دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسلام و فقر

No image
اسلام و فقر

در آموزه هاي اسلامي آيا پديده فقر مورد مدح و ستايش قرار گرفته است يا اينكه از منظر آيات قرآن و روايات و سيره پيامبر گرامي(ص) و اهل بيت طاهرينش به شدت مورد مذمت واقع شده و هركس در حد توانايي و مقدورات خود موظف است براي برون رفت از آن مبارزه و تلاش كند؟ نوشتار حاضر به نحو اجمال به اين سؤال پاسخ مي دهد.

***

از ديدگاه اسلام فقر به عنوان يك پديده ممدوح به حساب نيامده و به تعبيري قرين كفر معرفي شده است. اما در عين حال برخي ممكن است از بعضي روايات برداشت مثبتي كرده و فكر كنند كه اسلام نه تنها پديده فقر را مذمت نكرده بلكه آن را ستايش و در رديف امور ممدوح و ايجابي قرار داده است. به عنوان نمونه دعاي پيامبر گرامي اسلام(ص) است كه فرمود: «اللهم احشرني في زمره المساكين يوم القيمه» خداوندا روز قيامت مرا با مستمندان محشور فرما. (ميزان الحكمه، ج3، ص2442) يا سفارش آن حضرت به گرامي داشتن فقرا كه فرمود، «من اكرم فقيراً مسلماً لقي الله يوم القيمه و هو عنه راض» هركس فقير مسلماني را گرامي دارد روز قيامت خداوند را ملاقات كند در حالي كه از وي راضي است. (همان، ص 2446)

آنان با استناد به اين روايات، شتابزده قضاوت كرده و اديان آسماني را متهم به اعراض از دنيا و ترغيب افراد به فقر مي كنند. در حالي كه از نظر صاحبان علم و ژرف انديشان تلخ ترين پديده‌ها در كام انبياء و در مذاق شرايع آسماني، فقر است، تا جايي كه پيامبر اكرم(ص) در موارد زيادي فقر و تنگدستي را همسان كفر دانسته و از آن دو به خدا پناه مي برد. «اللهم اني اعوذبك من الكفر و الفقر، فقال رجل: ايعدلان؟ قال نعم. (همان، ص 2438) و در روايتي حضرت علت آن را چنين بيان مي كنند: «لولا رحمه ربي علي فقراء امتي، كادالفقر ان يكون كفراً» اگر رحمت و شفقت پروردگار شامل فقراي امتم نبود چيزي نمانده بود كه فقر (موجب) كفر شود. (همان) همچنين آن حضرت در دعاي ديگري فرمودند: «اللهم بارك لنا في الخبز ولاتفرق بيننا و بينه، فلولا الخبز ماصلينا ولاصمنا و لاادينا فرائض ربنا» خداوندا! نان را براي ما با بركت قرار ده، و ميان ما و نان جدايي مينداز كه اگر نان نباشد نه مي توانيم نماز گزاريم نه روزه بداريم و نه ديگر واجبات الهي را انجام دهيم. اصولاً چگونه فقر مي تواند محبوب پيامبران و دين اسلام باشد در حالي كه به بيان قران، فقر و فحشا وعده شيطان، و فضل و مغفرت وعده خداوند است.

«الشيطان يعدكم الفقر و يامركم بالفحشاء والله يعدكم مغفره و فضلا والله واسع عليهم» (بقره- 862)

بنابراين چگونه فقر مي تواند مورد تأييد اسلام باشد در حالي كه پيامبر اسلام(ص) از قول حضرت ابراهيم خليل چنين نقل مي كند «يا رب الفقر اشد من نار نمرود» پروردگارا! فقر از آتش نمرود سخت تر است. (همان، ص 2443) همچنين پيامبر اعظم(ص) مي فرمودند: «الفقر اشد من القتل» فقر سخت تر از مرگ است. (همان، ص 2441) مطالعه تاريخ زندگي پيامبران، امامان و اولياي گرامي خدا نيز نشان مي دهد كه آنان اگرچه جهت تسكين آلام و كاهش پريشاني درماندگان و تهي دستان با آنان بناي رفاقت مي گذاشتند و زندگي شخصي خود را در سطح فقيرانه قرار مي دادند، اما در صدد بودند با فكر و تدبير، فقر را محو و زندگي شرافتمندانه اي را براي همه انسان ها تدارك ببينند. بنابراين اگر ظاهر رواياتي غير از مطالب مذكور است، بايد با توجه به اين محكمات قرآني و روايي تفسير و معنا شود. آري آن فقري كه پيامبر گرامي اسلام به آن افتخار كرده و مي فرمايد: «الفقر فخري» فقر امكاني است كه تمامي مخلوقات و موجودات ما سوي الله به لحاظ امكاني فقير هستند و در مرتبه ممكن الوجودي قرار دارند و هستي و ذات آنها وابسته به واجب الوجود است كه پشتوانه و تكيه گاه آنها است «يا ايهاالناس انتم الفقراء الي الله و الله هوالغني الحميد» اي مردم شما در برابر خداي (واجب الوجود) نيازمند و فقير هستيد و تنها خداي متعال بي نياز و غني و شايسته هرگونه حمد و ستايش است. (فاطر- 51)

  روزنامه كيهان، شماره 21665 به تاريخ 17/4/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS