دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چرایی مهجوریت قرآن(2) (پرسش و پاسخ)

قرآن کریم که کتابی جامع و نقشه راه تکامل و سعادت جوامع انسانی است، چرا در میان انسان‌ها به ویژه جوامع اسلامی مهجور مانده است، و الگوی فکری و رفتاری آنها قرار نمی‌گیرد؟
چرایی مهجوریت قرآنʂ) (پرسش و پاسخ)
چرایی مهجوریت قرآن(2) (پرسش و پاسخ)

چرایی مهجوریت قرآن(2) (پرسش و پاسخ)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: یکشنبه 30 اردیبهشت ماه 1397

پرسش:

قرآن کریم که کتابی جامع و نقشه راه تکامل و سعادت جوامع انسانی است، چرا در میان انسان‌ها به ویژه جوامع اسلامی مهجور مانده است، و الگوی فکری و رفتاری آنها قرار نمی‌گیرد؟

پاسخ:

در بخش نخست پاسخ به این سؤال به عوامل مهجوریت قرآن همچون: 1- پیروی از هوای نفس 2- جاذبه‌های مادی و دنیوی 3- اغواگری شیطان پرداختیم. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب را پی می‌گیریم.

از این آیه درمی‌یابیم که شیطان، همواره درصدد است انسان را از تلاوت آیه‌های قرآن بازدارد. خداوند نیز به بندگانش هشدار می‌دهد که در این هنگام، به خدا پناه ببرید. البته منظور این آیه، این نیست که تنها به گفتن استعاذه بسنده کنیم، بلکه باید این ذکر را تبدیل به فکر و فکر را تبدیل به یک حالت درونی کنیم و به هنگام خواندن هر آیه، به خدا پناه ببریم، از اینکه وسوسه‌های شیطان، حجابی میان ما و کلام حیاتبخش او شود. بنابراین تا زمانی‌ که شیطان از درون انسان نگریخته است، قرآن همچنان مهجور است.

4- ناشناخته‌ ماندن جایگاه قرآن در زندگی

از عواملی که مردم را به قرآن بی‌رغبت می‌سازد، این است که ارزش و جایگاه قرآن نزد آنان ناشناخته است و از آثار شگرف آن بی‌خبرند.

آنها قرآن را تنها در حد کتابی آسمانی و مقدس می‌شناسند و در نتیجه، از محتوای متعالی آن ناآگاه و بی‌بهره‌اند.

از این رو، مبلغان موظفند در زمینه معرفی جایگاه قرآن و بازگویی اهمیت و آثار آن در زندگی، بیشتر بکوشند. در این میان، رسانه‌های جمعی به ویژه صداوسیما نقش و رسالت بسیار مؤثری در این باره برعهده دارند. از دیگر نهادهای آگاه‌سازی افراد جامعه، مدارس و والدین هستند که با راهنمایی دقیق فرزندان خود، می‌توانند آنها را با قرآن آشنا و مأنوس سازند. بنابراین شناخت جایگاه قرآن نقش مهمی در راه بهره‌برداری از مضامین آسمانی آن در جامعه دارد.

5- اولویت نداشتن قرآن در نظام آموزشی

بی‌تردید آموزش و پرورش، نقش اساسی در ایجاد شناخت‌ها، باورها و گرایش‌ها در افراد دارد. چه بسا اشخاصی با تعلیم علوم در محیط آموزشی، نگرشی برخلاف محیط خانوادگی خود می‌یابند که این امر، گویای تأثیر فراوان مواد درسی و معلمان بر دانش‌آموزان است.

اگر در نظام آموزشی ما، از دبستان گرفته تا حوزه و دانشگاه، به آموزش قرآن بیش از بعضی دروس مانند ریاضی، زبان انگلیسی و فقه و اصول بها داده می‌شد، قرآن مهجور نمی‌ماند و در اجتماع، حضور و نفوذ چشمگیری می‌یافت.

بنابراین نظام آموزشی کشور با بها دادن لازم به قرآن و در اولویت قرار دادن آن، به منظور حاکمیت احکام قرآنی در میان جامعه، گامی مؤثر می‌تواند در زمینه مهجوریت‌زدایی از قرآن بردارد.

6- کمبود ترجمه و تفسیرهای روان و همه‌فهم

بیشتر ترجمه‌های قرآن به گونه‌ای است که مخاطب به فهم روشنی از معانی آیات نمی‌رسد و تنها دسته‌ای از کلمات در ذهن او نقش می‌بندد، در حالی ‌که ارتباطی میان آنها نمی‌تواند برقرار کند. در زمینه تفسیر قرآن نیز بیشتر کتاب‌های تفسیر قرآن، در سطح بالایی از فهم قرآنی نگاشته شده و تنها اهل علم و خبره می‌توانند از آن بهره گیرند و عموم افراد از استفاده آنها بی‌نصیبند. بنابراین، فراگیر ساختن قرآن، اهتمام به ترجمه روشن و سلیس کلام وحی و نیز ارائه تفسیرهایی که در عین استواری و استحکام آن، عموم مردم از فهم و درک آن ناتوان باشند، لازم زندگی همه بشر است.

بنابراین ترجمه درست و روان قرآن و تفسیر همه فهم آن، در معرفی جایگاه حقیقی قرآن، نقش تأثیرگذار و ارزنده‌ای در مهجوریت‌زدایی از قرآن در جامعه دارد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

چرایی مهجوریت قرآن(۱) (پرسش و پاسخ)

چرایی مهجوریت قرآن(۱) (پرسش و پاسخ)

قرآن کریم که کتابی جامع و نقشه راه تکامل و سعادت جوامع انسانی است، چرا در میان انسان‌ها به ویژه جوامع اسلامی مهجور مانده است و الگوی فکری و رفتاری آنها قرار نمی‌گیرد؟

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS