دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش اول

بر اساس آموزه‌های وحیانی گناهان چه آثار و پیامدهایی را در عرصه‌های مادی و دنیوی و معنوی و اخروی به همراه دارد؟
پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش اول
پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش اول

پرسش:

بر اساس آموزه‌های وحیانی گناهان چه آثار و پیامدهایی را در عرصه‌های مادی و دنیوی و معنوی و اخروی به همراه دارد؟

پاسخ:

بايد توجه داشت همان گونه كه هر قدمى براى خروج از جاده هموار و صحيح، پيامدى فورى براى شخص مسافر دارد كه كمترين آن دور شدن يك گام وى از مقصد است؛ آثار گناهان نيز فورى و آنى است كه كمترين آن دورى از هدف و مطلوب نهايى بشر است كه همانا نيل به مقام قرب الهى است. از اين روست كه امام صادق(ع) مى فرمايند: «إِنَّ العَمل السَّيئ أَسرَع فِى صَاحِبه مِن السكينِ فِى اللَحم» همانا تأثير كار بد در شخص از تأثیر كارد در گوشت سريع‌تر است.(اصول کافی، ج 2، ص 272)

با بررسى متوندينى مى‌توان آثار و پيامدهاى گناهان را به دو دسته تقسيم كرد: 1- پيامدهاى دنيوى و آثار زیانبار مادی  2- پیامدهای اخروى و آثار زيانبار معنوى که در اینجا به اهم محورهای آن می‌پردازیم.

الف) آثار و پيامدهاى دنيوى گناهان

خداوند متعال در آيات متعدد از قرآن كريم به آثار و پيامدهاى دنيوى گناهان برخى از امّت‌هاى پيشين‌اشاره مىكند و در سوره بقره مىفرمايد: «فَأنزَلنا عَلَى الَّذِين ظَلَمُوا رِجزاً مِنَ السَّماءِ بِمَا كَانُوا يفسقُون» بر ستمگران به خاطر نافرمانى عذابى از آسمان فرستاديم. (بقره - 59)

و در جايى ديگر بر ادامه همين سنّت، نسبت به اقوام آينده تأكيد مىكند و مىفرمايد: «وَ ما أَصابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةً فَبِما كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ» هر مصيبتى كه به شما رسد به خاطر اعمالى است كه انجام داده‌ايد. (شوری - 30)

امام صادق(ع) مى‌فرمايند:

«هرگاه زنا زياد شود زلزله‌هاى فراوان به وقوع مى‌پيوندد»(من لایحضره‌الفقیه، ج1، ص 524). روشن است كه پيامد منفى گناه عده‌اى، گريبان‌گير همه جامعه مى‌شود. در اینجا به برخی از اهم آثار و پیامدهای دنیوی گناهان به نحو اجمال می‌پردازیم:

۱. محروميت از رزق و روزى

امام باقر(ع) مى‌فرمايند: «إنّ الرّجل ليذنب الذّنب فيدرء عنه الرّزق» مردى گناهى انجام مى‌دهد و در نتيجه روزى از او دور مى‌شود. (همان، ص 268)

امام صادق(ع) نيز مى‌فرمايند: «إنّ الذّنب يحرم العبد الرّزق» همانا گناه بنده را از روزى محروم مى‌سازد».(همان، ص 271)

۲. فقـر

پيامبر گرامى اسلام(ص) مى‌فرمايند: «إنّ المؤمن إذا قارف‌الذّنوب ابتلى بها بالفقر»۷۷؛ «همانا شخص مؤمن هنگامى كه به گناه نزديك شود به سبب آن دچار فقر و تنگدستى مى‌شود». (بحارالانوار، ج 64، ص 237)

۳. سلب نعمت

روشن است كه نعمت دايره‌اى فراخ‌تر از رزق و روزى دارد. امام صادق(ع) مى‌فرمايند: «ما أنعم اللّه على عبدٍ نعمةً فسلبها إيّاه حتى يذنب ذنباً يستحقّ بذلك السّلب» هيچ‌گاه خداوند نعمتى را به بنده عطا نكرده و سپس آن را بردارد مگر اين كه بنده، گناهى مرتكب شود كه به خاطر آن، مستحق محروميت از نعمت باشد. (همان، ص 274)

۴. بيمارى

قال‌الصادق(ع) «إِنَّه … لامَرَض إِلَّا بِذَنبٍ» هيچ بيمارى نيست مگر به خاطر گناه. (همان، ص 268)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: شنبه 20 مرداد ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS