دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تأثیر شگفت انگیز نرمخویی و لطافت

آخرین سفارش حضرت خضر(ع) به جناب موسی(ع) این بود که: هیچ گناهکاری را به خاطر گناهش (و هر خطای دیگری) سرزنش مکن.
تأثیر شگفت انگیز نرمخویی و لطافت
تأثیر شگفت انگیز نرمخویی و لطافت

تأثیر شگفت‌انگیز نرمخویی و لطافت

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: اول اردیبهشت ماه 1397

محمدمهدی رشادتی

 امام سجاد(ع) فرمود: ... ان احب‌الامور الی‌الله ثلاثه: القصد فی‌الجده والعفو فی‌المقدره والرفق بعبادالله و ما رفق احد باحد فی‌الدنیا الا رفق الله به یوم‌القیامه. آخرین سفارش حضرت خضر(ع) به جناب موسی(ع) این بود که: هیچ گناهکاری را به خاطر گناهش (و هر خطای دیگری) سرزنش مکن. سپس فرمود: محبوب‌ترین صفات یک انسان پیش خدا عبارتند از: 1) در عین دارایی و توانگری، قناعت در زندگی و روش میانه و اقتصاد را در پیش بگیرد. 2) در عین داشتن قدرت، گذشت از انتقام و چشم‌پوشی از خطای دیگران را پیشه کند. 3) در مواجهه با مردم، نرمی و لطافت را سرلوحه کار خود قرار دهد. آنگاه تأکید فرمود: هیچ‌ کس با دیگران در زندگی نرمی نکرد جز آنکه خداوند در روز قیامت با او به نرمی (و نه قهر و شدت) رفتار خواهد کرد. (خصال، ج 1 ص 128)

تمجید قرآن از نرمخویی پیامبر(ص)

نرمخویی و خشن نبودن یک هدیه الهی است و کسانی که روحیه لطیف و نرم ندارند از این موهبت محرومند: «فبما رحمه من‌الله لنت لهم. به واسطه رحمت خدا با مردم مهربان و خوش‌خوی شدی.» (آل‌عمران 159) به تفسیر علامه طباطبایی(ره) گرچه در این آیه مخاطب شخص پیامبر اکرم(ص) است اما در حقیقت عموم مسلمانان مورد خطاب قرآن است. (المیزان، ج 4، ص 86)

از جمله ویژگی‌های برجسته رسول خدا(ص) نرمی و لطافت ایشان است. قرآن تأکید می‌کند که اگر تندخو و خشن و بداخلاق بودی قطعاً مردم از پیرامونت پراکنده می‌شدند. (آل عمران 159)

البته داشتن چنین روحیه لطیفی، ظرفیت بالایی می‌طلبد. هرچند کسب کردن این حالت بسیار سخت و دشوار به نظر می‌رسد اما با تمرین و ممارست و نیز صبر و بردباری به تدریج در طی زمان دست‌یافتنی است.

برخورد تربیتی امام سجاد(ع) با مرد اهانت‌کننده

شخصی به حضور امام سجاد(ع) آمد و نسبت به آن حضرت جسارت کرده و سخنان درشت و ناسزا گفت. امام(ع) سکوت کرد. آن شخص نیز به دنبال کار خود رفت. حضرت به همراهان فرمود: شنیدید که این مرد با من چگونه برخورد کرد؟ اینک دوست دارم با من نزد او برویم تا بنگرید جواب او را چگونه خواهم داد. امام(ع) در مسیر راه مکرر آیه - والکاظِمینَ‌الْغَیظِ - (آل‌عمران 134) را می‌خواند. همراهان دانستند که امام(ع) با او برخورد تندی نخواهد کرد. وقتی حضرت به در خانه مرد رسید، او را صدا زد. او از خانه بیرون آمد در حالی‌که تصور می‌کرد با برخورد تند امام(ع) روبرو خواهد شد. امام چهارم(ع) به او فرمود: برادرم، اگر آنچه به من گفتی در من وجود دارد، از درگاه خدا طلب آمرزش می‌کنم و اگر در من وجود ندارد، از خدا می‌خواهم که تو را بیامرزد. آن مرد بین دو چشم امام را بوسید و گفت: آنچه گفتم در وجود شما نیست بلکه من به آن سزاوارتر هستم. (داستان دوستان، ج1، ص133)

علی(ع) فرمود: مردی یهودی از پیامبر(ص) چند دینار طلبکار بود. روزی طلب خود را تقاضا کرد. حضرت فرمود: فعلاً ندارم. مرد گفت: تا طلبم را ندهید از شما جدا نمی‌شوم. رسول خدا(ص) فرمود: من هم در اینجا همراه تو می‌نشینم. پیامبر(ص) تا فردا ظهر همانجا ماندند و حتی نمازهای خود را نیز همانجا به جا آوردند. فردا مرد یهودی با بیان شهادتین مسلمان شد و گفت: نیمی از مال خود را در راه خدا دادم و به خدا سوگند قصد جسارت به شما نداشتم بلکه خواستم اوصاف شما را با آنچه که در تورات آمده مطابقت بدهم. در تورات خواندم: محمد در مکه متولد می‌شود و به مدینه مهاجرت می‌کند. درشت‌خو و بداخلاق نیست. با صدای بلند سخن نمی‌گوید. ناسزاگو و بدزبان نمی‌باشد. حالا هم تمام ثروت من در اختیار شماست، هر جور صلاح می‌دانید عمل کنید. (هزار و یک حکایت اخلاقی، ص 379)

موسیا در پیش فرعون زَمَن

نرم باید گفت قولاً لیّناً

آب اگر در روغن جوشان کنی

دیگدان و دیگ را ویران کنی

نرم گو لیکن مگو غیرصواب

وسوسه مفروش در لین‌الخطاب

(مثنوی معنوی، دفتر 4 - 3817 - 3815)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS