دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ سند «یا علی مدد» بخش اول

عبارت «يا علی مدد» از چه زمانی در ميان شيعيان رواج پيدا کرد و نخستين بار چه کسی يا گروهی آن را استعمال کردند؟ آيا اين عبارت در متون حديث يا تاريخ سابقه و سندی دارد؟
پرسش و پاسخ سند «یا علی مدد» بخش اول
پرسش و پاسخ سند «یا علی مدد» بخش اول

پرسش:

عبارت «يا علی مدد» از چه زمانی در ميان شيعيان رواج پيدا کرد و نخستين بار چه کسی يا گروهی آن را استعمال کردند؟ آيا اين عبارت در متون حديث يا تاريخ سابقه و سندی دارد؟

پاسخ:

بدون ترديد در اين عالم، دیندار و بیدین برای نيل به اهداف و مطلوب خود از اسباب و واسطه‌ها و ابزار متناسب با هدف خود استفاده میکند. و اين يک امر ضروری و بديهی است زيرا عالم، عالم اسباب و مسببات است، برای داشتن مزرعه آباد که محصول مورد نظر را بتوان از آن گرفت ناچاريم زمين را شخم زده و بذر افشانی نموده و آب و کود را به مقدار مشخص و لازم و در زمان معين به مزرعه برسانيم و همين‌طور در ديگر کارهای زندگی استفاده از ابزار و اسباب برای رسيدن به مطلوب در جهانی که بر آن قانون اسباب و مسبباب حاکم می‌باشد يک امر ضروری و از لوازم زندگی است. و همان گونه که ‌اشاره شد در اين جهت بين يک انسانی که مادی فکر می‌کند و انسانی که انديشه الهی دارد تفاوتی نيست.

امّا يک انسان موحد و خداشناس اسباب را منحصر در علل مادی نديده و به علل غيرمادی نيز معتقد است و از طرفی از ديد جهان‌بينی اسلامی تمام عوامل و علل، از خود کوچک‌ترين استقلالی ندارند، بنابراين همان خدائی که به عسل قدرت و اثر شفا را داده و به داروهای گياهی و شيميائی نيروی بهبود و سلامت‌بخشی را عنايت کرده تا انسان دردش را با آن علاج نمايد، همان قدرت و نيرو را به انبياء و اولياء و ائمه معصومين ـ (ع) ـ نيز میتواند بدهد و بر اساس اعتقاد ماداده است. و آنان میتوانند با همان قدرت اعطائی و تفضّلی، دردهای صعب‌العلاج را درمان و مشکلاتی به ظاهر لاينحل را به طور خارق العاده و بدون اسباب طبيعی حل کنند و گرفتاری‌های انسان‌ها را برطرف نمايند.

قرآن کريم از کارهای خارق‌العاده پيامبران زياد سخن گفته است. از مأجرای قوم حضرت موسی‌(ع) سخن به ميان آورده است که در خشکسالی از پيامبر‌شان طلب آب نمودند و حضرت موسی به دستور خداوند از مجرای غير‌طبيعی با زدن عصای خويش به سنگی، برای آنان آب آورد و آنان را سيراب کرد. (اعراف/ 160)

حضرت سليمان از حاضران در مجلس درخواست کرد که تخت بلقيس را از صدها فرسخ حاضر کنند و عاصف بن برخيا که مقداری از علم کتاب را می‌دانست به طور غير‌عادی حاضر کرد.(نمل / 38 ـ 40)

در روايات اسلامی، موارد بیشمار و متعددی را مشاهده می‌کنيم که از معجزات ائمه (ع) پرده برداشته و آنان کارهای مشکل و قضايای به بن‌بست رسيده را به طور محيّر‌العقول حل کرده است. چون خدا اين قدرت را به آنان داده است و ما معتقديم که آن کسی که در کارهايش مستقل است و نيازی به غير خود ندارد فقط خداوند است امّا غير خدا به‌طور مستقل و بدون اذن پروردگار نه می‌تواند نفعی به خود يا به ديگران برساند و نمی‌تواند ضرری را از خود و يا از ديگران برطرف سازد بلکه در تأثير خود وابسته به خداوند است.

از آنچه گفته شد اين مطلب نيز روشن شد که در بين علل و اسباب آن علتی کارائی بيشتر و نيروی بيشتری دارد که خداوند به او اثربخشی بيشتر را عطا کرده باشد و آن علتی گستره تأثيرگذاريش زيادتر است که خداوند محدوده اثرگذاری آن را وسيع‌تر قرار داده باشد و نيز آن علتی کاربردش در همه زمينه‌ها بيشتر است که نزدیکی و دوری به خدا در مورد او معنی داشته باشد و چنين موجودی همانا انبياء و اولياء و ائمه معصومين (ع) هستند، زيرا اينان به‌طور عادی و غير‌عادی میتوانند کارهايی انجام بدهند که از غير آنان ساخته نيست.

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: 13 تیر ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS