دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فضيلت و ارزش جويندگان علم و عالمان

No image
فضيلت و ارزش جويندگان علم و عالمان

جرعه های معرفت - شرح حديث معصومين (ع) در كلام رهبر انقلاب

عَن عَبدِاللهِ بنِ ميمون عن الصادقِ جعفرِ بنِ محمدٍ (عليهماالسلام) عن ابيهِ عن آبائِهِ (عليهم السلام) قالْ قالَ رسولُ الله(ص): مَنْ سَلَكَ طَرِيقاً يَطْلُبُ فِيهِ عِلْماً سَلَكَ اَللَّهُ بِهِ طَرِيقاً إِلَي اَلْجَنَّةً وَ إِنَّ اَلْمَلاَئِكَةً لَتَضَعُ اَجْنِحَتَهَا لِطَالِبِ اَلْعِلْمِ رِضًا بِهِ وَ إِنَّهُ يَسْتَغْفِرُ لِطَالِبِ اَلْعِلْمِ مَنْ فِي اَلسَّمَاءِ وَ مَنْ فِي اَلْاَرْضِ حَتَّي اَلْحُوتِ فِي اَلْبَحْرِ وَ فَضْلُ اَلْعَالِمِ عَلَي اَلْعَابِدِ كَفَضْلِ اَلْقَمَرِ عَلَي سَائِرِ اَلنُّجُومِ لَيْلَةً اَلْبَدْرِ وَ إِنَّ اَلْعُلَمَاءَ وَرَثَةً اَلْاَنْبِيَاءِ إِنَّ اَلْاَنْبِيَاءَ لَمْ يُوَرِّثُوا دِينَاراً وَ لاَ دِرْهَماً وَ لَكِنْ وَرَّثُوا اَلْعِلْمَ فَمَنْ اَخَذَ مِنْهُ اَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ(1)

امام جعفر صادق(ع) روايت كرده كه رسول خدا(ص) فرمود: هر كه در راهي رود كه در رفتن آن، علمي را طلب كند، خدا او را در راهي به سوي بهشت درآورد. و بدرستي كه فرشتگان از براي طالب علم از روي رضا و خشنودي به آن بال هاي خويش را بر زمين مي گسترند و هر كه در آسمان و هر كه و هر چه در زمين است، طلب آمرزش مي نمايند از براي طالب علم؛ حتي ماهي در دريا. و فضيلت عالم بر عابد، چون فضيلت ماه است بر ساير ستارگان در شب چهارده. و بدرستي كه علما وارثان پيغمبرانند و پيغمبران، دينار و درهمي را به ارث نگذاشته اند، بلکه علم را به ارث گذاشته اند. پس هر كه از آن فرا گيرد، بهره تمامي را فرا گرفته است.

***

[رسول مکرم اسلام فرمود:]: هر کس راهي را بپيمايد براي اينکه علمي را فرا بگيرد، خداي متعال او را در راهي قرار مي دهد به سوي بهشت، وَ إِنَّ اَلْمَلاَئِکَةً لَتَضَعُ اَجْنِحَتَهَا لِطَالِبِ اَلْعِلْمِ رِضًا بِهِ، از بس [ملائک] از او خشنودند، بال هايشان را در زير او فرش مي کنند، وَ إِنَّهُ لَيَسْتَغْفِرُ لِطَالِبِ اَلْعِلْمِ مَنْ فِي اَلسَّمَاءِ وَ مَنْ فِي اَلْاَرْضِ حَتَّي اَلْحُوتِ فِي اَلْبَحْرِ، [براي طالب علم هر که در آسمان و در زمين است آمرزش خواهد تا برسد به ماهيان دريا] که حالا اينها را بايستي بيشتر دقت کرد. خيلي نکات گاهي در اين هست که حالا ماهي دريا چه خصوصيتي دارد که دعا کند. اينها يک دقت هايي، يک ظرافت هايي در آن هست که ما بعضي ها را ملتفت نمي شويم. انسان با برخورد با معارف دنيايي گاهي به يک نکته اي برخورد می‌کند که مي فهمد ايني که اينجا مثلاً کلمه حوت را آورده اند اين به خاطر اين نکته است؛ که حالا فعلاً دست ما خالي است.

وَ فَضْلُ اَلْعَالِمِ عَلَي اَلْعَابِدِ کَفَضْلِ اَلْقَمَرِ عَلَي سَائِرِ اَلنُّجُومِ لَيْلَةً اَلْبَدْرِ، آن شبي که ماه با ستاره فرق دارد -که ستاره کمکي نمي کند و نوري نمي دهد اما ماه نور مي دهد- آن کي است؟ آن شب هاي بدر است؛ شب هاي ماه تمام است. فضل عالِم بر عابد اين جور است؛ [يعني عالم] مثل ماه تمام در شب هاي بدر [است] که نور مي دهد و به ديگران کمک مي کند و راه را روشن مي کند. عالم اين جوري است. ببينيد تشبيه، تشبيه روشنِ زيبايي است.

وَ إِنَّ اَلْعُلَمَاءَ وَرَثةً اَلْاَنْبِيَاءِ وَ إِنَّ اَلْاَنْبِيَاءَ لَمْ يُوَرِّثُوا دِينَاراً وَ لاَ دِرْهَماً،[علما که وارثان انبيا هستند] پول و ملک و زمين و سرمايه براي ورّاث خودشان نگذاشته اند، وَ لَکِنْ وَرَّثُوا اَلْعِلْمَ ،[بلکه] علم [به ارث] گذاشته اند، اين همان قرينه اي است که نشان مي دهد مراد از علم، معارف الهي است فَمَنْ اَخَذَ مِنْهُ اَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ ، [و هر که از آن برگرفت بهره فراواني برد].

۱) الامالي شيخ صدوق، ص۱۱۶

* شرح حديث در ابتداي درس خارج، 30/2/94

* پايگاه اطلاع رساني دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب

روزنامه كيهان، شماره 21720 به تاريخ 21/6/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS