دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مشروعیت سیاسی

No image
مشروعیت سیاسی

مشروعيت سياسي

مجتبی حدادی

اساسا مشروعیت سیاسی عبارت است از پذیرش قلبی حکومت ، حاکمان و نظام سیاسی از طرف حکومت شوندگان، این امر موقعی حاصل می‌شود که شکل موجود سلطه سیاسی با ارزش‌ها و باورهای عمومی جامعه همسویی داشته باشد. در این صورت گروه وسیعی (بیش از نیمی) از افراد جامعه سلطه سیاسی موجود را می‌پذیرند و از آن اطاعت می‌کنند و حاکمان نیز از حمایت طیف وسیعی از جامعه برخوردار می‌شوند.( درآمدی بر جامعه شناسی سیاسی ، احمد نقیب زاده، ص 154 )بدین ترتیب اطاعت از قدرت و نهاد سیاسی به یک امر هنجاری، اخلاقی و منطقی بدل می‌شود و دیگر نیازی به اعمال زور و سلطه نخواهد بود. در واقع باید گفت مشروعیت سیاسی، فرایندی است که در آن قدرت به اقتدار تبدیل می‌شود و قدرت سیاسی، خصلتی عقلانی می‌یابد در نتیجه، رابطه‌ای اساسی میان سلطه مشروع و مشروعیت سیاسی وجود دارد. ماکس وبر، جامعه شناس آلمانی، واژه مشروعیت نظام اجتماعی را در همین چارچوب تعریف می‌کند: «درجه اعتبار آن نظام در باور افرادی که در چارچوب نظام مزبور به کنش اجتماعی می‌پردازند .» بر این اساس، هرچه میزان «باور» به «اعتبار» یک نظام سیاسی بیشتر باشد، میزان مشروعیت نظام، اطاعت آزادانه افراد و همزبانی و هم هنجاری نظام سیاسی با حکومت شوندگان بیشتر خواهد بود. با این حال اساسا سه راه مهم و اساسی برای حکومت‌ها وجود دارد که بر اساس آن حکمرانان می‌توانند به مشروعیت سیاسی دست یابند.

الف ) انتساب حکومت به امور قدسی

ب) انتساب حکومت به رویکردهای ملی

ج) دستیابی به کارآمدی سیاسی و موفقیت در برآورده سازی مطالبات مردمی در حقیقت حکومت‌ها با تمسک به این مضامین غالبا می‌توانند مشروعیت حکومت خود را تثبیت کنند . البته در اکثر مواقع حکومت‌ها صرفا به یکی از این راهکارها چنگ نمی‌زنند و ما شاهد ترکیبی از این سه گانه هستیم.

با این حال در دوران اخیر و بخصوص در دموکرا سی‌های غربی بیشتر تمرکز‌ها بر روی دستیابی به کارآمدی سیاسی و موفقیت در برآورده سازی مطالبات اجتماعی است. درواقع ،یکی از مهمترین کارویژه‌های هر حکومت سیاسی کارآمدی است.

اساسا کارآمدی نظام سیاسی را توانایی آن نظام برای بسیج منابع در جهت انجام کارویژه‌های خود، به طور موفقیت آمیز می‌دانند . شاید مشخص ترین شاخصه‌های کارآمدی یک نظام سیاسی را بتوان در حفظ ثبات سیاسی، قدرت تطبیق نظام با شرایط جدید، جلب مشارکت، تبعیت و حمایت مردم، برقراری عدالت، رفاه ، امنیت، آزادی و سایر ارزشها دانست. با این حال آنچه که غالبا از سوی مردم در خصوص کارآمدی یک نظام مد نظر می‌آید توسعه کمی و کیفی شاخص‌های عدالت و توسعه است.

در واقع به جز موارد استثنا تا زمانی که یک نظام سیاسی بتواند کارآمدی خود را حفظ کند با بحران مشروعیت روبه رو نمی‌شود. نگاهی بر نحوه سرنگونی رژیم‌های مستبد و دیکتاتوری به خوبی نشان می‌دهد که فساد اقتصادی، نبود عدالت و رفاه عمومی از جمله دلایل اصلی جنبش‌های اعتراضی در جوامع است.این امر در خصوص نظام شاهنشاهی پهلوی در ایران نیز به خوبی مشخص است. در مقطعی که بسیاری از ایرانیان از حداقل‌های رفاه هم برخوردار نبودند دربار شاه با ریخت و پاش‌های سرسام آور خشم همگان را برانگیخت و در نهایت مردم ایران توانستند نظام دیکتاتوری شاه که نمونه ای تام از بی عدالتی و فساد بود به زیر کشند و حکومت مورد نظر خود را سرکار آورند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS