دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فاطمه (س) الگوي قابل دسترسي

No image
فاطمه (س) الگوي قابل دسترسي

پرسش:

حضرت فاطمه(س) شخصيتي که مربوط به 1400 سال پيش است چگونه مي تواند براي نسل امروزي بانوان الگوي پذيرفتني و قابل دسترسي باشد؟

پاسخ:

انسان ها براي دستيابي به زندگي بهتر و والاتر، نيازمند امور مختلفي هستند که غير از شناخت فلسفه و هدف خلقت، ابزارهاي مورد نياز، دستورها و آموزه ها، راهنمايي هاي دروني و بيروني و در يک کلام نقشه راه تکامل، مي توان به نياز به الگوهاي کمال يافته الهي و انساني عيني هم اشاره کرد. الگوهاي کامل انسانيت به انسان اين امکان را مي دهد تا در مسير هدايت، رشد و تعالي خود، از آنها تبعيت عملي کرده و خود را همانند آن الگوها بسازد. بنابراين از اين منظر انسان کامل به کسي گفته مي شود که همه ظرفيت هاي وجودي سرشته در ذات خويش را به فعليت رسانده و در مسير تقرب الي الله با بهره گيري از آموزه هاي عقلاني و وحياني متأله و خدايي شده و مظهر کامل اسماي حسناي الهي گشته و خلافت الهي را به دست آورده باشد. چنين انساني به دليل اينکه هدف آفرينش و فلسفه آن را دريافت و مسير کمالي را تا حد اعلي پيموده است، بهترين شخص براي اسوه شدن مي باشد.

انسان ها در طول تاريخ از دو دسته خارج نبوده اند: گروهي خود پيشرو و جلودار بوده و گروه ديگر پيرو و تبعيت کننده. اين اتفاق در هر دو جريان حق و باطل رخ داده و هميشه عده اي براي ديگران الگو و نمونه بوده اند. در منطق حق مداران کساني مي توانند براي هميشه الگوي تمام نماي انسان ها قرار گيرند که تمامي کمالات الهي و انساني را در ابعاد وجودي خود محقق کرده باشند و در واقع اسوه هاي انسان کامل باشند که مصاديق اين حقيقت در پيامبر گرامي اسلام(ص) و اهل بيت طاهرينش(ع) متجلي گرديده است.

انسان ها بر اساس فطرت کمال طلبي خود همواره به دنبال انتخاب و انجام برترين اعمال بوده و در پي آن جست وجوگر الگوها و نمونه هاي عيني اين اعمال برتر و کمالات والاتر هستند تا با پيروي و تبعيت عملي بتوانند خود را همانند آنان بسازند.

فاطمه(س) الگوي قابل دسترسي

فاطمه(س) در ميان زنان، يکتا و يگانه است و همانندي براي ايشان نيست، زيرا او اشرف زنان جهان است و در هر امري در اوج کمالات الهي و انساني قرار دارد. چنانکه پيامبر(ص) اين گونه است و يکتا و يگانه مي باشد و همانندي براي او نيست.

حضرت فاطمه(س) ابعاد شخصيتي گوناگوني دارند که برخي از آن ابعاد براي ما انسان ها قابل دسترس نيست و جنبه الهي و قدسي دارد و در روايات با تعبير «سرالمستودع فيها» آمده است. اما آن بعد از شخصيت حضرت زهرا(س) که براي هر انساني در هر جاي کره زمين امکان الگوگيري و تبعيت پذيري دارد، در اين عرصه ها و ساحات تبيين مي شود: سرور زنان عالم عبدي به تمام معناست و رابطه خود با خداوند، رابطه خود با مردم و رابطه خود با خويشتن را به زيبايي مهندسي کرده است. الگويي کامل و بي عيب به بشريت ارائه کرده و مصداق تام يک انسان متقي و پرهيزکار است که مولاي متقيان علي(ع) در وصفشان مي فرمايد: «خدا در جانشان بزرگ و ديگران کوچک مقدارند، سخنانشان راست، پوشش آنان ميانه روي، راه رفتنشان با تواضع و فروتني است. درخواست هايشان اندک و نفسشان عفيف و دامنشان پاک است». (نهج البلاغه- خطبه 193)

براي رسول خدا(ص) بهترين دختر، براي علي(ع) بهترين همسر، براي فرزندان بهترين مادر و در ياري امام زمان خود، بهترين سرباز و ياري کننده است.

اهم شاخص هاي رفتاري حضرت فاطمه(س)

اخلاص فاطمه(س) از اموري است که مي توان آن را کسب کرد. خداوند آن حضرت را در آياتي از جمله آيات 8 و 9 سوره انسان به اخلاص مي ستايد. اصولاً اخلاص اصل اساسي در دستيابي انسان به هر فضيلت الهي است. از اين رو همواره در آيات قرآن بر اخلاص در عمل تأکيد شده است. خوف از خدا (انسان- 8 و 10) و خوف از قيامت و بيمناکي از عذاب دردناک آن (انسان7 تا 10)، صبر در برابر گرسنگي و اداي مسئوليت و وظايف الهي (انسان 8 و 12)، مظهر عبوديت خداوند بودن (انسان-6)، وفاي به نذر (انسان7 و 9)، دوستي و محبت خدا (انسان-8)، اهل ذکر بودن (نحل- 43)، جزو ابرار و نيکوکاران بودن (انسان- 5 و8) و اطعام به نيازمندان در عين نياز و علاقه به غذاي خود (انسان- 8) از جمله اصول و مباني رفتاري مهم ترين فضايلي است که قرآن کريم براي آن حضرت برمي شمرد. و هر کس مي تواند با اسوه قرار دادن فاطمه(س) آنها را به دست آورد.

روزنامه كيهان، شماره 21590 به تاريخ 15/1/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS