد و در مدرسه آن را به کار برد.

رستگاران قرآنی

کسانی که با پیام دین مواجه می‌شوند، از نظر سطوح انگیزه ای به این چهار دسته تقسیم می‌شوند. برخی اصولاً با هر آن چه نام دین دارد، مخالفت می‌ورزند و راه‌های شنیدن و گوش دادن برپیام‌های دین را می‌گیرند و در مقام انکار بر می‌آیند. این دسته کافرانی هستند که اصولاً دین ستیزی بدون هیچ دلیل و انگیزه‌ای منطقی و عقلانی در آنان، اصل عمل و حرکت است.

دسته دوم کسانی هستند که به ظواهر دینی چون مراسم عاشورایی و تسبیح و زیارت و مانند آن که هزینه‌ای هم ندارد و به زندگی آنان خللی وارد نمی‌سازد وحتی آنان را سرگرم و اوقات فراغت شان را پر می‌کند، می‌نگرند و زیارت برای ایشان چیزی جز مفهوم سیاحت را ندارد.

دسته سوم، کسانی هستند که دین را دوست دارند، ولی وقتی به الگوها و اسوه‌های آن می‌نگرند، با یک جداسازی منطقی آنان را از دایره توان و هدف خویش خارج می‌کنند و می‌گویند: فاطمه فاطمه است وعلی علی است ما را چه رسد به اینان. بنابراین، آنان را نه تنها بشری همانند خود نمی‌دانند که متاله و خدایی شده‌اند، بلکه معجزه و استثناهایی می‌شمارند که از بالا انتخاب شده‌اند و از دایره اسوه والگو خارج می‌شوند.

دسته چهارم براین باورند که سبک زندگی آنان همان سبکی است که به عنوان اسوه و الگو معرفی شده است. (احزاب ، آیه 21) بنابراین، نه تنها به همه جزئیات زندگی و سنت و سیره و آموزه‌های گفتاری و رفتاری و تقریری آنان توجه دارند، بلکه می‌کوشند تا آن‌ها را به عینه در زندگی خویش به کار گیرند.

به نظر می‌رسد که از نظر قرآن تنها این دسته چهارم هستند که رستگار می‌شوند و به سبب انگیزه قوی می‌توانند خدایی و متاله شده و از سبک زندگی رهبرانی چون رسول الله و امامان (ع) سود برند. امید آنکه با این انگیزه، درد دین داشته باشیم نه مانند سه گروه نخست که یا گمراهند یا مغضوب و یا از دایره هدایت و صراط مستقیم الهی دورند.

مقاله

نویسنده اسماعیل نجفی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS