دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مراتب و ابعاد نفاق

پرسش: مفهوم نفاق را توضیح داده و مراتب و ابعاد آن را در ساحت فردی و اجتماعی از دیدگاه قرآن بیان کنید؟
مراتب و ابعاد نفاق
مراتب و ابعاد نفاق

پرسش: مفهوم نفاق را توضیح داده و مراتب و ابعاد آن را در ساحت فردی و اجتماعی از دیدگاه قرآن بیان کنید؟

پاسخ: یکی از واژه‌هایی که از منظر قرآن بیانگر روابط منفی میان انسان‌ها است و از برخورد ناصحیح و مخدوش حکایت می‌کند، «نفاق» است، که در قرآن بار منفی دارد، از این رو قرآن به صورت گسترده با آن به مبارزه پرداخته است.

مفهوم نفاق

راغب اصفهانی در مفردات صفحه 811 در تعریف لغوی نفاق می‌نویسد: «نفاق عبارت است از داخل شدن در دین از یک در و خارج شدن از در دیگر و برهمین معنا قرآن اشاره دارد که فرمود: «ان المنافقین هم الفاسقون» ای الخارجون من الشرع (خارج شوندگان از دین)».

بنابراین به کسی که وارد دین اسلام نشده «منافق» اطلاع نمی‌شود. منافق شخصی است که برحسب ظاهر، دین را پذیرفته و با پوشش دین می‌خواهد به آن ضربه بزند.  از این رو منافق هم از یک جهت دین را پذیرفته و از جهتی دیگر از دین خارج شده است. (آسیب رساندن او به دین در واقع خروج اوست).

درباره معنای اصطلاحی نفاق نیز آمده است: «النفاق اظهار الایمان باللسان و کتمان اللکفر بالقلب، اظهار ایمان با زبان و مخفی کردن کفر با قلب را نفاق می‌گویند.

مراتب نفاق در قرآن

همان گونه که ایمان دارای مراتب است، نفاق نیز مراحل و مراتب مختلف و گوناگونی دارد. بزرگ‌ترین نفاق آن است که انسان ایمان به خدا، ملائکه، کتب، رسل و اعتقاد به آخرت را اظهار کند، در حالی که خلاف آن را در باطن باور داشته باشد. این قسم از نفاق در زمان صدراسلام زیاد بود. مرتبه ضعیف آن نفاق در عمل است. این قسم از نفاق آن است که کاری را به صورت علنی انجام دهد و حال آن که به کارش اعتقادی ندارد. بنابراین نفاق نیز مانند ایمان، مراتب و شدت و ضعف دارد. تا جایی که در آیات قرآن، کسانی منافق نامیده می‌شوند که در محیط اسلامی مانند آنان زیاد هستند، مثل کسانی که ازجهاد تخلف می‌کردند، یا دلبستگی آنان به دنیا مانع از ادای تکالیفشان می‌شد. افرادی که نماز را با کسالت می‌خوانند و از روی اکراه انفاق می‌کنند، نیز در قرآن منافق نامیده شده اند. در اینجا به بعضی از آیات مرتبط باعث نفاق می‌پردازیم:

1- نفاق در اصول اعتقادی: قرآن کریم آیه 8 سوره بقره می‌فرماید: و کسانی از مردم هستند که می‌گویند؛ به خداوند و روز بازپسین ایمان آورده ایم، ولی آنان مومن نیستند. همچنین در آیه، سوره منافقون می‌فرماید: منافقان چون به نزد تو آیند، گویند: «گواهی می‌دهیم که تو پیامبر خدایی، خداوند می‌داند که تو پیامبرش هستی و خداوند گواهی می‌دهد که منافقان دروغگو هستند.»این آیات گواهی می‌دهد که در دوره حیات پیامبر(ص)، منافقان در عقیده حضور داشته‌اند.

2-نفاق در عمل: در سوره توبه آیه 54 و چند آیه دیگر به تبلیغات سوء منافقان در میان مجاهدان اسلام اشاره می‌کند و به کارشکنی های آنان می‌پردازد. در ادامه می‌گوید: اینان مردمی هستند که اعمال منافقانه انجام می‌دهند، نماز را با کسالت می‌خوانند و انفاق را با کراهت انجام می‌دهند. «و جز با حالت کسالت به نماز نمی‌پردازند و جز با اکراه انفاق نمی‌کنند.»

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS