دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقويت مثبت‌انديشي

No image
تقويت مثبت‌انديشي

مثبت‌انديش بودن امري بسيار ضروري در زندگي انسان‌هاست. به طور کلي فرد مثبت ‌انديش با نگرش نيکوي خويش به جهان هميشه به دنبال فرصت‌هاست و حتي از شکست‌هاي بزرگ، موفقيت‌هاي بزرگ‌تري را به دست مي‌آورد. اين نيرو در هر کس به اندازه‌اي وجود دارد لکن بايد توجه داشت هرکس در هر سطحي که از آن برخوردار است بايد تلاش نمايد به مراحل افزون‌‌تري از آن دست يافته و زندگي را براي خود و ديگران زيباتر سازد. در اين بحث به چند راهکار جهت تقويت مثبت ‌انديشي اشاره مي‌شود.

شيوه‌هاي تقويت نگرش مثبت

تصويرسازي ذهني مثبت: بسياري از انسان‌ها داراي الگوهاي خاص در ضمير ناهوشيار خود هستند. اين الگوها همان تصاوير ذهني اويند که همه اعمال، رفتار و احساسات از آن ناشي مي‌شوند. در نتيجه مهم است که انسان چه تصويري در ذهن خود ترسيم کند. بايد تلاش کند تصاوير ذهني خوب جايگزين تصاوير ذهني منفي گردند و اين تغيير به آساني صورت نمي‌گيرد.

قرار دادن موفقيت به عنوان پيش‌شرط ذهني: آدمي‌ هميشه بايد ذهن خود را با افکار مثبت پر کند و تلاش نمايد تا فرد کارآمدي باشد. شايد هميشه به موفقيت نرسد اما مهم اين است که با نگرش مثبت بر شکست‌‌هايش نيز مديريت کند. در اين پيش‌‌ شرط نکته مهم کمک خواستن از خداست. با ايمان به خداوند مي‌‌توان از نيروهاي عظيمي‌ که او در وجودمان به وديعت نهاده، جهت رسيدن به موفقيت ياري جست. اين وعده الهي که: «اى کسانى که ايمان آورده‌ايد، اگر خدا را يارى کنيد و براى خشنودى او با کافران بجنگيد و از دينش حمايت کنيد، او نيز با فراهم آوردن اسباب پيروزى، شما را يارى مي‌کند و گام‌هايتان را در ميدان نبرد استوار مي‌سازد.» (محمد/?) زماني که انسان به خدا ايمان دارد، خود را قوي و قدرتمند حس مي‌‌کند، زيرا مي‌‌داند خدا ياور و مونس و پشتيبان انسان مؤمن است و هيچ‌ گاه او را از فضل و رحمت خود مأيوس نمي‌سازد: «وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى ا... فَهُوَ حَسْبُه‌»؛ «و هر كس بر خدا اعتماد كند او براى وى بس است». (طلاق/?)

بخشش و سخاوت: بخشش و سخاوت از ديگر عواملي است که ذهن انسان را براي جايگزين کردن افکار مثبت و ساختن تصوير ذهني مناسب آماده مي‌کند. اگر انسان بينديشد، خواهد ديد که جهان هستي سرشار از فيض و بخشش خداوندي است. هيچ کس از عطاي خداوند محروم نيست. حتي با وجود ناشکري بعضي بندگان، خداوند همچنان نعمت‌هاي خود را به آنان عطا مي‌کند: «هر دو گروه هم دنياطلبان و هم آخرت‌طلبان را از عطاى پروردگارت مدد مي‌رسانيم، و براى عطاى پروردگارت حد و مرزى نيست و از کسى باز داشته نمى‌شود و هر کس به‌ قدر استحقاق خود آن را دريافت مي‌کند.» (اسراء/??) زماني که انسان از نعمت‌هايي که خداوند به او داده به ديگران مي‌‌بخشد، علاوه بر احساس آرامش دروني متوجه مي‌شود بيش از آنچه بخشيده است، خداوند به او ارزاني مي‌دارد. همچنين اين نکته را نيز بايد به ياد داشته باشد که بخشش و ايثاري نيکوست که داوطلبانه و با رضايت خاطر صورت گيرد. زماني که فرد با رضاي خاطر چيزي را که دوست دارد به ديگران مي‌بخشد، وجودش سرشار از لذت و آرامش مي‌شود و با اين آرامش مي‌توان زندگي را زيباتر ديد.

يادآوري نعمت‌هاي الهي و شکر آنها: از ديگر شيوه‌هاي تفکر مثبت يادآوري و شکر نعمت‌هايي است که از جانب خداوند به انسان ارزاني شده است. چون با شکر نعمت باعث افزوده شدن نعمات خداوند مي‌شود، چنانکه قرآن مي‌فرمايد: «اگر واقعاً سپاسگزارى كنيد، [نعمت‌] شما را افزون خواهم كرد...». (ابراهيم/?) در واقع انسان با شکر نعمت‌‌هاي الهي اعلام مي‌کند که نعمت را از جانب خدا مي‌‌داند و از آنچه او به آدمي‌ عطا نموده راضي و خشنود است و هدفش اين است که از عطاياي الهي بهترين بهره را برده و مرتکب گناه و معصيت نشود و اميدوار است که سعادتمند شود. زماني که زندگي خود را آکنده از مواهب الهي بداند و به آنچه هم‌ اکنون در اختيار دارد معترف شود، سبب جاري شدن سيلي از مواهب تازه به زندگي خود مي‌شود. البته بر اين موضوع بايد واقف بود که هيچ ‌گاه نمي‌‌توان شکر نعمت‌هاي الهي را آن‌ طور که شايسته اوست به جا آورد. ?. عفو و بخشش ديگران: زماني که انسان ديگران را مي‌بخشد و از خطاهاي آنان چشم ‌پوشي مي‌کند، حس خوبي به وي دست مي‌‌دهد. بخشش واقعي؛ فراموش کردن و بيرون ريختن تمامي ‌کدورت‌هاست. خداوند از انسان‌ها مي‌‌خواهد که بدي ديگران را ببخشند تا مورد بخشش الهي قرار گيرند «اگر خيرى را آشكار كنيد يا پنهانش داريد، يا از بديى درگذريد، پس خدا درگذرنده تواناست». (نساء/???)

نتيجه: تصويرسازي ذهني مثبت، قرار دادن موفقيت به عنوان پيش‌ شرط ذهني، بخشش و سخاوت، يادآوري نعمت‌هاي الهي و شکر آنها و عفو و بخشش ديگران از مهم‌ترين راهکارهايي هستند که مي‌توان براي تقويت مثبت ‌انديشي بدان‌ها اشاره نمود. انسان با استفاده از اين موارد و تمرين و استمرار بر آنها؛ مي‌‌تواند روز به روز گام‌هاي بلندي در جهت رسيدن به موفقيت بردارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS