15 آبان 1397, 5:7
جرعه های معرفت - شرح حدیث معصومین (ع) در کلام رهبر انقلاب
حقوق حیوان در اسلام
روزنامه کیهان
تاریخ انتشار: یکشنبه 13 اسفند ماه 1396
فى الكافي، عن الصِادق (علیهالسلام) : للدّابهًْ علي صاحبهِا ستةُّ حقوِق لايحَمِّلَها فوقَ طاقَتهَا و لايتَخَّذُ ظَهرَها مجلساً يتَحدَّثُ عليها و يبَدَاُ بعَلَفِها اذا نزَل و لايسَمُها و لايضَربِهُا في وجههِا و يعَرضَ عليها الماء إذا مَرَّ به.[1]
[امام صادق(ع) فرمود: حيوان بر صاحبش، شش حق دارد: بيش از توانايياش بر او بار نكند، پشت او را مجلسى براى سخن گفتن قرار ندهد (بلكه هنگامى كه به ديگرى مىرسد و مىخواهد با او سخن بگويد پياده شود و پس از اتمام سخن سوار شود)، در هر منزلى وارد مىشود، نخست علف او را آماده كند، علامت داغ در صورت او نگذارد و او را نزند، چرا كه تسبيح خدا مىگويد و هنگامى كه بر چشمه آب و مانند آن مىگذرد، او را به كنار آب برد. (تا اگر تشنه است بنوشد)]
اين ادّعای گزافهای که غربیها در مورد حقوق حيوانات میکنند، اگر مقايسه بشود با آنچه در اسلام هست، معلوم خواهد شد که چقدر تفاوت وجود دارد و اين از آن زوايايی است که ما کمتر به آن پرداختيم، کمتر گفتيم، کمتر فهميدند، کمتر در دنيا منتشر شده است. خوب است که اين حقايقِ معرفتیِ اسِلام و دستورات اسلام در همۀ اين زمينهها روشن بشود. میفرمايند: مرکب سواری شش حق بر صاحبش دارد:
اين حقوقی است که حيوانی که شما سوارش می شويد بر گردن شما دارد. شکار حيوانات بدون نياز، جزو ممنوعات است. سفرِ صيد، صيدی که برای حاجت نباشد، جزو سفرهای محرّم است که نماز در آن تمام است. اين آقايان (طرفداران حمايت از حقوق حيوانات) می روند در بيابانها حيوانات را بيخودی برای گردش و تفريح و لذّت خودشان شکار می کنند، آن وقت ادّعای حمايت از حيوانات می کنند!
آن گاوبازیهای وحشيانهای که در بعضی از کشورهای اروپايی معمول است، انجام می دهند آن وقت ادّعای حمايت از حيوانات می کنند! اگر کسی جرأت کند در کشورهای اروپايی يک مرغ را برای طبخ ذبح کند، غوغايی می شود که: اينها حيوانات را کشتند! خودش دارد هزار هزار در آن مسلخ می کشد، ضابطه دستشان نيست. اينجا ضابطهها چقدر روشن و مشخص است.
* شرح حدیث در ابتدای درس خارج، 11/7/91 به نقل از مشرق
ـــــــــــــــــــــــــــ
[1] - الشافی، ص 792
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان