دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

معنویت گرایی؛ رمز استمرار انقلاب

No image
معنویت گرایی؛ رمز استمرار انقلاب

معنويت گرايي؛ رمز استمرار انقلاب

در یک نگاه تحلیلی- تاریخی انقلاب اسلامی را باید فراتر از یک پدیده اجتماعی یا واقعه تاریخی صرف دانست؛ زیرا شرایط و علل وقوع و استمرار انقلاب، دربردارنده عناصری است که توان و استعداد ایجاد دگرگونی‌های جدی و بنیادی را در زندگی انسان معاصر داراست و به همین سبب باید آن را پدیده ای تاریخ ساز و تحول آفرین دانست که در چارچوب کلی نبرد حق علیه باطل، مسیر رو به رشد خود را می‌پیماید. در تحلیل آینده انقلاب، در گام اول باید در نظر داشت که انقلاب اسلامی پیش از آنکه یک تغییر سیاسی- اجتماعی باشد، یک تحول فکری- فرهنگی است و بنابراین مولفه‌های اصلی در بردارنده، مقوم و آینده ساز آن را باید در عناصر فکری و فرهنگی آن جستجو نمود. در مرحله بعد باید یادآوری نمودکه عوامل اعتقادی و بویژه تفکر توحیدی اسلام، محور این مولفه‌های فکری و فرهنگی است. تفکر توحیدی، نگاهی آینده بین، فعال، طراح و مبتکر دارد که در پرتو آن باید ظرفیت‌های جامعه سازی و تمدن سازی انقلاب را بررسی کرد.

در اندیشه امام راحل، انقلاب اسلامی یک نعمت و هدیه الهی است. ایشان با درک صحیح از آیات قرآن کریم بارها نعمت انقلاب اسلامی و نهضت خدایی را متذکر شده اند و آن را هبه الهی به مردم ایران و دنیای مستضعفان می‌دانند، که در قبال آن نه تنها نباید کسی به سبب فداکاری یا همراهی ای که با انقلاب کرده منت گذارد، بلکه باید از آن منت بپذیرد و شکرگزار آن باشد و به همین دلیل ایشان حفظ نعمت انقلاب را واجب و تلاش برای بقا و پایداری آن را مصداق شکر نعمت می‌دانند: «نباید شک کرد که انقلاب اسلامی ایران از همه انقلاب‌ها جداست. هم در پیدایش و هم در کیفیت مبارزه و هم در انگیزه قیام و انقلاب و تردید نیست که این یک تحفه الهی و هدیه عینی بوده که از جانب خداوند منان بر این ملت مظلوم غارت زده عنایت شده است... من اکنون به ملت ایران توصیه می‌کنم از شکر این نعمت غفلت نکنند»‌

از نگاه امام خمینی انقلاب اسلامی آغاز عصر جدیدی از معنویت گرایی است که توانسته است در مقابل استعمارگران و ابرقدرتها بایستد و بنابراین بقا و تداوم آن به حفظ انگیزه الهی و معنویت گرایی است. از نگاه امام علل به وجود آورنده انقلاب همان علل بقای آن است. امام با اشاره به دو عنصر انگیزه الهی و عزم عمومی برای حفظ این انگیزه می‌فرمایند: «بی تردید رمز بقای انقلاب اسلامی همان پیروزی است و رمز پیروزی را ملت می‌داند و نسل‌های آینده در تاریخ خواهند خواند که دو رکن اصلی آن انگیزه الهی و مقصد عالی حکومت اسلامی اجتماع ملت در سراسر کشور با وحدت کلمه برای همان انگیزه و مقصد (است)».

در اندیشه و سخنان امام، عوامل گوناگونی که به عنوان پایه‌های شکل گیری انقلاب ذکر شده اند، در بسط و گسترش آن نیز نقش اصلی را بر عهده خواهند داشت. این عوامل عبارتند از:

1- عمل و توجه به قرآن و دستورات حیات بخش آن در صحنه زندگی فردی و اجتماعی به عنوان پایه اصلی تفکر انقلاب: «ما مفتخریم و ملت عزیز سر تا پا متعهد به اسلام و قرآن مفتخر است که پیرو مذهبی است که می‌خواهد حقایق قرآنی که سراسر آن از وحدت بین مسلمین بلکه بشریت دم می‌زند، از مقبره‌ها و گورستان‌ها نجات داده و به عنوان بزرگترین نسخه نجات دهنده بشر از جمیع قیودی که بر پای و دست و قلب و عقل او پیچیده است... نجات دهد».‌

‌2- تلاش برای تحقق محتوای دین حق در قالب نظام جمهوری اسلامی ایران: «امروز بر ملت ایران خصوصا و بر جمیع مسلمانان عموما واجب است این امانت الهی را که در ایران به طور رسمی اعلام شده و در مدتی کوتاه نتایج عظیمی به بار آورده، با تمام توان حفظ نموده و در راه ایجاد مقتضیات بقای آن و رفع موانع و مشکلات آن کوشش نمایند».

3- تقویت روحیه خودباوری: «باید هشیار و بیدار و مراقب باشید... و با اراده مصمم و فعالیت و پشتکار خود به رفع وابستگی‌ها قیام کنید و بدانید که نژاد آریا و عرب از نژاد اروپا و آمریکا و شوروی کم ندارد و اگر خودی خود را بیابد و یاس را از خود دور کند و چشمداشت به غیر خود نداشته باشد در دراز مدت قدرت همه کار و ساختن همه چیز را دارد». ‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS