دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ آداب میزبانی رمضان(1)

در ماه مبارک رمضان که روزه‌داران بر خوان ضیافت الهی دعوت شده‌اند، این میزبانی الهی چه آدابی دارد؟
پرسش و پاسخ آداب میزبانی رمضانʁ)
پرسش و پاسخ آداب میزبانی رمضان(1)

پرسش:

در ماه مبارک رمضان که روزه‌داران بر خوان ضیافت الهی دعوت شده‌اند، این میزبانی الهی چه آدابی دارد؟

پاسخ:

خدای متعا‌ل در ماه مبارک رمضان که دعوت‌کننده روزه‌داران به خوان ضیافت خودش می‌باشد، «دعیتم الی ضیافةً‌الله»  ضوابط و آدابی دارد که مهمانان باید آنها را مورد توجه قرار داده و در عمل شکر آن را به جا آورند. در اینجا به اهم این آداب میزبانی می‌پردازیم:

1- فراخوانی عمومی

هر میزبان کریمی ممکن است دو گونه ضیافت برگزار کند: 1- خصوصی 2- عمومی

در نوع نخست افراد ویژه‌ای را به میهمانی خود فرا می‌خواند و در گونه دوم از همه افراد، دوستان و آشنایان خود می‌خواهد که بر سفره خوان او حاضر شوند. بی‌شک دعوت خصوصی از نوع اول آن درباره خداوند صادق نیست. زیرا محدودیت در ذات او راه ندارد، ولی چنین دعوتی از نوع دوم آن، از سوی او هم ممکن و هم عملی است. بنابراین خداوند در ماه مبارک رمضان به عنوان میزبان از همگان خواسته است تا در میهمانی او حضور یابند. ولی به شرط اینکه اهل ایمان باشند و از دشمنی با او پرهیز کنند، شاید به فلاح و رستگاری و تقوا برسند. (بقره-183) اصل این دعوت الهی، نشانه توجه و محبت دعوت‌کننده به دعوت‌شده است و خطابگر هر چه بزرگی‌اش بیشتر باشد و این بزرگی در دیدگاه مخاطب بیشتر جلوه کند، لذت حاصل از خطاب و دعوت، شدیدتر و ناب‌تر خواهد بود. چنانکه امام صادق(ع) می‌فرمایند: «لذةً ما فی النداء، ازال تعب العباده و العناء» لذت خطاب خداوند رنج عبادت و سختی تکلیف را می‌زداید. (مجمع‌البیان، ج2، ص 371)

2- گفتگو با میهمان

شیخ بهایی در مورد اکرام میهمان یکی از موارد آن را سخن گفتن با میهمان در وقت خوردن غذا یاد کرده است. (سفینه‌البحار‌، ج2، ص 76)

در این خصوص قرآن کریم می‌فرماید: خداوند با هیچ بشری سخن نمی‌گوید مگر به وسیله وحی یا از پس حجاب، یا با فرستادن فرشته‌ای که با اذن او پیغام خدا را به پیامبران رساند، او یقیناً بلندمرتبه و حکیم است.» (شوری-52)

در این آیه راه سخن گفتن خدا با بندگان خود به سه طریق منحصر شده است:

1- الهام قلبی و القای حقایق و معارف در دل بشر در حال خواب یا بیداری.

2- مکالمهمستقیم به گونه‌ای که جز شخص مورد سخن از دیگران پوشیده باشد، مانند گفت‌وگوی خدا با حضرت موسی(ع) که‌ در این مکالمه به جز آن حضرت، دیگران سخن خدا را نمی‌شنیدند.

3- ارسال فرشتگان حامل وحی الهی به سوی پیامبران و ابلاغ این پیام توسط آنان.

گفت‌وگوی خداوند با بشر به صورت اول، البته با مراتب بسیار مختلف آن، ممکن است و با توجه به اینکه آمدن فرشته وحی در آیه مذکور به گونه مستقل یاد شده است نشان می‌دهد که معنای وحی در قسم نخست، چیزی غیر از آن است، و برای انسان‌های عادی نیز در صورت وجود استعداد و طهارت روحی، دستیابی به مرتبه‌ای از آن ممکن است. همان‌گونه که در زیارت شعبانیه می‌خوانیم: «خدایا! مرا از کسانی قرار ده که آنان را خوانده‌ای و پاسخت داده‌اند، و به آنان نظر انداختی سپس از دیدن جلال تو مدهوش شدند، پس با آنها به طور سری نجوا و گفت‌وگو کردی و آنان عمل‌های پیدای خود را با انگیزه خشنودی تو آوردند.» (مفاتیح‌الجنان- خطبه شعبانیه)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: سه شنبه اول خرداد ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS