دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نيت، سرچشمه ارزش‌ها

No image
نيت، سرچشمه ارزش‌ها

 در همه عبادت‌ها، نيت را مي‌توان روح و قلب عبادت دانست، چرا كه هر عبادتي بايد با نيت و قصد قربة الي‌الله انجام شود؛ از اين بالاتر، نيت به قدري مهم است و نقش اساسي در تغيير و تحول دارد كه حتي اگر امور غير عبادي را با نيت صحيح الهي انجام دهيم، همان امور، عبادت خواهد شد، از اين رو پيامبر اكرم (ص) در نصايح خود به ابوذر فرمود: «اي ابوذر! بايد براي هر چيزي حتي خوابيدن و خوردن داراي نيت باشي.» نيت خوب و براي خدا، به عمل ارزش مي‌دهد، و هر قدر كه نيت خالص‌تر و جامع‌تر باشد، ارزش عمل بيشتر خواهد شد، و به عكس نيت ناصحيح و آلوده، يا ريا آلود، عمل را - گرچه ظاهري نيك داشته باشد - تباه و فاقد ارزش مي‌كند، بر همين اساس رسول اكرم (ص) فرمود: «همانا كردارها بستگي به نيت‌ها دارند.» بطور كلي همه عبادت‌ها بدون نيت باطل‌اند، و هرگاه نيت عبادت، آميخته با ريا باشد آن عبادت، باطل خواهد بود. نيت در نماز ركن اول آن است كه گرچه از روي فراموشي ترك شود، نماز باطل است. كوتاه سخن آن كه «صدق نيت» روح و قلب عبادت است، و با رفتن اين نيت، آن عبادت پيكري بي‌روح و بي‌خاصيت خواهدشد. براي اينكه به اهميت نيت از ديدگاه اسلام پي ببريم به نقل دو روايت اكتفا مي‌كنيم: 1- رسول اكرم (ص) فرمود: «يحشرالناس علي نياتهم؛ انسان‌ها در قيامت بر اساس نيت‌هاي خود محشور مي‌شوند. » 2 - امام صادق (ع) فرمود: «دوزخيان از اين رو جاودانه در دوزخند، كه نيت داشتند اگر در دنيا جاودان بمانند هميشه نافرماني خداكنند، و بهشتيان از اين رو در بهشت جاودان باشند كه نيت داشتند اگر در دنيا باقي بمانند هميشه اطاعت خدا كنند، پس اين دسته و آن دسته به خاطر نيت خود، جاوداني شدند.» به اين ترتيب نيت عامل سرنوشت‌سازدر زندگي انسان است، از اين رو سالم‌سازي نيت، اهميت بسيار دارد، زيرا همان‌گونه كه زمين شوره زار با زمين آماده و حاصل خيز يكسان نيست، همچنين آن كس كه داراي نيت پاك است با آن كس كه نيت آلوده دارد، هرگز يكسان نيستند. بنابراين بايد سعي و تلاش نمود تا پس از شناخت عوامل پاك‌سازي و بهسازي نيت، و عوامل آلاينده و ناپاك‌كننده آن، كارهايي را انجام داد كه موجب پاك‌سازي نيت مي‌شوند، و از اموري كه نيت را آلوده مي‌سازند به‌شدت پرهيز كرد. چرا كه به فرموده اميرمومنان علي (ع) « نيت پايه عمل است، و اعمال، ميوه‌هاي نيت‌ها هستند. » عوامل سالم‌سازي نيت، امور مختلف است، مانند عبادت‌ها، مناجات با خدا، خوردن غذاي پاك، وراثت، محيط، همنشين، تعليم و تربيت و... در راس اين امور، عبادت‌ها، نقش بسزايي در سالم‌سازي نيت دارند، چرا كه شرط نخستين و اساسي عبادت، اخلاص است، اگر در عبادت، اخلاص نباشد، باطل و بي‌محتوا و بي‌روح است، از اين رو در همه عبادت‌ها شرط است كه با نيت خالص و پاك، و دور از هر گونه ريا و شائبه ريا و خودنمايي، انجام شوند. در ميان عبادت‌ها، هيچ كدام مانند روزه، آميخته با نيت نيست، نيت در روزه، همانند رشته تسبيح است.

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
عالم مرگ از نگاه قرآن

عالم مرگ از نگاه قرآن

مرگ حالتی در موجودات است که از مقامی به مقام دیگر در می‌آیند.
No image

اشعار ناقوسیه

راههای دستیابی به تقوا

راههای دستیابی به تقوا

تقوا در لغت به معنای «صیانت و پرهیزکاری» آمده و در زبان قرآن و سخنان پیشوایان معصوم(ع) نیز مفهوم آن با معنای لغوی، بسیار نزدیک است و آن یعنی: «نگهداری نفس از هر گونه قانون شکنی و آلودگی به گناه و نافرمانی خداوند».
Powered by TayaCMS